В момента Полша се възприема като сила за дезинтеграция на ЕС, затова е важно да спре разрушаването на репутацията на Варшава, заяви Доналд Туск, цитиран от Ройтерс и ТАСС, на които се позовава БТА.

Туск направи изявлението си пред местни медии, коментирайки решението на ЕК да стартира процедура по чл. 7 срещу Варшава. Той добави, че не очаква налагане на санкции срещу Варшава в близко бъдеще.

"Дълбоко се надявам, че полското правителство ще се вразуми и няма да се стреми на всяка цена към конфликт при един случай, по който просто не е право", подчерта пред медиите председателят на Европейския съвет по време на посещение в полския град Краков.

"Това решение на Комисията е следствие от дълбока промяна, предложена от парламентарното мнозинство, а следователно от партията Право и Справедливост и нейното правителство, промяна, която се състои в това властта да бъде над закона, а не законът над властта", добави Туск, цитиран от Франс прес.

Полският премиер Матеуш Моравецки защити реформите, заявявайки в Туитър, че Полша държи на принципа на върховенството на закона като всички страни от ЕС.

"Реформата на полската съдебна система е необходима. В диалога между Полша и ЕК се нуждаем от откритост и честност", подчерта той. Според неговата говорителка се очаква Моравецки да посети Брюксел на 9 януари, за да се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Решението на ЕК да започне наказателна процедура срещу Полша ще усложни отношенията между Варшава и Брюксел, се казва в публикувано днес изявление на полското външно министерство, цитирано от АФП. "Ние винаги сме готови за диалог", се подчертава в комюникето.

Полското външно министерство изразява готовност да представи своята позиция и да продължи диалога с ЕК, за да запознае европейските партньори с всички аспекти на реформата, станала причина за започване на санкциите.

Полските дипломати добавят, че очакват от ЕС всестранна, обективна оценка и не могат да приемат едностранчиви и несправедливи забележки.

"Негативната информационна кампания срещу нашата страна не се основава на факти, поради което не можем да отговорим на предявените обвинения", заявява министерството, предлагайки спорните въпроси да бъдат решение в Съда на ЕС като независим и обективен съдебен орган.