Днес е Черешова Задушница. Това е един от трите съботни дни в православния календар, които са определени за общ молитвен помен на починалите. Отбелязва се преди утрешния голям църковен празник Петдесетница.

Задушницата се нарича Черешова, защото по това време на годината най-разпространеният плод са черешите, раздавани в памет на починалите. Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. В памет на покойниците, наред с молитвите, вярващите правят общи трапези на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос. На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

 

За Задушница в храмовете се отслужват заупокойни литургии и панихиди. Молитвата и милостинята, според православната традиция, са най-важни за задгробната участ на починалите, предаде БНР.

"Защото покойните, където се намират, не могат нищо повече да направят за себе си, и се надяват на молитвите на църквата. А от църковното предание знаем, че молитвата на църквата е изваждала много души от много лошо състояние. И затова винаги се стараем да присъстваме на църковната служба на Задушница, да раздадем за "Бог да прости" и да се помолим за душите на нашите скъпи родители и близки".