Международният наказателен съд (МНС) разсекрети вчера заповедта за арест на Ияд Аг Гали, предполагаем лидер на ислямистката групировка "Защитници на вярата" (Ansar Dine), която през 2012 г. превзе Тимбукту в Северно Мали, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гали, известен също като Абу Фадл, е обвинен в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството между януари 2012 г. и януари 2013 г., съобщи съдът. Заповедта за ареста му е издадена през 2017 г. в запечатан плик, но беше публикувана едва днес.

След като групата "Защитници на вярата" превзе Тимбукту, тя се опита да наложи шериата там. В предишни дела на МНС срещу други членове на групировката прокурорите заявиха, че те са подлагали жените в Тимбукту на изнасилвания и сексуално робство.

Свързаните с "Ал Кайда" бойци също така използваха кирки, лопати и чукове, за да унищожат глинени гробници и вековни светилища, отразяващи суфистката версия на исляма в Тимбукту, известен като "Градът на 333-те светци", припомня Ройтерс.

През 2016 г. Международният наказателен съд осъди един ислямистки бунтовник на девет години затвор, след като той се призна за виновен за участие в разрушаването на религиозните паметници в Тимбукту. Втори малийски заподозрян трябва да чуе присъдата по делото си пред МНС следващата сряда.

МНС, единственият постоянен трибунал за военни престъпления в света, разследва събитията в Мали от 2012 г. През следващата година френските и малийските войски изтласкаха бунтовниците обратно, припомня Ройтерс.