Имало е изтичане на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви за "Труд news" експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев.

Водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока и не го е напуснала. Поради тази причина няма никаква опасност за населението или за околната среда. Инцидентът се е случил по време на ремонт, допълва Касчиев.

"Тази вода, освен че е радиоактивна, е и с високо съдържание на борна киселина и предизвиква силна корозия върху металните компоненти. Ремонтният персонал трябва да почисти всички места, които този силно агресивен химически разтвор е успял да намокри. Има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения", каза Касчиев.

По думите му водата е засегнала външната страна на корпуса на проверявания трети парогенератор, тръбопроводи и кабели.

"За мен е невъзможно да изчистят всичко. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия", каза Георги Касчиев.

В бъдеще може да има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели, твърди той.

"Изтичането е станало във вторник. Става въпрос за 30 куб. метра. Това, което предизвиква у мен шокиращо изумление, е как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч. Това е шокираща безотговорност", каза Георги Касчиев.