Успешното приключване на строителството на пробива на столичния булевард "Тодор Каблешков" от ул. "Луй Айер" в "Манастирски ливади" до бул. "Черни връх" е под въпрос, като засега Столична община не коментира дали ще се стигне до отлагане на сроковете за откриване на участъка.

Завършването на отсечката е ключово за свързването на бул. "Тодор Каблешков" с новоизградения бул. "Филип Кутев" и за облекчаване на трафика в тази част на София. Проектът видимо е застрашен, тъй като в зоната на строителството продължава да има работеща автомивка и търговско представителство, пише в. "Сега". 

Кметът на София Васил Терзиев обясни, че все още се работи по отчуждаването на двата обекта.

"В момента водим разговори какъв да е форматът на това отчуждаване и това вече се точи от месеци. Положението е такова, че предстои строителството на бул. "Тодор Каблешков" да приключи, освен един триъгълник, който прерязва трасето. Когато предизборно избързаш да стартираш обекта, както са направили предишните управляващи, всъщност истината е, че той няма да стане по-бързо. Заради неотчуждени 890 кв.м и неспазени процедури в момента върви канадска борба как да се реши този проблем и как да се стигне до решение, което не е безобразно скъпо за Столична община", допълни градоначалникът.

Обществената поръчка за пробива на бул. "Тодор Каблешков" бе обявена през юни 2022 година и за участие в нея кандидатстваха 7 фирми и консорциуми. Прогнозната цена за участъка с дължина от 1,41 км бе 17 млн. лв. без ДДС, като м.г. бе сключено споразумение с "Джи Пи Груп" при цена от 18,1 млн. лв. без ДДС. То предвижда фирмата да построи липсващия участък от бул. "Тодор Каблешков" за 287 дни след началото на дейностите.

Строителството започна в началото на октомври м.г.