Софийският градски съд даде ход по същество на делото срещу Петър Тодоров, подсъдим за катастрофата в София, при която загина 15-годишният Филип Арсов.

Снимки от заседанието и протеста преди това ВИЖТЕ ТУК >>> 

На първото заседание бяха призовани шестима свидетели, но се явиха само двама - Зоран Христов и Александър Гюров. Преди разпита им адвокатът на Тодоров - Капка Гергинова, възрази срещу снимките на Филип, които близките на момчето държаха, и ги определи като натиск над съдебния състав.

Христов посочи пред съда, че по време на негова нощна смяна е получен сигнал за инцидент на улица "Шишман". Преди да пристигне на мястото, негови колеги вече били отцепили движението в района. Той допълни, че на мястото е имало доста хора. Разказа, че е разговарял със свидетели, за да разбере какво се е случило. Зоран Христов си спомни, че пътната настилка не е била мокра, а видимостта не е била затруднена.

Гюров пък разказа пред съда, че в злощастната нощ се разхождал по улица "Шишман" в посока от църквата "Свети Седмочисленици" към Народното събрание, по десния тротоар. За пръв път видял момчето, когато то вече е било на пешеходната пътека. 15-годишния Филип по думите му се движел направо "с нормална скорост" и светли дрехи. Момчето стигнало до средата на пешеходната пътека, но преди да отиде до тротоара било блъснато от автомобила.

Адвокат Капка Гергинова, която представлява подсъдимия, възрази срещу снимките на Филип, които близките на момчето държаха в съда – били натиск над съдебния състав

Снимка: БТА

Преди заседанието граждани и близки на Филип Арсов се събраха пред Съдебната палата в столицата. Някои от тях държаха плакати с призив "Справедливост за Филип", "Филип искаше да живее" и "Съдебната система в България: ВРАГ на жертвите. Защитник на убийците", предаде БТА. 

Майката на Арсов - Николина Петкова, поиска доживотна присъда за подсъдимия. 

Тежката катастрофа стана около 21.15 часа на 2 септември м. г. Тогава ученикът от столичната Първа английска гимназия минавал по пешеходната пътека на кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман" на път за вкъщи. 37-годишният Тодоров шофирал лек автомобил "Мерцедес", изобщо не спрял и блъснал момчето, което след удара издъхна на място. Тодоров, в чиято кола имаше млада жена с дете, бе задържан и обвинен за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. 

Почернената майка Николина Петкова поиска доживотна присъда за подсъдимия Петър Тодоров

Снимка: Булфото

Според разследването 37-годишният водач е имал достатъчно време и видимост да реагира, за да не се стигне до произшествието. Петър Тодоров е карал след употреба на алкохол, резултатът от пробата е 2,1 промила. Той заявил, че е изпил шест бири, преди да се качи да седне зад волана. Според експертизите Тодоров е шофирал с 88 км/ч, при разрешени в този участък 30 км/ч. Пред свидетел по делото шофьорът признал, че е ускорил, за да премине през пешеходната пътека преди Филип.

След катастрофата Тодоров беше задържан, но през февруари беше пуснат под домашен арест, което предизвика сериозно обществено недоволство.

Подсъдимият Петър Тодоров

Снимка: Булфото