Коментари - Експерт по ядрена енергетика: Имало е малък теч в АЕЦ "Козлодуй". Няма опасност за населението | Днес.dir.bg

Експерт по ядрена енергетика: Имало е малък теч в АЕЦ "Козлодуй". Няма опасност за населението

Замърсяването не е напуснало херметичния обем на блока. Инцидентът се е случил по време на ремонт

Обратно в новината

Коментари - Експерт по ядрена енергетика: Имало е малък теч в АЕЦ "Козлодуй". Няма опасност за населението | Днес.dir.bg

Коментари

,,МАЛЪК теч- 30 ТОНА агресивна,радиоактивна ,,вода"--Майтап бе ,УЙЛИ !

Не стига че не строим нови мощности, но и не можем да подържаме старите. Справка, ПАВЕЦ "Чаира".

И така, да ви светна: Спирането е планово. Това означава, че НЕ е авариино. Блока има още време да работи до презареждането. Спирането е защото има пропуски в същия 3-ти парогенератор /те са 4 на брой за всеки блок/. Пропуските са обикновено от топлообменните тръбички, те са хиляди. Този пропуск е по-опасен отколкото разлетата вода. Защо? Защото навлиза вода от първи контур /радиоактивна/ във втори контур където циркулира чиста вода и/или пара. Явно са чакали пускането на 5-ти блок и след това се спира 6-ти. Явно пропуска НЕ е толкова голям за да се спира авариино, затова е спрян планово. След спирането блока се разхлажда за да могат да влязат хора вътре в херметичната зона /реакторната зала/. Там, в реакторната зала се намират както реактора, така 4-те парогенератора и 4-те главни циркулационни помпи. Вътре има още много оборудване. Има си технология, начин за откриване на повредена/и тръбички. За целта повредения парогенератор е отворен, от горе си има едни фланци...Следва постепенно вдигане на нивото на водата в първи контур, това е тази вода с борната киселина, радиоактивната. В същото време се подава налягане на въздух от към втори контур и се гледа къде ще почнат да излизат мехурчета. По време на вдигане на нивото там трябва да има човек, с радиостанция и той казва на оператора кога да спре помпата или да затвори вентила. Какво и как точно е станало си знаят само тези които са го направили. Проблема е,че изтеклата вода е обляла парогенератора, а той има облицовка от топлоизолация. На долу под него също има още оборудване. Всичко това за да се почисти означава мноооого, ама мнооого бачкане за персонала - обливане с чиста вода и търкане с четки, после сглабане на всичко. Друг проблем около пропуските в самия парогенератор вероятно е системното бързане, а това намалява качеството на свършената работа. Добре е да бъдат проверени и всички други възможни тръбички, нетоплообменни, такива като обезвъздушителните. Имало го е този проблем преди.

Това което съм ви описал по-горе е само най-кратко и най-общо описание и съвсем не е пълно. В действителност е доста по-сложно. Отделно работите се съпровождат с документи, а персонала, отделните хора не са там непрекъснато, те се сменят. По някога подобни инциденти се случват точно при смяна на персонала. Единия включил нещо, а другия дошъл на работа и още не се е осъзнал какво става. Случилото се няма нищо общо с другия 5-ти блок който е зареден с новото американско гориво. Тази повреда може да се случи без значение какво гориво има в реактора. Повреда в горивото, в горивните касети или елементи е съвсем друг вид възможна повреда.

Колега като гледам сте доста навътре в тая техника. Кажете сега като набиха американско гориво в реактора, Росатом ще му продължи ли ресурса. Между другото подозирам че това американско гориво е пак руско но вече минало през американски фирми и съответно е станало демократично, защото фактически индиректно росатом е най големия производител на гориво. Защото росатом имат пълното право да си измият ръцете и да ни отсвирят и да не го продължават ресурса или пък да излязат със схемата че понеже горивото не е оригиналното, трябва допълнителни изследвания на корпуса на реактора и за една дефектоскопия да платим 300-400 милиона отгоре за удължаване на ресурса за което също имат право след като сме тарикати.

Последно, (ще)работи ли реактора?

Дали вече реакторите не са минус един , тоя едва ли читав за нормална експлоатация ?!

АЕЦ-а си работеше без проблеми толкова години, дойдоха американците и му ев@ха мамата, както на всичко друго в България

Сега в текста няма имена, не трийте! .......... Чуждите за руските ни ядрени реактори - касетки с гориво ЩЕ ПРЕЦАКАТ НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯТ НИ ИЗТОЧНИК НА ЕВТИНА ЕЛЕНЕРГИЯ. Спешно аварийно спрете да мушкате нещастните чужди касетки с ядрено гориво. ХОРА БЪЛГАРИ - ДАЙТЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ КЕШ НА НАХАЛНИЦИТЕ САМО И САМО ДА НЕ ВКАРВАТ НЕПРИГОДНОТО ГОРИВО И КАСЕТИ! Ако не го направим, ще означава, че целенасочено алчните кравари искат да ни разорят и да ни унищожат енергетиката. Въпросът е много сериозен, жизнено важен за устоите на държавата България и българите. Няма по-нахална мултинация от краварската, то бива и бива нахалство, ама тяхното минава всякакви граници на възпитание и култура.

Това е гербаджийската управия, потулват случая, да не се прави връзка с новото гориво! Така криеха и Чернобил!

Самата "новина" не е никаква новина и даже не трябва да е в медиите. Работил съм в Козлодуй и познавам достатъчно добре оборудването. След една смяна се прибирам и в къщи ме питат какъв пожар е станал? А аз нищо не знаех. Оказа се, че някой просто е пуснал калорифера да се топли, но го е насочил към една дървена пейка и пейката се запалила. Да, но това станало в помещение което е от Зона Строг Режим и вече някой докладвал на медиите да бият барабана. Та вероятно и сегашната ситуация е подобна.

Опитваш се да оправдаеш глупостта и нахалството на чужди "инвеститори", които вместо да построят техни си реактори и да ги зареждат - пипат чуждите, които не са техни, това е наглост в бизнеса.

Ти къде видя да защитавам някакви си чужди инвеститори и т.н??? Казвам само, че съм работил там и знам кога и за какво става въпрос и давам един конкретен пример. Ей това не го разбирам в поведението на много от българите - ти му казваш нещо достатъчно конкретно и ясно, той почва да фантазира някакви съвсем други неща. Или онази приказка за сестрата: Кажат, че сестра ти е ку*ва, пък ти доказвай после, че нямаш сестра.

Четете внимателно. Теча е на 6-ти блок, който в момента е спрян за ремонт. Реактора е в "студено състояние". Американските касети са заредени на 5-ти блок, който в момента работи на около пълна мощност. Няма никаква връзка между този теч и горивото, без значение какво е самото гориво. Бях написал принципно същото, но ме изтриха. ЗАЩО?

Да, прав сте. Относно триенето, мойте постове седят 24 часа примерно и после изчезват също. Не си го слагайте на сърцето, това е новата демокрация и свобода на словото.

Ти оттам не можеш да видиш какъв ремонт се прави и кой реактор е включен и кой не е! Нахалството е факт. Във всички нормални държави с ОТГОВОРНИ управници спряха нахалното свръхнахално гонене не печалба на гърба на народите си и не ги пуснаха тези "бизнесмени" заради НЕнадеждност и опасност за технологиите, които не са техни, но най-безочливо ги яхват за пари, бе - колкото изкарат ако може и вповече на гърба на народа ни.

ДА, в чужбина съм, но това не означава, че немога да разбера какво става там. Ако посетиш страницата на АЕЦ Козлодуй с големи цифри ти показват каква е на момента мощността на блоковете. Ако посетиш страницата на Енергииния Системен Оператор също можеш да видиш на тяхната първа страница информацията колко електричество се произвежда и каква част от какъв вид ел.централа идва. В момента АЕЦ дава около 24% от мощноста на цялата система, Кондензационни ТЕЦ - 9.6%, Фотоволтаици - 55%. Естествено ако провериш вечерта или нощта фотоволтаиците ще са на 0% и това е напълно логично. Друг е въпроса, че от АЕЦ Козлодуй го премълчават, но и това не е някаква авария която да изисква уведомяване на разни инстанции. Има си ред за подобно уведомяване. Преди време споделих какво съм си направил с фотоволтаици - затоплям си водата в бойлера без да ползвам инвертори и батерии. Елементарно проста и лесна за изпълнение система. И тогава пак се появиха такива като теб и рекоха: Неможе, бойлера работи само на 220 волта! Е, аз съм си го направил каквото искам и мога и се възползвам от това.. Да го отричат колкото си искат. :))

Българите успяха да преживеят византийското робство, турското робство и руското робство. Но няма да преживеят американското! Питам се кой ли ще насели територията след нас?

ще я населят

Вариантите са само ДВА- или ЦИГАНИТЕ-оптимистично , или ХЛЕБАРКИТЕ ,ако се стигне до ТРЕТА СВ -май по-реален вариант .ЯВНО хората все още не са ХОМО САПИЕНС , т.е. разумен вид на Планетата Земя.

По лошото е че външния корпус е вече кородирал. При следващ теч, има вероятност и на вън да поизтече малко...някакви си 30 кубика. и тогава, край с този блок. Затваря се и до там

атомна менструация. Сега и отговорните за инцидента ще ги изменструират на бърза ръка.

Имало е малък, съвсем мъничък, незначителен теч в АЕЦ. Дреболия, някакви си 30 кубика само. Радиациика в рамките на полезното. Бъдете спокойни българи, Бойко ще се погрижи за вас. Молим само членовете на партията и техните семейства да не пият вода от чешмите и е препоръчително да отидат на почивка в южна страна. Както беше при Чернобил. Позната история. Няма абсолютно никакви причини за безпокойство.

и експерт... Наритана от всякъде руска подлога. А да разкаже бещо за 6000 кубически метра борна киселина отпадък от нормалната работа на най-хубавите в слънчвата система реатори?

Грамотно е да се пише "отвсякъде", а не "от всякъде"! А бе що не помолите Козяк да ви поограмотят бе?

Дали е станало в шести и или пети с американските подделки няма да разберем по стар соц. обичай. Времето на на гласност и прозрачност мина, вече е демокрация ...

Без да съм проверил, вярвам, че наистина теча е на 6-ти блок. ЗАЩО? Защото 5-ти блок работи на около пълна мощност и вътре НЕ се влиза. При работа е затворен ХЕРМЕТИЧНО. Самото помещение където се намира реактора и парогенераторите с главните циркулационни помпи е затворено херметично. Освен това подобен теч няма от къде да се появи на описаното място при работа на реактора. Това е възможно при ремонт.

Един тъп въпрос - след като в 5 блок е слагано американски гориво, Росатом ще удължат ли с 20 години ресурса на този реактор? Защото досега реакторите имаха тази опция. След тъпия въпрос - има ли друга фирма освен Росатом която да прави упражнението прожиг на реакторите като по този начин им удължава живота с 20 години. Защото реакторите вече са на 40 години и след десетина години им изтича ресурса.

работа има т.н. "рос атом" в козлодуй ?! . той не е техен ! . ти искаш ли разрешение от "ваз" да си караш жигулата ?!? май, не ...ами си е джиткаш вече 40 години ! . . ета заради такива заложени "бомби" под формата на зависимост , аце-а трябва да бъде спрян ...и мигом изчезва един от лостовете на блядовете, за подчинение на територията !

Как не те срам бе, българофоб нещастен купен за 30 сребърника да пише глупости срещу България и българския народ! Вън от България на предателите.

Оня комунисточиески професор Иво Христов лъже - дебилите не са 80%, а доста повече. И затова демокрацията е най -тъпия обществен строй защото не може 90% дебили да казват как да живеят нормалните хора. Да го обясня като за дебили - като караш БМВ в сервиза на Мерцедес ли ходиш да ти го обслужват и ремонтират? Та така и тука. Росатом в Козлодуй в момента работа няма. Но след 10 години ще има защото ресурса на реактора изтича и Росатом като производител на този реактор е единствената фирма дето може да му удължи ресурса след съответните процедури. И в момента Росатом е единствената фирма дето прави това нещо. И при условие че в реактора е позвано гориво дето не е одобрено от Росатом и дето Росатом не знаят точно какви са му характеристиките и ефекта от ползването такова разрешение за удължаване ако издадат ще са пълни идиоти. Това е като все едно в БМВ М5 да му сипеш бензин Б70 ако знаеш какво е това и да го изкараш на Нюрбургринг да го пробваш. И вместо АЕЦ Козлодуй на произвежда ток до 2050 година, ще произвежда до 2030.

пич, въпреки, че си си купил моден телевизор и до като му тече гаранцията почнеш да го човъркаш, сменяш части и стане нещо, занесеш го на ремонт, дали производителят ще ти признае гаранцията? или пък в модната ти прахосмукачка почнеш да ѝ слагаш торбички от друга а тя вземе, че се задръсти и изгори, носиш я на гаранционен ремонт, дали в сервиза ще ти признаят гаранцията?

Дайте на Киро Тъпото и Кокора да изпият всичките 160 кубика вода.

новина не може да ме впечатли, когато знам, че огромни територии от Сибир са залети с радиоактивна вода от наводнени уранови рудници.

В тези огромни територии от Сибир колко Българии се побират, умнико ? Утре няма да къде да отидеш, а копторът ти ще струва не нула, ами минус милиард.

В България има много уранови рудници и мога да ви кажа, че НИТО един не е обезопасен и консервиран правилно, тоест тези нещатата спокойно ще се случат и тук един ден. Погледнете си държавата на берачи на ягоди и миячи на гъзове, после коментирайте Русия дето си произвежда всичко, ако не ви харесват Руснаците си изключете тока и ги санкционирайте. Но както е тръгнало АЕЦ Козлодуй няма да го има до 10-15 години, в по-лоши реалности и много по-рано.

заради чужди НПО рудниците се затварят също Тецовете и скоро АЕЦ ще затворим ЩЕ НИ НАКАРАТ УЛТИМАТИВНО ДА Е ЗАТВОРИМ а нова скоро няма да има... „

Обаче ние живеем България и се впечатляваме от изтичания на радиация. Положението в Сибир нито ни пречи, нито ни успокоява.

не трбява да има ядрена централа ! . брюксел да затваря 5 и 6 блок, докато не е станало на лошото !

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе включен в енергийната система в понеделник – 10 юни 2024, в 9.53 часа след планов годишен ремонт, по време на който четвърт от ядреното гориво бе сменено с американско на "Уестингхаус". Когато специалисти по чушкопеци правят ремонти и ЕКСПЕРИМЕНТИ с Руска ядрена централа, а самите руснаци са анатемосани като аналогови, орки и недопускани до централата, то РЕЗУЛТАТИТЕ са ВИДИМИ. Молете се ИДИОТИТЕ да не вризяват централа, че слушаят с ПАВЕЦ Чаира дето го повредиха безвръзвратно, ще ни се стори като леко шамарче.

Спрете ги тия ремонти най-накрая... Четвърти блок на ПАВЕЦ Чаира бастисаха след ремонт, а трети блок не смеят да го пуснат, щото е ремонтиран по същия начин. Сега и шести блок на АЕЦа нагласиха така, че да му съкратят хептен живота. На тия ремонтите са им бетер гаражен майстор да ремонтира батерията на електромобил - след него всичко е брак.

не пишеш нещо ново, - това се случва навсякъде в България - тази немарливост и небрежност - показваха по БТВ как е "оправен" водопровода на село...забравих му името - вода имат "от ден до пладне."..

Извинявам се, но преди 2 седмици започна да работи американското гориво в 5ти блок, а сега има теч в 6ти? Вярвам в случайностите ама...

Това е само началото. Ще видите какво става, когато мутрички създадени от чужди служби и техните васали на местно ниво, новоизлюпени торни червеи и отгледани в саксии грантаджии започнат да диктуват какво трябва да става в ядрената енергетика. На това място трябваше поне изпълнителният директор да ги вразуми, но как да стане като и той е същия лаладжия назначен от тях ! Скоро токът ще е лукс, но това не е най-лошото. България е една педя земя и ще я затрият с радиация.

Какво направихте с изтеклата радиоактивна вода? В Дунава ли я изляхте или я погребахте в несъществуващото хранилище за ядрени отпадъци?

Изпиха я...

Ще бъде използвана за поливане на земеделски площи. Така ще се спести използването на руски торове. Нищо не трябва да се губи.

малка забележка...ако има някакво значение...а радиоактивната вода е от все още руския радиатор,ох, реактор де

Както казва Касчиев : ТЕЧЪТ Е МАЛЪК!! ИЗТЕКЛИ СА САМО 30 КУБИКА РАДИОАКТИВНА ВОДА!! Случилото се е само седмици след като ПРЕКРАТИХМЕ договорите с РОСАТОМ!! . СЕГА АМИРИКАНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ УЕСТИНХАУС ЩЕ ОПРАВЯТ ШЕСТИ БЛОК!! НЕ ИМ ОСТАВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА ГО ЗАГРОБЯТ!! НАЛИ ЩЕ ПРАВЯТ НОВ СЕДМИ БЛОК !! ПРИ ТОВА АМЕРИКАНСКИ!! . НИЕ СМЕ ЕДНА БАНАНОВА РЕПУБЛИКА УПРАВЛЯВАНА ОТ НЕДОРАЗУМЕНИЯ КАТО ШЕФА НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ - ЧОВЕКА ОТ ГЕРБ НИКОЛОВ!! ЧЕСТИТ ВИ НОВ БЪЛГАРСКИ ЧЕРНОБИЛ!! "Малък теч" 30КУБИКА РАДИАЦИЯ Е МНОГО МАЛЪК ТЕЧ!! А щетата е за милиарди!!

Хак ви когато америка ви се предлага....тотално ще ни облъчват американците! Но вие нали сте амеириканофили, ще ви е гот да светите!

повече от 20 години в софийски квартал в стари изоставени бараки безпризорно оставени радиоактивни отпадъци....после в Хасково и региона УРАН в ПИТЕЙНАТА ВОДА А СЕГА "малък" ТЕЧ НЯМА ОПАСНОСТ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО НАСЕЛЯВАЩО ПАРЛАМЕНТА И МИНИСТЕРСТВАТА.... НО ЗА РАЯТА ОБИТАВАЩА ТЕРИТОРИЯТА....ИМА

Ами руснаците ни казаха, че ще имаме проблем с американското ядрено гориво, ама ние ....нееее! Е сега ще го духате на Путин!

Щом "Има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения", значи реално проблемът не може да бъда отстранен. Само ще го закърпят временно, без да отварят. А при следващото зареждане с гориво на есен, проблемът с корозия АЕЦ ще лъсне с пълна сила. Който знае какво причинява корозията няма да е спокоен. Чакането не е начин за борба с нея. Друг е въпросът доколко подготвен е персоналът, да се справи с истински проблем в АЕЦ. Сами си казват "как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч".

На никой не му се завира да прави ремонт в радиоактивна среда.

Това кой блок е с цилиндричните или с шестоъгълните таблети е ?

Няма опасност, това е демократична американска радиация.

ЕКСПЕРТИ съсипахте е тая държава. Почна се Саботажи на Мариците сега и на АЕЦ Скоро ще внасяме скъп ток от Турция . НПО от америка водят агресивна политика и постигат целите си .

Вече внасяме. И от Гърция, и от Македония.

Има една поговорка: Където е текло, пак ще тече.

Тая статия създаде много работа на админа да трие. Като гледам колко коментари е изтрил, които се опитват да отворят очите на народа от къде идват проблемите. Ама наистина има яко триене.

на аванта да е! :) Някой да не направи случайно връзката между демократичното гориво и постоянните аварии на АЕЦ-а. Не-е-е-е.. никаква връзка няма! Съвсем случайно е! Ние трева пасем...

Честито ви американско ядрено гориво!

Споко ! Даже и да гръмне АЕЦа , радиацията ще е Хамериканска !

Има ли връзка със смяната на горивото?

Като почнат преговорите къде и как ще погребват отработено ядрено гориво, шоуто ще бъде пълно.

Тая измет дето ни управлява(Дупетати)докато не затрият тоя народ така ще е.Това е само началото.Жал ме е за децата.Ние видяхме и от онова лошото време в което живеехме щастливо.Сега ядете портокали и банани целогодишно.Явно Ви харесва ,че ви направиха на маймуни.Лек ден.

Ама верно ли? А вие, пишещите тук, верватели си?

Когато тъпите овце останат и без 6-ти блок, без Мариците и през зимата без ток а вече са подарили на "братския" украински народ 2 чисто нови реактора, може пък да му светне, че сиренето все пак е с пари и е по-добре човек да се погрижи първо за себе си преди да се прави на сиромахомил.

"Това, което предизвиква у мен шокиращо изумление, е как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч" Тоя явно живее в паралелна вселена или е сляп и глух! Да намериш някой знае и може нещо сред днешните мутанти си е чудо! П.П. Философите не вярват в чудеса........

Аз съм строителен инженер. От доста време като си говоря с колеги и познати е ставало дума, че нашият сектор е силно подвластен на политическата и икономическата обстановка ... и на мутрите. И че много хора се отказаха и преквалифицираха. И че няма много кандидати да учат нашата професия, а малкото не са особено читави. Защото не е нормално бачкатор на обект да получава повече от техническия си ръководител, който пък получава повече от проектантите ... да не говорим пък за майсторите, някои от които са с две леви ръце, но са на върха на йерархията. Казвал съм, че ще дойде време, когато нещата ще се променят и ще има недостиг на инженери, но очаквах това да стане на доста по-късен етап. През последните година-две обаче вече се сблъсквам с този проблем. Хора и фирми, с които съм работил през годините, се надпреварват да ме търсят по различни въпроси. Не се пазарят за цени, а аз не съм особено евтин. Дори ме гонят да ми плащат авансово, просто за да ме държат ангажиран, без да е ясно какво искат да ми възложат като работа ... а беше време, когато се молихме за някакъв аванс, след който други пари не виждахме, дори и да водим дела. Това не е било никога досега, поне в 20-годишната ми практика. Ще дойде време същото да се случи и в други сектори ... вероятно освен камериерки и сервитьори за морето, ще се наложи да внасяме и квалифицирана работна ръка от чужбина.

Всичко това е напълно закономерно - пазарът регулира отношенията. Казвам го като доктор по електротехника. Нещата си идват по местата.

Навсякъде е така, при това отдавна. Преводи, преводачи...същата картинка. В строителството доста закъсняхте, за което си има причини, на които сега няма да се спирам.

Сложиха от мириканското гориво и еббаха майката на реактора. Но няма опасност за мат'ряла на територията!

Няма опасност за населението, обаче само за сега и неизвестно до кога. Много хубаво работи АЕЦ-а с новият американски уран. От това АЕЦ повече не става. Тия съвсем буквално ни подкараха по украинският сценарии - първо сериозна и страшна авария в АЕЦ=а, а после оцелелите зомбита ще ги пуснат на фронта срещу руснаците че ще е скъпо да ни лекуват Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Поне чети текста на новината преди да пишеш. Тука говорят за 6-ти блок който е спрян за непланов ремонт, а не за 5-ти блок който работи с гориво от САЩ. Ама кой да чете, трябва да си рекламираш каналчето да си разпространяваш глупостите.

Аз съм го прочел обаче за разлика от теб мога и да мисля. А ти много голям умник се извъди. Не знам къде си расъл какво си пасъл, но ако си мислиш че ще ти кажат кажат в прав текст че проблема е с американският уран, много си се объркал, защото руснаците официално ни предупредиха да внимават какво правят, а те им казаха я бегайте от тука ще си правиме каквото си искаме. Аварията явно не могат да я скрият, но могат да ни лъжат за проблема и да ни обясняват че не е сериозен. Ще лъжат до последно. Чернобил като изгърмя да не си мислиш че казаха какво е станало?! Първо го криха, а после лъгаха че няма проблем. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

А за глупостите на каналчето ми мога да ти кажа че си пълен олигофрен, защото само за пълен олигофрен като тебе това хората да живеят добър достоен приятен и задружен живот без проблеми, може да са глупости. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Коментари - Експерт по ядрена енергетика: Имало е малък теч в АЕЦ "Козлодуй". Няма опасност за населението | Днес.dir.bg

Експерт по ядрена енергетика: Имало е малък теч в АЕЦ "Козлодуй". Няма опасност за населението

Замърсяването не е напуснало херметичния обем на блока. Инцидентът се е случил по време на ремонт

Обратно в новината

Коментари - Експерт по ядрена енергетика: Имало е малък теч в АЕЦ "Козлодуй". Няма опасност за населението | Днес.dir.bg

Коментари

,,МАЛЪК теч- 30 ТОНА агресивна,радиоактивна ,,вода"--Майтап бе ,УЙЛИ !

Не стига че не строим нови мощности, но и не можем да подържаме старите. Справка, ПАВЕЦ "Чаира".

И така, да ви светна: Спирането е планово. Това означава, че НЕ е авариино. Блока има още време да работи до презареждането. Спирането е защото има пропуски в същия 3-ти парогенератор /те са 4 на брой за всеки блок/. Пропуските са обикновено от топлообменните тръбички, те са хиляди. Този пропуск е по-опасен отколкото разлетата вода. Защо? Защото навлиза вода от първи контур /радиоактивна/ във втори контур където циркулира чиста вода и/или пара. Явно са чакали пускането на 5-ти блок и след това се спира 6-ти. Явно пропуска НЕ е толкова голям за да се спира авариино, затова е спрян планово. След спирането блока се разхлажда за да могат да влязат хора вътре в херметичната зона /реакторната зала/. Там, в реакторната зала се намират както реактора, така 4-те парогенератора и 4-те главни циркулационни помпи. Вътре има още много оборудване. Има си технология, начин за откриване на повредена/и тръбички. За целта повредения парогенератор е отворен, от горе си има едни фланци...Следва постепенно вдигане на нивото на водата в първи контур, това е тази вода с борната киселина, радиоактивната. В същото време се подава налягане на въздух от към втори контур и се гледа къде ще почнат да излизат мехурчета. По време на вдигане на нивото там трябва да има човек, с радиостанция и той казва на оператора кога да спре помпата или да затвори вентила. Какво и как точно е станало си знаят само тези които са го направили. Проблема е,че изтеклата вода е обляла парогенератора, а той има облицовка от топлоизолация. На долу под него също има още оборудване. Всичко това за да се почисти означава мноооого, ама мнооого бачкане за персонала - обливане с чиста вода и търкане с четки, после сглабане на всичко. Друг проблем около пропуските в самия парогенератор вероятно е системното бързане, а това намалява качеството на свършената работа. Добре е да бъдат проверени и всички други възможни тръбички, нетоплообменни, такива като обезвъздушителните. Имало го е този проблем преди.

Това което съм ви описал по-горе е само най-кратко и най-общо описание и съвсем не е пълно. В действителност е доста по-сложно. Отделно работите се съпровождат с документи, а персонала, отделните хора не са там непрекъснато, те се сменят. По някога подобни инциденти се случват точно при смяна на персонала. Единия включил нещо, а другия дошъл на работа и още не се е осъзнал какво става. Случилото се няма нищо общо с другия 5-ти блок който е зареден с новото американско гориво. Тази повреда може да се случи без значение какво гориво има в реактора. Повреда в горивото, в горивните касети или елементи е съвсем друг вид възможна повреда.

Колега като гледам сте доста навътре в тая техника. Кажете сега като набиха американско гориво в реактора, Росатом ще му продължи ли ресурса. Между другото подозирам че това американско гориво е пак руско но вече минало през американски фирми и съответно е станало демократично, защото фактически индиректно росатом е най големия производител на гориво. Защото росатом имат пълното право да си измият ръцете и да ни отсвирят и да не го продължават ресурса или пък да излязат със схемата че понеже горивото не е оригиналното, трябва допълнителни изследвания на корпуса на реактора и за една дефектоскопия да платим 300-400 милиона отгоре за удължаване на ресурса за което също имат право след като сме тарикати.

Последно, (ще)работи ли реактора?

Дали вече реакторите не са минус един , тоя едва ли читав за нормална експлоатация ?!

АЕЦ-а си работеше без проблеми толкова години, дойдоха американците и му ев@ха мамата, както на всичко друго в България

Сега в текста няма имена, не трийте! .......... Чуждите за руските ни ядрени реактори - касетки с гориво ЩЕ ПРЕЦАКАТ НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯТ НИ ИЗТОЧНИК НА ЕВТИНА ЕЛЕНЕРГИЯ. Спешно аварийно спрете да мушкате нещастните чужди касетки с ядрено гориво. ХОРА БЪЛГАРИ - ДАЙТЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ КЕШ НА НАХАЛНИЦИТЕ САМО И САМО ДА НЕ ВКАРВАТ НЕПРИГОДНОТО ГОРИВО И КАСЕТИ! Ако не го направим, ще означава, че целенасочено алчните кравари искат да ни разорят и да ни унищожат енергетиката. Въпросът е много сериозен, жизнено важен за устоите на държавата България и българите. Няма по-нахална мултинация от краварската, то бива и бива нахалство, ама тяхното минава всякакви граници на възпитание и култура.

Това е гербаджийската управия, потулват случая, да не се прави връзка с новото гориво! Така криеха и Чернобил!

Самата "новина" не е никаква новина и даже не трябва да е в медиите. Работил съм в Козлодуй и познавам достатъчно добре оборудването. След една смяна се прибирам и в къщи ме питат какъв пожар е станал? А аз нищо не знаех. Оказа се, че някой просто е пуснал калорифера да се топли, но го е насочил към една дървена пейка и пейката се запалила. Да, но това станало в помещение което е от Зона Строг Режим и вече някой докладвал на медиите да бият барабана. Та вероятно и сегашната ситуация е подобна.

Опитваш се да оправдаеш глупостта и нахалството на чужди "инвеститори", които вместо да построят техни си реактори и да ги зареждат - пипат чуждите, които не са техни, това е наглост в бизнеса.

Ти къде видя да защитавам някакви си чужди инвеститори и т.н??? Казвам само, че съм работил там и знам кога и за какво става въпрос и давам един конкретен пример. Ей това не го разбирам в поведението на много от българите - ти му казваш нещо достатъчно конкретно и ясно, той почва да фантазира някакви съвсем други неща. Или онази приказка за сестрата: Кажат, че сестра ти е ку*ва, пък ти доказвай после, че нямаш сестра.

Четете внимателно. Теча е на 6-ти блок, който в момента е спрян за ремонт. Реактора е в "студено състояние". Американските касети са заредени на 5-ти блок, който в момента работи на около пълна мощност. Няма никаква връзка между този теч и горивото, без значение какво е самото гориво. Бях написал принципно същото, но ме изтриха. ЗАЩО?

Да, прав сте. Относно триенето, мойте постове седят 24 часа примерно и после изчезват също. Не си го слагайте на сърцето, това е новата демокрация и свобода на словото.

Ти оттам не можеш да видиш какъв ремонт се прави и кой реактор е включен и кой не е! Нахалството е факт. Във всички нормални държави с ОТГОВОРНИ управници спряха нахалното свръхнахално гонене не печалба на гърба на народите си и не ги пуснаха тези "бизнесмени" заради НЕнадеждност и опасност за технологиите, които не са техни, но най-безочливо ги яхват за пари, бе - колкото изкарат ако може и вповече на гърба на народа ни.

ДА, в чужбина съм, но това не означава, че немога да разбера какво става там. Ако посетиш страницата на АЕЦ Козлодуй с големи цифри ти показват каква е на момента мощността на блоковете. Ако посетиш страницата на Енергииния Системен Оператор също можеш да видиш на тяхната първа страница информацията колко електричество се произвежда и каква част от какъв вид ел.централа идва. В момента АЕЦ дава около 24% от мощноста на цялата система, Кондензационни ТЕЦ - 9.6%, Фотоволтаици - 55%. Естествено ако провериш вечерта или нощта фотоволтаиците ще са на 0% и това е напълно логично. Друг е въпроса, че от АЕЦ Козлодуй го премълчават, но и това не е някаква авария която да изисква уведомяване на разни инстанции. Има си ред за подобно уведомяване. Преди време споделих какво съм си направил с фотоволтаици - затоплям си водата в бойлера без да ползвам инвертори и батерии. Елементарно проста и лесна за изпълнение система. И тогава пак се появиха такива като теб и рекоха: Неможе, бойлера работи само на 220 волта! Е, аз съм си го направил каквото искам и мога и се възползвам от това.. Да го отричат колкото си искат. :))

Българите успяха да преживеят византийското робство, турското робство и руското робство. Но няма да преживеят американското! Питам се кой ли ще насели територията след нас?

ще я населят

Вариантите са само ДВА- или ЦИГАНИТЕ-оптимистично , или ХЛЕБАРКИТЕ ,ако се стигне до ТРЕТА СВ -май по-реален вариант .ЯВНО хората все още не са ХОМО САПИЕНС , т.е. разумен вид на Планетата Земя.

По лошото е че външния корпус е вече кородирал. При следващ теч, има вероятност и на вън да поизтече малко...някакви си 30 кубика. и тогава, край с този блок. Затваря се и до там

атомна менструация. Сега и отговорните за инцидента ще ги изменструират на бърза ръка.

Имало е малък, съвсем мъничък, незначителен теч в АЕЦ. Дреболия, някакви си 30 кубика само. Радиациика в рамките на полезното. Бъдете спокойни българи, Бойко ще се погрижи за вас. Молим само членовете на партията и техните семейства да не пият вода от чешмите и е препоръчително да отидат на почивка в южна страна. Както беше при Чернобил. Позната история. Няма абсолютно никакви причини за безпокойство.

и експерт... Наритана от всякъде руска подлога. А да разкаже бещо за 6000 кубически метра борна киселина отпадък от нормалната работа на най-хубавите в слънчвата система реатори?

Грамотно е да се пише "отвсякъде", а не "от всякъде"! А бе що не помолите Козяк да ви поограмотят бе?

Дали е станало в шести и или пети с американските подделки няма да разберем по стар соц. обичай. Времето на на гласност и прозрачност мина, вече е демокрация ...

Без да съм проверил, вярвам, че наистина теча е на 6-ти блок. ЗАЩО? Защото 5-ти блок работи на около пълна мощност и вътре НЕ се влиза. При работа е затворен ХЕРМЕТИЧНО. Самото помещение където се намира реактора и парогенераторите с главните циркулационни помпи е затворено херметично. Освен това подобен теч няма от къде да се появи на описаното място при работа на реактора. Това е възможно при ремонт.

Един тъп въпрос - след като в 5 блок е слагано американски гориво, Росатом ще удължат ли с 20 години ресурса на този реактор? Защото досега реакторите имаха тази опция. След тъпия въпрос - има ли друга фирма освен Росатом която да прави упражнението прожиг на реакторите като по този начин им удължава живота с 20 години. Защото реакторите вече са на 40 години и след десетина години им изтича ресурса.

работа има т.н. "рос атом" в козлодуй ?! . той не е техен ! . ти искаш ли разрешение от "ваз" да си караш жигулата ?!? май, не ...ами си е джиткаш вече 40 години ! . . ета заради такива заложени "бомби" под формата на зависимост , аце-а трябва да бъде спрян ...и мигом изчезва един от лостовете на блядовете, за подчинение на територията !

Как не те срам бе, българофоб нещастен купен за 30 сребърника да пише глупости срещу България и българския народ! Вън от България на предателите.

Оня комунисточиески професор Иво Христов лъже - дебилите не са 80%, а доста повече. И затова демокрацията е най -тъпия обществен строй защото не може 90% дебили да казват как да живеят нормалните хора. Да го обясня като за дебили - като караш БМВ в сервиза на Мерцедес ли ходиш да ти го обслужват и ремонтират? Та така и тука. Росатом в Козлодуй в момента работа няма. Но след 10 години ще има защото ресурса на реактора изтича и Росатом като производител на този реактор е единствената фирма дето може да му удължи ресурса след съответните процедури. И в момента Росатом е единствената фирма дето прави това нещо. И при условие че в реактора е позвано гориво дето не е одобрено от Росатом и дето Росатом не знаят точно какви са му характеристиките и ефекта от ползването такова разрешение за удължаване ако издадат ще са пълни идиоти. Това е като все едно в БМВ М5 да му сипеш бензин Б70 ако знаеш какво е това и да го изкараш на Нюрбургринг да го пробваш. И вместо АЕЦ Козлодуй на произвежда ток до 2050 година, ще произвежда до 2030.

пич, въпреки, че си си купил моден телевизор и до като му тече гаранцията почнеш да го човъркаш, сменяш части и стане нещо, занесеш го на ремонт, дали производителят ще ти признае гаранцията? или пък в модната ти прахосмукачка почнеш да ѝ слагаш торбички от друга а тя вземе, че се задръсти и изгори, носиш я на гаранционен ремонт, дали в сервиза ще ти признаят гаранцията?

Дайте на Киро Тъпото и Кокора да изпият всичките 160 кубика вода.

новина не може да ме впечатли, когато знам, че огромни територии от Сибир са залети с радиоактивна вода от наводнени уранови рудници.

В тези огромни територии от Сибир колко Българии се побират, умнико ? Утре няма да къде да отидеш, а копторът ти ще струва не нула, ами минус милиард.

В България има много уранови рудници и мога да ви кажа, че НИТО един не е обезопасен и консервиран правилно, тоест тези нещатата спокойно ще се случат и тук един ден. Погледнете си държавата на берачи на ягоди и миячи на гъзове, после коментирайте Русия дето си произвежда всичко, ако не ви харесват Руснаците си изключете тока и ги санкционирайте. Но както е тръгнало АЕЦ Козлодуй няма да го има до 10-15 години, в по-лоши реалности и много по-рано.

заради чужди НПО рудниците се затварят също Тецовете и скоро АЕЦ ще затворим ЩЕ НИ НАКАРАТ УЛТИМАТИВНО ДА Е ЗАТВОРИМ а нова скоро няма да има... „

Обаче ние живеем България и се впечатляваме от изтичания на радиация. Положението в Сибир нито ни пречи, нито ни успокоява.

не трбява да има ядрена централа ! . брюксел да затваря 5 и 6 блок, докато не е станало на лошото !

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе включен в енергийната система в понеделник – 10 юни 2024, в 9.53 часа след планов годишен ремонт, по време на който четвърт от ядреното гориво бе сменено с американско на "Уестингхаус". Когато специалисти по чушкопеци правят ремонти и ЕКСПЕРИМЕНТИ с Руска ядрена централа, а самите руснаци са анатемосани като аналогови, орки и недопускани до централата, то РЕЗУЛТАТИТЕ са ВИДИМИ. Молете се ИДИОТИТЕ да не вризяват централа, че слушаят с ПАВЕЦ Чаира дето го повредиха безвръзвратно, ще ни се стори като леко шамарче.

Спрете ги тия ремонти най-накрая... Четвърти блок на ПАВЕЦ Чаира бастисаха след ремонт, а трети блок не смеят да го пуснат, щото е ремонтиран по същия начин. Сега и шести блок на АЕЦа нагласиха така, че да му съкратят хептен живота. На тия ремонтите са им бетер гаражен майстор да ремонтира батерията на електромобил - след него всичко е брак.

не пишеш нещо ново, - това се случва навсякъде в България - тази немарливост и небрежност - показваха по БТВ как е "оправен" водопровода на село...забравих му името - вода имат "от ден до пладне."..

Извинявам се, но преди 2 седмици започна да работи американското гориво в 5ти блок, а сега има теч в 6ти? Вярвам в случайностите ама...

Това е само началото. Ще видите какво става, когато мутрички създадени от чужди служби и техните васали на местно ниво, новоизлюпени торни червеи и отгледани в саксии грантаджии започнат да диктуват какво трябва да става в ядрената енергетика. На това място трябваше поне изпълнителният директор да ги вразуми, но как да стане като и той е същия лаладжия назначен от тях ! Скоро токът ще е лукс, но това не е най-лошото. България е една педя земя и ще я затрият с радиация.

Какво направихте с изтеклата радиоактивна вода? В Дунава ли я изляхте или я погребахте в несъществуващото хранилище за ядрени отпадъци?

Изпиха я...

Ще бъде използвана за поливане на земеделски площи. Така ще се спести използването на руски торове. Нищо не трябва да се губи.

малка забележка...ако има някакво значение...а радиоактивната вода е от все още руския радиатор,ох, реактор де

Както казва Касчиев : ТЕЧЪТ Е МАЛЪК!! ИЗТЕКЛИ СА САМО 30 КУБИКА РАДИОАКТИВНА ВОДА!! Случилото се е само седмици след като ПРЕКРАТИХМЕ договорите с РОСАТОМ!! . СЕГА АМИРИКАНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ УЕСТИНХАУС ЩЕ ОПРАВЯТ ШЕСТИ БЛОК!! НЕ ИМ ОСТАВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА ГО ЗАГРОБЯТ!! НАЛИ ЩЕ ПРАВЯТ НОВ СЕДМИ БЛОК !! ПРИ ТОВА АМЕРИКАНСКИ!! . НИЕ СМЕ ЕДНА БАНАНОВА РЕПУБЛИКА УПРАВЛЯВАНА ОТ НЕДОРАЗУМЕНИЯ КАТО ШЕФА НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ - ЧОВЕКА ОТ ГЕРБ НИКОЛОВ!! ЧЕСТИТ ВИ НОВ БЪЛГАРСКИ ЧЕРНОБИЛ!! "Малък теч" 30КУБИКА РАДИАЦИЯ Е МНОГО МАЛЪК ТЕЧ!! А щетата е за милиарди!!

Хак ви когато америка ви се предлага....тотално ще ни облъчват американците! Но вие нали сте амеириканофили, ще ви е гот да светите!

повече от 20 години в софийски квартал в стари изоставени бараки безпризорно оставени радиоактивни отпадъци....после в Хасково и региона УРАН в ПИТЕЙНАТА ВОДА А СЕГА "малък" ТЕЧ НЯМА ОПАСНОСТ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО НАСЕЛЯВАЩО ПАРЛАМЕНТА И МИНИСТЕРСТВАТА.... НО ЗА РАЯТА ОБИТАВАЩА ТЕРИТОРИЯТА....ИМА

Ами руснаците ни казаха, че ще имаме проблем с американското ядрено гориво, ама ние ....нееее! Е сега ще го духате на Путин!

Щом "Има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения", значи реално проблемът не може да бъда отстранен. Само ще го закърпят временно, без да отварят. А при следващото зареждане с гориво на есен, проблемът с корозия АЕЦ ще лъсне с пълна сила. Който знае какво причинява корозията няма да е спокоен. Чакането не е начин за борба с нея. Друг е въпросът доколко подготвен е персоналът, да се справи с истински проблем в АЕЦ. Сами си казват "как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч".

На никой не му се завира да прави ремонт в радиоактивна среда.

Това кой блок е с цилиндричните или с шестоъгълните таблети е ?

Няма опасност, това е демократична американска радиация.

ЕКСПЕРТИ съсипахте е тая държава. Почна се Саботажи на Мариците сега и на АЕЦ Скоро ще внасяме скъп ток от Турция . НПО от америка водят агресивна политика и постигат целите си .

Вече внасяме. И от Гърция, и от Македония.

Има една поговорка: Където е текло, пак ще тече.

Тая статия създаде много работа на админа да трие. Като гледам колко коментари е изтрил, които се опитват да отворят очите на народа от къде идват проблемите. Ама наистина има яко триене.

на аванта да е! :) Някой да не направи случайно връзката между демократичното гориво и постоянните аварии на АЕЦ-а. Не-е-е-е.. никаква връзка няма! Съвсем случайно е! Ние трева пасем...

Честито ви американско ядрено гориво!

Споко ! Даже и да гръмне АЕЦа , радиацията ще е Хамериканска !

Има ли връзка със смяната на горивото?

Като почнат преговорите къде и как ще погребват отработено ядрено гориво, шоуто ще бъде пълно.

Тая измет дето ни управлява(Дупетати)докато не затрият тоя народ така ще е.Това е само началото.Жал ме е за децата.Ние видяхме и от онова лошото време в което живеехме щастливо.Сега ядете портокали и банани целогодишно.Явно Ви харесва ,че ви направиха на маймуни.Лек ден.

Ама верно ли? А вие, пишещите тук, верватели си?

Когато тъпите овце останат и без 6-ти блок, без Мариците и през зимата без ток а вече са подарили на "братския" украински народ 2 чисто нови реактора, може пък да му светне, че сиренето все пак е с пари и е по-добре човек да се погрижи първо за себе си преди да се прави на сиромахомил.

"Това, което предизвиква у мен шокиращо изумление, е как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч" Тоя явно живее в паралелна вселена или е сляп и глух! Да намериш някой знае и може нещо сред днешните мутанти си е чудо! П.П. Философите не вярват в чудеса........

Аз съм строителен инженер. От доста време като си говоря с колеги и познати е ставало дума, че нашият сектор е силно подвластен на политическата и икономическата обстановка ... и на мутрите. И че много хора се отказаха и преквалифицираха. И че няма много кандидати да учат нашата професия, а малкото не са особено читави. Защото не е нормално бачкатор на обект да получава повече от техническия си ръководител, който пък получава повече от проектантите ... да не говорим пък за майсторите, някои от които са с две леви ръце, но са на върха на йерархията. Казвал съм, че ще дойде време, когато нещата ще се променят и ще има недостиг на инженери, но очаквах това да стане на доста по-късен етап. През последните година-две обаче вече се сблъсквам с този проблем. Хора и фирми, с които съм работил през годините, се надпреварват да ме търсят по различни въпроси. Не се пазарят за цени, а аз не съм особено евтин. Дори ме гонят да ми плащат авансово, просто за да ме държат ангажиран, без да е ясно какво искат да ми възложат като работа ... а беше време, когато се молихме за някакъв аванс, след който други пари не виждахме, дори и да водим дела. Това не е било никога досега, поне в 20-годишната ми практика. Ще дойде време същото да се случи и в други сектори ... вероятно освен камериерки и сервитьори за морето, ще се наложи да внасяме и квалифицирана работна ръка от чужбина.

Всичко това е напълно закономерно - пазарът регулира отношенията. Казвам го като доктор по електротехника. Нещата си идват по местата.

Навсякъде е така, при това отдавна. Преводи, преводачи...същата картинка. В строителството доста закъсняхте, за което си има причини, на които сега няма да се спирам.

Сложиха от мириканското гориво и еббаха майката на реактора. Но няма опасност за мат'ряла на територията!

Няма опасност за населението, обаче само за сега и неизвестно до кога. Много хубаво работи АЕЦ-а с новият американски уран. От това АЕЦ повече не става. Тия съвсем буквално ни подкараха по украинският сценарии - първо сериозна и страшна авария в АЕЦ=а, а после оцелелите зомбита ще ги пуснат на фронта срещу руснаците че ще е скъпо да ни лекуват Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Поне чети текста на новината преди да пишеш. Тука говорят за 6-ти блок който е спрян за непланов ремонт, а не за 5-ти блок който работи с гориво от САЩ. Ама кой да чете, трябва да си рекламираш каналчето да си разпространяваш глупостите.

Аз съм го прочел обаче за разлика от теб мога и да мисля. А ти много голям умник се извъди. Не знам къде си расъл какво си пасъл, но ако си мислиш че ще ти кажат кажат в прав текст че проблема е с американският уран, много си се объркал, защото руснаците официално ни предупредиха да внимават какво правят, а те им казаха я бегайте от тука ще си правиме каквото си искаме. Аварията явно не могат да я скрият, но могат да ни лъжат за проблема и да ни обясняват че не е сериозен. Ще лъжат до последно. Чернобил като изгърмя да не си мислиш че казаха какво е станало?! Първо го криха, а после лъгаха че няма проблем. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

А за глупостите на каналчето ми мога да ти кажа че си пълен олигофрен, защото само за пълен олигофрен като тебе това хората да живеят добър достоен приятен и задружен живот без проблеми, може да са глупости. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.