По-рано тази седмица влезе в действие компонент от системата, разположен на румънския бряг на Черно море.

Базата в с. Реджиково, в Северна Полша, ще приеме 24 ракети-прехващачи СМ-3. Инсталацията ще бъде вградена в по-големия проект за противоракетен щит на НАТО, който включва разположени в Испания американски кораби, радарна станция в Турция, и команден център в германския град Рамщайн.

Реджиково е на около 250 км от руския анклав Калининград. Очаква се базата да бъде в оперативна готовност през 2018 г. Тя ще бъде оборудвана и със системи за противовъздушна отбрана и именно това може да бъде прието от руснаците като следваща стъпка в обкръжаването на територията им, отбелязва АФП.

В церемонията вчера американският зам.-министър на отбраната Робърт Уърк и полският министър на отбраната Антони Мачеревич заявиха, че базата има за цел да прехваща балистични ракети, изстреляни от Близкия изток и най-вече Иран, и не е насочена срещу Русия.

"Когато строителството завърши през 2018 г., базата ще е готова да отбранява северната и централната част на алианса. Тогава архитектурата на противоракетната отбрана на НАТО ще е завършена и ще позволи защитаването на цяла Европа от балистичната заплаха", заяви Уърк.

"Искам ясно да заявя, че тази система е с отбранителен характер. Тя не е насочена срещу Русия, нито има за цел за съкрати нейния възпиращ потенциал", увери американският зам.-министър.

Жители на полското село Реджиково и на съседни райони протестираха срещу такъв обект в близост до домовете им. Няколко десетки души се събраха недалеч от церемониите за първата копка

"Не искаме да седим върху буре барут", "Реална заплаха за сигурността на региона", гласяха надписи на техните плакати.

Аргументът, че противоракетният щит и базата в Реджиково са отбранителна система и «не са насочени срещу Русия» разви вчера и външният министър на Полша Витолд Вашчиковски.

Но в интервю за държавната агенция ПАП той прикани «да се откажем от сътрудничеството с Русия при решаването на международните проблеми и да се върнем към традиционните методи на защита на територията на страните членки на НАТО».

Полският външен министър обвини Русия, че иска районът на Централна и Източна Европа да остане "сива зона" с неясен статут на сигурността, където няма войски на НАТО.

Руското "агресивно военно присъствие" в Северна Европа и Балтийския регион беше в дневния ред и на срещата във Вашингтон на президента на САЩ Обама с правителствените ръководители на петте скандинавски страни.

Обсъдени бяха проблеми като борбата с тероризма, климатичните промени и т.н. Същевременно участниците в срещата призоваха Русия да извършва военните си маневри «съобразно международно поетите си задължения».

Те са се съгласили, че трябва да се запазят санкциите против Русия, докато не бъдат изпълнени Минските споразумения за Украйна.

В Русия зам.-председателят на държавната Дума Сергей Железняк (от партията на Путин «Единна Русия») вчера заяви: «Нашата страна неведнъж е изразявала възмущение и безпокойство във връзка с разрастването на американската система за ПРО в Европа».

«И както и да се опитва «партията на войната» в САЩ и в ред страни от Европа да завоалира своите антируски цели, тази система представлява заплаха за сигурността на Русия», е казал Железняк, цитиран от ТАСС.

Президентът Владимир Путин също подчерта вчера, че вижда в т.нар. противоракетен щит заплаха за страната си.