На церемонията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че комплексът за противоракетна отбрана в Румъния е официално приведен в оперативна готовност.

„Днес САЩ и Румъния създават история, като предоставят тази система на НАТО“, заяви командващият на военноморските сили на САЩ в Европа и Африка Марк Фъргюсън, цитиран от АФП и "Фокус".

Помощник-държавния секретар на САЩ Франк Роуз каза, че станцията за прихващане на ракети ще помогне на държавите членки в НАТО да се предпазят от балистични ракети с малък и среден обсег, изстреляни най-вече от Близкия изток.

Системата „представлява силно укрепване на защитния капацитет на европейските съюзници срещу балистичните ракети, идващи отвъд евроатлантическата зона“, като например Близкия изток, потвърди Йенс Столтенберг. Той увери, че съоръжението в Румъния, както и това в Полша не са насочени срещу Русия.

Системата за ПРО в Румъния ще разполага с ракетни прехващачи SM-2е на стойност около 800 млн. долара и ще се обслужва от 200 американски войници.

"Географията и физиката не ни позволяват да унищожаваме руските междуконтинентални балистични ракети, тъй като нашите щитове са малко и са разположени или далеч на юг, или прекалено близо до границите на Русия. Важно е, че създаваният от нас механизъм има отбранителен характер.

Нашите ракети за унищожаване на вражески снаряди не съдържат взривни вещества, а само свалят целите си във въздушното ни пространство. Не бихме могли да ги използваме за нападение, дори да пожелаем",
обясни Столтенберг.

Базите за ПРО в Полша и Румъния значително ще разширят отбранителните възможности на НАТО. Други страни от алианса също ще изиграят ролята си:
  • Испания ще предостави бази за кораби с "Иджис",
  • Германия - център за управление,
  • на територията на Турция ще се изгради радар за ранно предупреждение,
  • Дания и Холандия ще монтират на свои кораби нови радари.
Това Столтенберг разкри по-рано пред полското издание "Газета виборча", цитирано от ТАСС и БТА.

През 2010 г. НАТО взе решение да започне работа по щит, който да се базира изцяло върху американска технология. Проектът трябва да бъде завършен през 2020 г. и ще включва съоръжения в Полша и Румъния.

Русия: Против кого...?

Като грешно и вредно решение определи въвеждането на ПРО в действие директорът на Департамента за контрол на въоръжението в министерство на външните работи на Русия Михаил Улянов, предаде БНР.

Според него допълнително основание за безпокойство представлява разполагането на стартовите установки МК-42, които по-рано са били използвани за изстрелване на ракети със среден обсег от военноморските сили на САЩ.

Това означава, че те могат да изстрелват и крилати ракети.

Днес около обяд и Кремъл реагира на разполагането на системата за противоракетна отбрана, предаде ТАСС. Въпросът против кого е насочена тази система не губи актуалност, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

"Въпросът не е в това, че ще се вземат (от наша страна) мерки, мерки се вземат за осигуряване на необходимото равнище сигурност на Русия" - каза говорителят на Кремъл и продължи:

"Безусловно, от самото начало на тази история ние казвахме, че по мнението на нашите експерти разгръщането на системата за ПРО представлява заплаха за Руската федерация".

Песков напомни, че президентът Владимир Путин "неведнъж си е задавал въпроса - против кого работи, против кого ще работи тази система".

"В началото тя се обясняваше с доста разгърнатата ракетна заплаха, която потенциално може да произлиза от Иран. Ние всички помним тези изявления, правени и на различни висши срещи на НАТО, и във Вашингтон, и в европейските столици. Сега ние знаем, че ситуацията с Иран се промени кардинално. Но въпросът, който неведнъж е задаван от Москва, включително от президента Путин, не губи своята актуалност", подчерта прессекретарят.

Коментирайки конкретно "щита" в Румъния, Песков каза: "Това не е новост, този процес на активизация на системата за ПРО е добре известен. Безусловно всички наши ведомства, които отговарят за отбраната и националната сигурност, прекрасно са осведомени за тези планове".

В последно време Русия нееднократно заявяваше, че възприема плановете на САЩ и НАТО, свързани със създаването на системата за ПРО в Европа, като заплаха за стратегическите й сили на сдържане и затова ще бъде принудена да предприеме съответни мерки.

Две нови дивизии ще бъдат създадени в Западния военен окръг на Русия, обяви преди дни военният министър Сергей Шойгу.

Руският външен министър Сергей Лавров пък заяви че ако Швеция влезе в НАТО, което евентуално би довело до приемането и на Финландия, Москва ще бъде принудена да предприеме действия.

Русия реагира остро и на предстоящото присъединяване и на Черна гора в НАТО, като настоява за провеждането на референдум, както искат просръбските партии в страната.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За европейската сигурност