По чудо няма жертви и ранени, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в града главен комисар Тодор Чонов, цитиран от БТА и "Фокус".

Нанесени са обаче големи материални щети. На място веднага са изпратени пет пожарникарски екипа, коли на "Бърза помощ" и "Гражданска защита".

Извършва се оглед. "Цяла нощ на място ще има наши служители, които да наблюдават ситуацията", каза още Тодор Чонов.
По информация на Дарик радио отломки от взрива са хвръкнали на километър от мястото. Има много строшени прозорци от ударната вълна. В съседство има и училище, но по това време деца не е имало.

По думите на директора на пожарната в Пловдив комисар Румен Димчев причина за експлозията е техническа неизправност в една от буферните бутилки за зареждане на метан, съобщи bTV.

Едно от парчетата от бутилката е прелетяло булеварда и е паднало на метри от детска площадка, второ е паднало в двора на съседното училище "Васил Петлешков", а трето е влязло в апартамент, предаде БТА. Взривната вълна е изпотрошила стъклата на хирургическия блок на УМБАЛ "Свети Георги".
Стъкла на апартаментите на съседната улица "Бряст", училището и леките коли също са изпотрошени.

Десет минути преди парчето от взривената бутилка да връхлети в апартамента, в хола е имало 6-годишно дете, съобщи "Фокус". Жилището се намира на улица "Царевец" №  9 - на последния 4-ти етаж на жилищната кооперация. Майката на детето Красимира Владикова каза, че миналата година са правили основен ремонт, а щетите днес са доста големи и апартаментът е без застраховка.

"Надяваме се по някакъв начин да бъдем компенсирани за щетите", допълни тя. Изкъртен е климатикът, има и поражение на самото обзавеждане. В момента на инцидента родителите са били в коридора. Хората са стресирани, а детето е заведено при бабата.

На мястото на произшествието пристигнаха и кметът на града Славчо Атанасов и кметът на район Западен Здравко Димитров. Димитров уточни, че в момента комисия започва оглед на щетите, които по думите му трябва да се поемат от собственика на метанстанцията. Около взривената бутилка има още около 10 пълни бутилки. Извършва се и контролирано източване на газта, за да не се повтори инцидентът.

През април 2010 г. при взрив на бензиностанция в Русе загинаха двама мъже, а трима бяха ранени. Експлозията избухна при почистването на празна цистерна от натрупани отлагания на съхраняваните материали, а впоследствие инспекторите по труда констатираха редица нарушения на изискванията за безопасност.

Последна актуализация в 21.22 ч.