България не планира бъдеще, както всички останали в света, няма стратегии за развитието си, вторачена е в своето днес и в поредния скандал. Разделени сме на враждуващи племена, докато в същото време българските евродепутати надскачат различията си и когато става въпрос за обща кауза, правят всичко по силите си. Остават обаче сами - държавата я няма зад гърба им. Гледаме на Брюксел като нещо, което е далеч от нас, а в същото време можем да изгубим милиардите от Плана за възстановяване. Няма ни в проактивното правене на политика в ЕС и е налице риск да изпаднем в периферията. Затова е нужен разговор за ЕС и за мястото на страната ни в него. Такива тези защити Сергей Станишев, който направи анализ  на политическата криза у нас, на състоянието на Европейския съюз на прага на евроизборите и на процесите в левицата в страната, като обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат.

За политическата криза в България

Станишев подчерта, че у нас става дума за системна криза на политическия живот и неговата делегитимация. Според него основната вина носят партиите, тъй като у нас е налице "отказ от основната функция на политиката да изгражда образ на бъдеще".

Политиците, както и медиите, носят отговорност за целия обществен климат, защото ежедневно вкарват отрова и омраза. Човек изпитва едно отвращение. Ние сме се превърнали в набор от враждуващи и мразещи се племена. И се делим постоянно на соросоиди срещу патриоти, пионки на посолството срещу пионки на Путин. Понякога имам усещането, че всички сме някакви агенти на влияние. Има нетърпимост към чуждото мнение", констатира Станишев.

По думите му в България живеем в пълна неспособност да постигаме национални цели. И даде пример с демографската криза, която стана негова кауза през последната година. "Проведох поредица от срещи с премиера и с лидерите на партиите, и всички казаха - ще подкрепим. Накрая - резултат нула. Говори се, нищо не се прави", коментира той. Като втори пример Станишев изтъкна липсата на енергийна стратегия за развитие на този тъй важен отрасъл у нас. "Каква политика се прави, ако нямаш стратегия?", попита Станишев. И завърши онагледяването с Плана за възстановяване и развитие.

Той припомни, че по време на COVID-кризата от ПЕС първи заговориха в Брюксел за такъв план и успяха да го постигнат, а на България се полагат близо 12 милиарда лева по него до 2026 г. Тези средства обаче трябва да се усвоят дотогава, напомни Станишев. След превода на първия транш от 1,3 милиарда лева всичко е застинало. "Има реална опасност да загубим 6-7 милиарда лева, безвъзмездно дадени от ЕС. Това е крещящ пример на безпомощност на българската политика", заяви Станишев.

Според него ние изглеждаме безсилни и безполезни отвън. "Всички в света планират своето бъдеще, ние нищо не планираме, вторачили сме в днес и планираме кой скандал ще излезе. Когато гледаш само в обувките си, се спъваш и не можеш да вървиш напред. Партиите носят пряка вина за това", категоричен е досегашният евродепутат.

За европейските избори и тенденции - съдбовни за България и ЕС

"Тези европейски избори могат изцяло да бъдат захлупени от грозната национална кампания, на която вече сме свидетели. А те са изключително важни, аз бих казал дори - съдбовни", предупреди Сергей Станишев.

Снимка: БТА

Той констатира, че европейските избори не са популярни в България, защото Брюксел изглежда далечен, докато в същото време нашето бъдеще се определя съвместно и решенията засягат всички нас. "Гледаме на ЕС като на консуматори и не показваме способност да заемаме проактивна политика, действаме по инерция, сещаме се в последния момент, когато влакът е тръгнал от гарата", очерта той поведението на българската държава. Станишев изтъкна, че независимо от това, че принадлежат към различни партийни семейства, 17-имата български евродепутати се опитват да отстояват наши каузи и тогава са обединени, но остават сами. "Когато няма държавно усилие, това е почти невъзможно. Не сме се научили още да правим коалиции с други държави за общо отстояване на целите си", акцентира Станишев.

Той анализира, че евроскептицизмът нараства навсякъде в Европа и даде своята прогноза за евровота - ЕНП и ПЕС ще запазят своите водещи позиции, но либералите са застрашени да изпаднат от третото място.

Станишев предрече отстъпление и за Зелените. "Тенденциите са видими, очевидно първа и втора позиция ще запазят ЕНП и ПЕС. Големите губещи се очертават да бъдат либералите, които може да изпаднат от третото място, за сметка на някоя от крайнодесните фракции. Също и Зелените, защото те подцениха социалния аспект на Зелената сделка, а в крайна сметка тя е за хората, не само за планетата. Да, ще има ръст на консерваторите и националистите, но няма да е толкова мащабно, както някои предричат", смята Станишев. И напомни, че ПЕС вече заяви, че няма да прави коалиции с евроскептици.

"Стои открит въпросът пред ЕНП: дали ще тръгнат по пътя на плаващите мнозинства, което сме виждали в България, или ще се решат на сериозна коалиция с партиите в ляво-центъра, която да отговори на всички тези предизвикателства и да изработи нужните политики. Ако се поддадат на съблазънта на крайнодесните, ще има политическа конфронтация и важните реформи ще бъдат обречени", анализира евродепутатът.

И предупреди: "За България има много опасности от този сценарий - ако видят, че няма политическа воля за мнозинство, част от държавите ще тръгнат да се обединяват по отделни политики, което неизбежно ще доведе до няколко скорости и тогава ние ще останем маргинална периферия. Затова апелира за връщане към класиката в сключването на съюзи и коалиции - с писмени споразумения. 

"За мен е време, както в Европа така и в България, да се мине към класически коалиции, ясно разписани", категоричен е бившият президент на ПЕС. Евродепутатът предупреди, на фона на големите тенденции, че има опасност групи страни да тръгнат към радикални реформи, което означава Европа на две скорости и България е застрашена да се маргинализира и да изпадне. "Винаги съм настоявал страната ни да бъде в ядрото, където се вземат решенията", изрази съжалението си Станишев. На фона на пълномащабна война и спаднал дял на ЕС в световния БВП до 16%, спрямо над 50% от страните извън тъй наречения "Запад", акцентът на ЕС трябва да бъде поставен върху икономическото развитие, за да оправдае съществуването си, смята Станишев.

"Светът се разпада на конкурентни регионални блокове и неслучайно Макрон говори за възможна смърт на ЕС", добави той и попита къде е мястото на страната ни. Станишев обърна внимание, че това трябва да е разговорът сега, преди вота за ЕП. "Тези въпроси са изключително важни за бъдещето на Съюза, бих казал даже съдбовни. Да се върнем на основното постижение на Съюза: той осигури десетилетия наред зона за мир, сътрудничество между държавите, просперитет. Гарантира социалната държава, за която огромна роля имат социалдемократите", напомни Станишев.

И очерта капаните. "Под атака са и основните ценности на ЕС - демокрацията, правата на човека. Разбирането на тези тенденции и опасността от тях доведе до необходимостта двама бивши премиери - Марио Драги и Енрико Лета - да представят своя анализ за това как оттук нататък да се развива ЕС, за да оцелее. В доклада на Драги директно се говори за радикална промяна. Той посочва, че организацията и начинът на взимане на решения в ЕС принадлежат на "света от вчера", заяви Станишев.

Енергийната сигурност на континента, земеделското производство, които за Европа са въпрос на сигурност и начин на живот, преосмисляне на правилата за държавна помощ и на търговската политика - всичко това трябва да са важните акценти пред ЕС на прага на евровота. "Но всичко това изисква един много по-концентриран ЕС, който да взема решения", констатира Станишев. Той посочи къде е мощта на ЕС - това е огромен пазар от 450 млн. души, но докато САЩ и Китай действат като една държава, то нашият ЕС е разсипан. "Къде е България? Каква е нашата позиция по всичко това? Задавам тези въпроси на участниците в европейските избори", хвърли предизвикателството Станишев.

Снимка: БТА

За процесите в лявото пространство и личното решение за отказ от участие в евроизборите

Първи се противопоставих на подмяната на европейската политика на БСП, нямах илюзии, че ще съм в листата

"Не съм имал никакво съмнение, знаех че няма да бъда предложен за евролистата от това ръководство. Защото първи в БСП, още през 2018 г. се противопоставих на изкорубването на лявото, прогресивното и европейското съдържание и подмяната на БСП с "консервативно ляво". Днес са много критиците на ръководството на партията, само че мнозина от тях носят своята отговорност за това превъплъщение. Като преизбран президент на ПЕС през 2019 г., имах най-много номинации, но този факт не попречи на Нинова да ме извади от листата. Националният съвет обаче се разбунтува, реши, че това ще е вредно за БСП, за авторитета на партията и обърна вота. Още тогава знаех, че моето политическо убеждение и поведение ще има политическа и лична цена. И тогава, и сега съм готов да я платя", заяви Станишев.

Той отбеляза, че за съжаление, през 2020 г. беше пречупен гръбнакът на политическата и институционална съпротива срещу превземането на БСП. "Това се случи чрез прекия избор и чрез сделка на част от тогавашната уж опозиция, която сключи сделка с ръководството", върна се назад Станишев.

Той посочи, че за предстоящата кампания е извървял цялата процедура по номинации за евролистата от уважение към десетките основни и общински партийни организации, които го номинираха въпреки саботажа и натиска на "Позитано" 20. "Някъде се поддадоха и ме извадиха - както в Смолян, но на много места удържаха, за което им благодаря.", отбеляза той.

"Тръгвам от Европарламента със самочувствие за добре свършената работа. Благодарен съм, че българите го оценяват - наскоро видях проучвания, които ме нареждат сред евродепутатите с най-високи авторитет и доверие. Висока оценка за мен беше и консенсусното решение на премиерите в Европейския съвет да ме номинират за председател на ЕП през 2019. Трикратното ми избиране като президент на ПЕС е най-категоричната подкрепа от страна на моите колеги и партньори в Европа.", каза бившият президент на ПЕС.

"Аз съм екипен човек, не смятам, че лидерските проекти са полезни, защото те винаги се изкривяват. БСП беше отбор от хора с една кауза, така беше БСП в началото на века", направи тъжна констатация Станишев. И не даде оптимистична прогноза за резултата от три леви формации на евровота - вместо за пет евродепутатски места, както е сега, ще се борят да си разпределят не повече от двама-трима евродепутати. И причината, според него, е, че предлагат едно и също като идеи на политическия пазар, а тогава хората винаги предпочитат оригинала. В същото време, "ако сега има някъде неактивирани гласове, то те са в лявоцентристкото пространство", категоричен е Станишев.

Той не отговори дали ще се заеме с нов проект, като подчерта, че не желае да се намесва в предизборната кампания и да пречи на своята партия БСП. 

"Ако участвах в друга листа, това би означавало, че спирам да съм член на БСП", описа защо не е престъпил червената си линия Станишев. 

"Патриот съм, но и европеец. Не бих приел да участвам в политика с антиевропейски каузи. Аз съм социалист, социалдемократ - в модерните условия те са синоними. Консенсусен и диалогичен съм - вярвам, че само така има път напред. Институционален човек съм, защото демокрацията функционира чрез институции. По принцип хората са два вида - позитивни и негативни. Аз съм от позитивните и искам в България да има повече такива. Ако видя, че има нагласа за постигането на целите пред страната и продължа да срещам съмишленици, ще участвам в политиката.", остави той отворена вратата за продължение на пътя на родния политически терен.