Общо трима души са загинали от наводненията през последното денонощие в Бургаско. Жертвите са от селата Полски извор, Ливада и Равнец. Един човек от село Черни връх се издирва.

"Всички загинали са трудноподвижни хора, които не са успели да реагират на ситуацията, достъпът до тях е бил невъзможен заради обилните наводнения", съобщи областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

Образувано е досъдебно производство във връзка със загиналите при наводненията в област Бургас, обяви ст. комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР – Бургас.

По думите му е установена самоличността на загиналите.

"Това са възрастни хора, но не е редно да се споменават имената им преди да бъдат уведомени близките“, каза още ст. комисар Калоянов. В момента се извършват процесуално-следствени действия и се назначават експертизи.

По-рано зам.-кметът на Община Камено Георги Георгиев съобщи, че сред жертвите на пороя е 80-годишна жена от село Ливада и около 60-годишен мъж от село Полски извор.

Третата жертва е възрастна жена в село Равнец. Тя е открита в двора на къщата й и тече разследване по случая, защото е възможно да е починала от естествена смърт.

Продължава издирването на жител от село Черни връх. По неофициална информация местните издирват и втори изчезнал в селото.

В Камено е обявено бедствено положение, в Бургас - частично бедствено >>


Вследствие на проливните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са залели пътища и жилищни постройки в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх.
Приливната вълна частично е отнесла моста между Тръстиково и Ливада.

Вижте снимки >>>

"Дигата на река Русокастренска се къса при село Тръстиково въпреки багера на ВиК, който отиде да помага. Хората са евакуирани, защото има опасност да се скъса дигата и от другата страна и да залее селото“, съобщи още зам.-кметът на Георги Георгиев.  По думите му към момента нивото на реката се е повишило на места с 2 метра.

На терен работят екипи на пожарната, на електроразпределителното дружество, на общинската служба по безопасност, но няма достъп до селата. Пътищата са затворени.

Електричество има единствено в Камено, Вратица, Винарско, Свобода.

Наводнени са десетки къщи в селата Равнец и Братово, кварталите "Горно Езерово" и "Долно Езерово", както и в така нареченото "село" на к-с "Меден рудник", сочат данните на общината.

77 души са поискали да бъдат евакуирани от наводнените си домове в района. 8 екипа пожарникари са на терен. В спасителните действия са се включили и водолази, тежка техника, верижна машина "Амфибия".

Кметът на Бургас Димитър Николов разпореди мобилизация на допълнителни сили и средства от всички общински предприятия и фирмите за пътна и "зелена" поддръжка. Привлечени са и доброволческите формирования за отводняване с помпи на наводнените имоти.

Отменени са и учебните занятия в най-пострадалите райони в общината - училището/детската градина на село Равнец и училището на квартал "Горно Езерово".

Затворени са пътищата "Долно Езерово" - Братово и Извор - Зидарово. Нивото на река Изворска се е повишило с 3 метра и на места тя прелива.

В 9 часа преля река Велика в село Кости, община Царево.