Австрия отне акредитацията на двама журналисти от руската новинарска агенция ТАСС, съобщи австрийското министерство на вътрешните работи, цитирано от ДПА и БТА.

Вчера руското външно министерство заяви, че само един кореспондент от ТАСС е бил помолен да напусне страната.

Днес обаче австрийското вътрешно ведомство каза, че е била отнета акредитацията на още един журналист "заради негативна оценка за сигурността", дадена от специалните служби през април. Австрийските власти не посочиха други причини за решението си.

В отговор руското външно министерство отне акредитацията на един кореспондент в Москва на австрийското обществено радио и телевизия О Ер Еф. Медията заяви, че не разбира причините за въпросния ход, а австрийското външно ведомство определи контрамярката като "напълно неоправдана".

В. "Фалтер" публикува през март материал за предполагаеми действия на руското разузнаване в австрийската столица, като спомена и ТАСС. Виенското издание се позова на документ, изготвен от хора, които са запознати с руските дипломатически дейности във Виена. Според "Фалтер" служители на ТАСС са проучвали политическата ситуация в Австрия "под прикритието на журналисти", а един от кореспондентите е офицер от руското външно разузнаване.

В последния доклад на австрийското външно министерство вътрешните работи също се посочва, че чужди разузнавателни служби действат в страната под прикритието на различни новинарски агенции.