Първи коментар от "Дондуков" 2 на резултатите от изборите "2 в1". Той дойде от вицепрезидента.

"Правителство трябва да има. Разбира се, голямата отговорност е на ГЕРБ и на лидера на партията Бойко Борисов", каза  Илияна Йотова пред журналисти преди откриването на изложба в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Според Йотова, за да има успех едно такова правителство, трябва нова формула, която Борисов да предложи.

"Формулата трябва да се различава коренно от формулата, която имахме само допреди няколко месеца, за да се изключат всякакви съмнения в българските граждани за задкулисие и договорки", каза вицепрезидентът, цитирана от БТА.

Тя коментира и избирателната активност на изборите на 9 юни за Народно събрание.

"Най-тревожният знак е, че не вярват в политическата система в България. Една много тревожна амалгама от апатия и протестен вот. Всяка една политическа сила, която иска да има бъдеще, трябва много внимателно да анализира тази ситуация и да прочете, това което казаха избирателите и да го разбере", каза вицепрезидентът Йотова.

Партия "Величие" заслужава достатъчно дълбок анализ и не искам да съм от хората, които лепят етикетите, защото и аз имам нужда от малко повече информация, призна вицепрезидентката. 

По думите ѝ много тревожно е, че България се намира в една изключително нестабилна ситуация и "бих казала и в много сложен момент", каза Йотова. "На 17 юни в Брюксел ще се съберат всички ръководители на правителства или държавни глави в зависимост от държавите членки. Те трябва да кажат своето мнение за следващия председател на Европейската комисия, а и за това какво ще прави тази Европейска комисия. Ако на тази среща се представляваме от служебното правителство, кой е дал на служебния кабинет да изкаже българската позиция или просто ще отидем там слушаме какво ще кажат другите", добави тя.

Йотова подчерта, че не иска страната да изпада в още по-тежка ситуация, защото по думите ѝ, освен външнополитическите ни позиции, има и много проблеми вътре в страната - загуба на средствата от европейските фондове. За последната половин година има много рязък спад в производството в страната, допълни вицепрезидентът.