Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак заяви днес, че е наясно, че някои хора са разочаровани както от него, така и от управляващите консерватори, преди парламентарните избори другия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не съм сляп за факта, че хората са разочаровани от нашата партия и от мен", каза Сунак при представянето на предизборната програма на консерваторите, в която са изложени бъдещите им политически ангажименти.

"Нещата не винаги са били лесни и не всичко ни се е удавало, но ние сме единствената партия на тези избори с големи идеи, които да направят страната ни по-добро място за живеене", каза той преди изборите на 4 юли.

Консерваторите, които са на власт от 14 години, изостават с около 20 пункта от опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания.

В манифеста си консерваторите обещават на избирателите, че ще построят 1,6 милиона жилища през следващите пет години, ако останат на власт след изборите.

Сунак заяви, че повече жилища ще бъдат построени чрез ускоряване на одобряването на плановете и "премахване на дефектните закони от ЕС".

Гербовият налог (данък, който се плаща при закупуване на имоти и земя над определена стойност) ще бъде окончателно премахнат за купувачите, които за първи път купуват жилище на стойност до 425 000 британски лири, каза той.

Сегашното освобождаване от гербов налог за купувачите, които купуват за първи път, изтича в края на март следващата година, отбелязва Ройтерс.