Настоящият директор на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров се очаква да бъде назначен за нов мандат след като остана единствен кандидат във финалния трети кръг от конкурса да избор на директор на спешната болница.

Това става ясно от документ, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването. 

Конкурсът беше обявен на 22 април. За поста са подали документи Димитров и д-р Атанас Андреев, но вторият не е допуснат до финалния етап на конкурса - събеседване. 

Конкурсите за болнични директори се провеждат в три етапа: проверка дали по документи кандидатът отговаря на изискванията за длъжността; оценяване на изготвена от кандидата концепция за развитие на болницата и събеседване.

Предишният здравен министър проф. Христо Хинков се опита да уволни Валентин Димитров от поста с мотив нарушения, установени след вътрешния одит на здравното министерство. Такива обаче не бяха доказани от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). За оставката на Димитров имаше и граждански натиск - фондация "Даная" настоя той да бъде отстранен, за да понесе отговорност и да има истинско разследване на смъртта на 15-годишната Даная Кулева в "Пирогов" през пролетта на миналата година.

Димитров обжалва процедурата по вписване на ново ръководство, задействана от министър Хинков и остана на поста. 

Опитът за отстраняването му предизвика сътресения в отношенията между бившите партньори в кабинета "Денков-Габриел". За Димитров се застъпиха ГЕРБ и ДПС, а самият той заяви, че е получил политическа подкрепа, което поблазнило егото му и решил да се включи в конкурса за втори мандат. 

След като пое поста, служебният здравен министър Галя Кондева прекрати процедурата по отстраняването на Димитров.