Певецът и автор на песни Тал Рамон беше сред стотиците присъстващи в космическия център "Кенеди", почели паметта на 7-членния екипаж на "Колумбия" и останалите загинали по време на служба астронавти и пилоти, предаде Асошиейтед прес.

Совалката "Колумбия" се разпадна в небето над Тексас на 1 февруари 2003 г. след 28-тата си мисия. 16 минути преди да се приземи във Флорида. Всички членове на екипажа, сред които бащата на Тал Рамон, първият израелски астронавт Илан Рамон, загинаха.

Тал Рамон изпълни на иврит две свои песни, акомпанирайки си на кийборд. По-късно синът на Илан Рамон и близките на други загинали по време на служба астронавти поднесоха дългостеблени жълти, оранжеви и розови рози пред мемориала "Космическо огледало" в посетителския комплекс на центъра "Кенеди".

В полирания черен гранит на монумента са гравирани 24 имена. Седемнадесет от тях са на астронавти, загинали в инцидентите с "Колумбия" през 2003 г., "Аполо 1" през 1967 г. и "Чалънджър" през 1986 г.

Сред присъстващите на церемонията беше и астронавтът Едуин "Бъз" Олдрин - вторият човек, стъпил на Луната след Нийл Армстронг.




Нито една друга трагедия - нито на "Чалънджър", нито на "Аполо 1", нито на "Союз 1" или последната, на "СпейсШипТу",  не е довела до прекратяване на програми и цялостна ревизия на пилотираните полети. Трагедията на "Колумбия", която се случи на 1-ви февруари 2003 година, направи точно това.

По време на изстрелването на 16 януари 2003 година парче от изолационната пяна на горивния резервоар се откъсва и удря фатално лявото крило на совалката. Проблемът е забелязан часове след изстрелването, когато совалката е вече в орбита, но НАСА игнорира всички опасения, че нещо лошо може да се случи.

Фаталният проблем се проявява минути преди кацането на 1 февруари, когато радиовръзката с "Колумбия" е преустановена и стотици свидетели наблюдават нейното разпадане в небето. Причината - горещите газове навлизат през увредения регион на крилото и довеждат до цялостното разрушаване на конструкцията на космическия кораб.

Видеоматериалът, на който е заснето падането на совалката, показва, че при навлизането в атмосферата тя се подпалва, след което се разпада на няколко части. Астронавтите не са имали никакъв шанс да катапултират.

За 42-годишната история на космическата програма на САЩ това е първият случай на катастрофа при приземяване.

В края на януари 1986 г. совалката "Чалънджър", също със седем души на борда, се взриви при излитането.