При контролирано обезвреждане на боеприпаси се е получила искра, която е предизвикала взривовете, уточниха от Областната дирекция на МВР-София.

Вижте снимки от местопроизшествието >>>

Какво се е случило обясни военният министър Велизар Шаламанов, който по разпореждане на премиера проф. Георги Близнашки пристигна в Костенец заедно с областният управител на област София Емил Иванов: 

По време на нормален технологичен процес между два технологични центъра има прескачане на искра, при което се взривяват няколко чувала с тетрил. Това е взривно вещество, което е било приготвено за утилизация на по-малки дози, но поради искрата се взривява”.

Полицейски екипи отцепиха района и евакуираха работниците. Няма опасност от нови взривове.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че са пострадали 10 души - петима мъже и пет жени. 

Четирима от тях са докарани в УМБАЛ „Света Анна” – София. Трима от ранените са в по-леко състояние, а един е тежко ранен, съобщи медицинският директор д-р Николай Добрев, цитиран от "Фокус" и БНР.

Тежко пострадалият мъж е на 43 години. Той е настанен в реанимация. ”, допълни д-р Добрев. По думите му, има показатели, че пациентът излиза от коматозното състояние, но е рано да се каже дали животът му е вън от опасност.

От пресцентъра на Министерство на отбраната съобщиха, че има нанесени материални щети по инфраструктурата, но няма сериозни разрушения. Назначена е комисия, която започва разследване на причините за инцидента, в която са включени представители на ведомството, Служба „Военна полиция”, МВР, Главна дирекция "Пожарната безопасност и защита на населението". Всичките те са на място на инцидента и започват работата по разследването на случая.

От Главна инспекция по труда също са изпратили свой екип.

Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов заяви, че при инцидента, който е бил случаен, се е получила яма с размери 4 на 2 метра, предаде "Фокус".

Кметът на Община Костенец Радостин Радев каза пред БНР, че няма информация за разрушения по къщите в града, има само счупени прозорци. Той уточни, че в завод "Терем"-Костенец работят около 80 души.

Това, което се случи е малкият дявол, защото щетите можеха да бъдат много големи”, допълни Радев.

Военният министър Велизар Шаламанов каза още, че са извършени замервания и в района няма радиационно, химическо заразяване, няма излъчване на азот или каквито и да е други индикации за нов взрив.

По думите му, всички щети ще бъдат оценени и разходите ще бъдат възстановени от завод „ТЕРЕМ“.

Радев Vs. Найденов

Бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев заяви пред БНР, че инцидентът в Костенец е резултат от некомпетентни действия на хората от ТЕРЕМ. По думите на Радев, директорът на завода Марин Йорданов, който е специалист по боеприпаси, е бил освободен от правителството "Орешарски", а новият директор, назначен след като БСП взеха властта, е инженер и не е специалист по боеприпаси.

Бившият военен министър Ангел Найденов обаче бе категоричен, че смяната на директора на завода не е причина за инцидента. По думите му, Йорданов бил освободен поради навършване на пенсионна възраст. Найденов допълни, че очаква експертите да установят дали взривът се дължи на човешка грешка или неспазване на технологичния процес.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За ръководството на завода