Продължава да е в сила бедственото положение за общините Дългопол, Аврен, Тополовград, Болярово и Бургас, а в Девин и Стражица то е отменено, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Над 400 служители на вътрешното министерство оказват помощ на хората от засегнатите населени места. Екипи от пожарникари и спасители продължават да извършват непрекъснато наблюдение над критичните места по поречието на реките и състоянието на язовирите. Осигурени са полицейски екипи, които да обезпечават сигурността и да опазват имуществото в евакуираните жители.

Обстановката в областите Бургас, Благоевград и Кърджали постепенно се нормализира, но ситуацията остана сериозна в областите Добрич, Варна, Ямбол и Хасково.

При необходимост служителите на МВР, съвместно с представители на местната власт, са в готовност да извършат превантивно извеждане на жителите от засегнатите населени места.

Преливат язовирите "Камчия", "Ясна поляна", "Мандра", "Г. Трайков", "Асеновец", "Боровица", "Студен кладенец", "Ивайловград", "Йовковци", "Пчелина", съобщиха следобед от МОСВ.
Язовирите, които са запълнени над 90% са "Въча", "Цанков камък", "Батак", "Доспат", "Тича", "Ал. Стамболийски", "Среченска бара".

 

Област Добрич

Заради опасност от преливане на язовир "Одринци" бе извършена пълна евакуация на двете застрашени села Одринци и Долина. Общо от двете села са евакуирани 485 души. Останаха само кметските наместници и полицейските екипи, предаде БНР.

Всички получават редовно актуална информация за нивото на опасния язовир "Одринци", продължава контролираното изпускане с дебит от 2 куб. м в сек.
След съвместно заседание на кризисния щаб в Добрич министърът на вътрешните работи Веселин Вучков каза, че основната опасност е за евентуална приливна вълна през следващото денонощие или в близките два дни. Тя може да залее и потопи село Одринци и да го откъсне от света, подчерта той.

Вучков призова останалите няколко души от двете рискови села Долина и Одринци, които не искат да напуснат домовете си, да се евакуират доброволно. Те се страхуват за животните и имуществото си. Районът обаче е отцепен от полицейски екипи, които осигуряват и охрана на имуществото на жителите на двете населени места, уточни министърът и подчерта, че те ще бъдат приютени в читалище в съседно село.

Област Варна

Варненските пожарникари и спасители участват в локализиране и ликвидиране на 12 произшествия. Основно се отводняват къщи и дворове в селата Гроздьово, Синдел и Изворник и в град Дългопол. Осигурено е дежурство по поречието на река Камчия. Няма опасност от приливна вълна от язовир "Камчия" към язовир "Цонево". Евакуираните жителите на 4 села ще се завърнат по домовете си.

Вижте снимки >>>

От Язовир "Тича" се извършва контролирано изпускане. Обемът на "Тича" е достигнал 307 млн. 321 хил. куб. м. вода, до кота преливане остават 22 см. В района на водоема не вали, но от водосбора на реки, притоци и потоци в "Тича" продължават да се вливат по 200 хил. куб.м водна маса на час.

Област Бургас

Няма затворени пътища на територията на областта. Преливат язовирите "Ясна Поляна" и "Ново Паничарево". Частичното бедствено положение обаче остава в сила.

Област Смолян

Бедственото положение в община Девин е отменено днес в 12 часа, съобщи областният управител на Област Смолян Недялко Славов, цитиран от "Фокус". Не са постъпили нови сигнали за наводнени площи. Продължава работата по разчистване на свлачищата и осигуряване на достъп до всички население места в района. Все още екип от водолази издирва семейството, чиято кола падна преди два дни в река Девинска.

Област Ямбол

Пожарникари отводняват сгради в град Ямбол и селата Завой и Попово. Към момента нивото на река Тунджа при Ямбол е 472 см при критично ниво от 560 см, а при Елхово е 402 см при критично ниво от 395 см. Част от града вече е под вода.

Област Хасково


В сила е бедственото положение за територията на община Тополовград за селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Нивото на река Марица към 11 часа при Свиленград е 427 см, при Харманли – 433 см (покачване с 2 см), при Димитровград – 364 см (понижение с 2 см). Екипи извършват наблюдение на дигата на реката в Свиленград.

Област Силистра


Екип на РСПБЗН – Дулово е участвал в отводняването на къщи в село Долец. Няма данни за застрашени хора.