Част от градския парк и животинския пазар в Елхово са наводнени, съобщи "Фокус". Очаква се да бъде затворен пътят към село Трънково, тъй като разливът в участъка се увеличава.

Пред bTV регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че ситуацията по Тунджа е най-критична и най-проблемна, като вече са евакуирани 270 души в Елхово.

Павлова бе категорична обаче, че причина за наводненията са поройните валежи, а не несвършена работа, тъй като язовирите се следят и се изпускат контролирано.

Вижте снимки >>>

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов обаче уточни, че за момента не се налага да бъдат евакуирани още хора в Елхово.

В началото на декември м.г. бе измерено най-високото ниво на река Тунджа при Елхово от 50 г. Цели улици в града бяха под вода повече седмица.

Критична ситуация и в Добричко

13 села са в бедствено положение в област Добрич.

Налага се от днес пълна евакуация на село Одринци в община Добричка поради опасност от приливна вълна в следващите дни, съобщи вътрешният министър Веселин Вучков. По думите му, ако това стане, селото може да бъде откъснато от света и до него да няма достъп.
Вчера бе евакуирано село Долина. Евакуираните жители на двете села се настаняват в близки и в местното училище.

Язовир "Одринци" поема водата на четири варненски язовира, нивото бързо се покачва и затова се налага аварийно изпускане. От снощи в селата Долина и Одринци има засилено полицейско присъствие.

От село Долина всички хора са евакуирани, с изключение на 17 души, които и полицията не е успяла да накара да напуснат домовете си. В село Одринци живеят около 300 души, 55 вече са настанени в кметството, втория етаж на читалището и в пенсионерския клуб. евакуацията на останалите ще започне след 9.00 часа. Тогава ще започне и по-мощното изпускане на язовира. Засега водата се поема от съседната Суха река, но има разливи в ниската част на селото и наводнени ниски постройки.

Река Камчия спада след разрушаване на дига

Опасенията за повишение на нивото на река Камчия тази сутрин не се оправдаха, каза секретарят на Областния кризисен щаб във Варна капитан Станко Станков.

"За наша радост към 5.30 ч. нямаме повишение на нивото на реката. Може би за това помогна и прерязването на дигата снощи в 19.10 ч. Това е второ прерязване на дясна дига на реката за отварянето й към земеделски земи", обясни Станков.

Вчера жителите от варненските села Величково, Гроздьово и Дъбравино бяха евакуирани по спешност. Хората са настанени в училища в Дългопол, където им е осигурена храна и вода.

Тази сутрин в района на село Дъбравено, нивото е паднало някъде с около 50 см, в село Величково с 2 см. Единствено в село Гроздьово се задържа нивото, но все още е на половин метър от дигата.

По-късно тази сутрин експерти ще направят оценка на състоянието на язовир „Тича“ и другите водоеми в района. На тази основа ще се прецени кога 285-те евакуирани жители на селата Величково, Гроздьово, Дъбравено и Цонево ще могат да се върнат по домовете си.

"Продължава намаляването на преливането на язовир "Камчия", който се намира над язовир "Георги Трайков", а той почти три пъти намали количеството, с което прелива за последните 24 часа. Надявам се, че няма да има повишение на нивото на реката. За приливна вълна е абсурд да се говори, тъй като едва ли "Георги Трайков" ще тръгне да прелива с повече от 100 куб. метра в секунда, той ги е достигнал вече", каза още Станко Станков.

Отменят бедствено положение в Тополовградско

Бедственото положение в селата Срем, Синапово, Княжево, Устрем и Чукарово в община Тополовград ще бъде отменено.

Пътят за хасковското село Родопи, който беше разрушен от придошлите води, вече е възстановен.

Нивото на река Марица при Свиленград е 430 сантиметра при критични 5 метра, а при Харманли е 434 сантиметра при критични 605 сантиметра.

В бедствено положение още са община Девин, бургаските квартали „Долно Езерово“ и „Лозово“ и няколко села край Сливен.

БЧК е започнал да предоставя материали от първа необходимост на пострадалите от наводненията, съобщиха от организацията.

В областите Бургас и Шумен на пострадалите семейства се предоставя минерална вода, дрехи и матраци. В селата Долина и Одринци в община Добрич са били предоставени легла, чаршафи, одеяла, възглавници и вода, а на около 500 евакуирани от община Аврен - сандвичи, вода и завивки.