Според Могерини със застаряващото си население Европа се нуждае от мигранти и от това да разреши мигрантската криза чрез сътрудничество, а не чрез „затваряне на вратите“, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

„Вярвам, че европейците трябва да разберат, че се нуждаем от мигранти за икономиката, заради застаряването на населението“, заяви Могерини.

„Миграцията може да бъде управлявана единствено чрез сътрудничество и партньорство“, добави тя, сочейки, че преградите не може да са решение.

„Има сили по света, които искат друг начин на действие, начин основан върху изграждането на стени вместо на партньорства“, посочи Могерини. „Това не е европейският път. Европа няма да затвори вратите“, смята тя.

Вчера Унгария обяви, че ще предложи за охрана на границите на ЕС автоматично задържане на всички бежанци, докато се разглеждат молбите им за убежище.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач обясни, че в следващите две седмици в Унгария ще бъдат въведени такива мерки.

Според социологическо проучване на „Чатъм Хауз“ повечето гърци искат да се спре миграцията към страната им от страни, населявани с мигранти, съобщи в. Екатимерини.

58% от гърците биха подкрепили въвеждането на забрана за достъп на мюсюлмани, подобна на тази, която президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи за своята.

Подобно проучване е било проведено и в Полша, където 71% от респондентите са отговорили, че и те биха подкрепили подобна забрана.