Пред БНР Кунева обясни, че парламентарната демокрация изисква да бъде съставен кабинет и е убедена, че това ще се случи в следващите седмици.

Според нея ГЕРБ трябва да състави правителство, защото, ако не го направи, ще е за втори път и няма да е добре нито по отношение на членовете и симпатизантите, нито на изборната логика.

Меглена Кунева е категорична, че щом имаш най-много гласове, си длъжен да направиш опит да съставиш правителство.

По думите й Реформаторският блок (РБ) никога не е крил, че една от малкото партии, с които може да си сътрудничи, е ГЕРБ.

"Много се надявам, че през изтеклото време много хора и ГЕРБ като цяло са израсли и в тази втора възможност, която се предоставя да управляват, ще има много по-голяма смелост и по-голям апетит за реформи. Това означава, че мостовете към РБ съществуват. Казахме, че това е нашият стимул да започнем да изграждаме блока, да се представим добре на европейските избори и сега още по-добре на националните", обясни Кунева.

Относно заявката, че няма да подкрепят правителство с премиер Бойко Борисов и министър Цветан Цветанов, Кунева коментира, че въпреки доброто представяне на Реформаторския блок, отчетливата преднина на ГЕРБ е факт.

Тя обясни, че ако РБ имаха още 20 депутати например, можело да повторят с известно самочувствие това изречение.
Очертава се РБ да имат 23 мандата.

Вчера обаче лидерът на ДСБ Радан Кънев потвърди, че няма да подкрепи правителство с премиер Борисов.

"Намеренията ни за реформи няма да бъдат изпълнени, ако не решим участваме или не в управлението. Ако става въпрос за половинчато участие, каквото Синята коалиция имаше в предишния парламент, за мен това е много двусмислено положение", коментира Кунева.
Тя добави че или си опозиция, или си част от управляващите.

Време е, в което трябва да се каже ясно дали стоиш зад реформите, които си обещал и търсиш начин да ги изпълниш, или стоиш опозиция заедно с БСП, които нямат този набор от реформи, и евентуално "Атака", каза още тя.

По думите й, ако РБ не може да взима решения и да влияе върху важните решения, тогава може да оттегли подкрепата си от съставяне на правителство.

Кунева добави, че в момента би било крайно рисковано да се даде такъв знак на хората - "че поставят личното си его повече, отколкото какво е най-полезно за тях".

Разговорите на ГЕРБ с РБ ще бъдат следващата седмица.

От "Движение България на гражданите" изпратиха междувременно писмо до медиите, че не са водени никакви разговори между тях и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за постове.
Пред "Преса" днес Борисов заяви, че "ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор".

От партията на Борисов излъчиха екип за преговори с другите партии в състав Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.
Разговорите с партиите започват от 13 октомври, понеделник, най-напред с партията, постигнала втори резултат - БСП.

АНКЕТА: Да подкрепи ли РБ кабинет с премиер Борисов?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Цецка Цачева срещу Радан Кънев