Снощи на пресконференция след изборите Реформаторският блок обяви, че не поставя условия на ГЕРБ и не извива ръце, а чака предложение. Десните обаче няма да участват в кабинет, подкрепен и зависещ от ДПС.

Пред Нова телевизия днес Кънев коментира, че партията победител, както и по-малките партии са чули гласа на гражданите - дълбоко недоверие към партиите.

По думите му кризата на доверие в политиката се дължи на непрекъснати лъжи към избирателите.

Слагаме каруцата далеч пред коня. На база това разпределение на мандатите, е твърде вероятно кандидатът на ГЕРБ да не се казва Борисов”, заяви още Кънев.

Той обаче отказа да назове името на успешен политик, който ГЕРБ да припознае като следващия премиер, с думите, че ГЕРБ е пълен с успешни политици и на национално, и на местно ниво.

„Изходът от кризата минава през съгласие около кратък мандат с всички необходими компромиси и политически отговорни лица, които да изнесат тази програма до 2016 г., което няма да е лека задача, но тя е на нашите плещи”
, каза още лидерът на ДСБ.

Той коментира, че Реформаторският блок е увеличил резултата си двойно спрямо евровота и платформата им печели избори.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок призова да не се избързва, първо да се състави представителството на законодателната власт, Народното събрание и след това да се мисли за изпълнителната.

"Този силно фрагментиран парламент изисква много компромиси за постигане на съгласие между отделните сили. Как ще се прокара линията между управляващи и опозиция също е много сложна задача. Но трябва да се подходи отговорно в тази ситуация, защото държавата е в много тежко състояние. Ако в този момент сръдните и личните взаимоотношения надделеят, накрая всички ще станем непотребни", коментира той пред БНР.

Атанасов е категоричен, че министърът на вътрешните работи при едно съвместно управление между ГЕРБ и РБ не може да бъде посочен от ГЕРБ.
За подозренията, че той самият може да стане вътрешен министър, отговори, че няма да се зарича, тъй като в политиката никога не се казва никога.

Корман Исмаилов, председател на Народна партия „Свобода и достойнство“, коментира, че РБ се разминава ценностно с Патриотичен фронт и е трудно да са близки, но тежката ситуация и необходимите реформи ще са определящи по отношение на подкрепата.

Патриотичният фронт вече обяви, че има готовност да води преговори с всички партии в следващия парламент без ДПС и реформаторите, защото партията на Корман Исмаилов е вътре.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Бойко Борисов срещу Радан Кънев

АНКЕТА: Гласувахте ли на предсрочните избори?

АНКЕТА: Възползвахте ли се от преференцията при вот?

АНКЕТА: Какво управление предпочитате след изборите?

Вижте какви биха били резултатите, ако изборите бяха в Дир.бг>>