Както вчера стана ясно, ГЕРБ ще опита да състави правителство на малцинството. Това означава кабинет с мандата на първата политическа сила, но с широка парламентарна подкрепа.

„Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, при положение че споделят с нас отговорността за дадени политики. Например, ако в БСП имат разумни виждания за отбраната, защо да не им дам възможност да предложат министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък, ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър", обяви Борисов пред в. „Преса“.

Според него възможността за широка коалиция от типа на германската е угаснала в нощта на изборите заради катастрофалния резултат на БСП.

Лидерът на ГЕРБ е готов на разумни компромиси, за да осигури парламентарна подкрепа за кабинета си, но не би приел априори да му се поставят условия за постове, защото партията му препотвърдила влиянието си в страната и получила подкрепата на 1,1 млн. избиратели.

Големите партии правят малки компромиси, малките - големи“, категоричен е Борисов.

Лично той ще води бъдещите преговори с ръководствата на парламентарните формации, но няма да бърза да „се предлага“, за да не бъде „рекетиран“.

Бившият премиер споделя част от позициите на Патриотичния фронт (ПФ), а за останалите партии очаква да осъзнаят тежката оценка на избирателя.
От ПФ са категорично против ДПС като партия и управление с нея.

Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров обаче прогнозира, че ДПС, Реформaторският блок и ПФ ще подкрепят ГЕРБ, но няма да участват в коалиция.

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира днес пред bTV, че коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС е невъзможна. По думите му разговори ще се водят с всички парламентарно представени партии, защото "трябва да преодолеем този реваншизъм и това агресивно поведение, наложено в 42-то Народно събрание".

"Ако всички парламентарно представени партии обаче кажат, че няма да заявят подкрепа за ГЕРБ, г-н Борисов внесе състав и структура на Министерски съвет за одобряване и тя бъде подкрепена само от ДПС, Борисов на следващия ден си подава оставката. Това трябва да бъде ясно", добави Цветанов.

Той обясни, че няма да разчитат на Реформаторския блок.
Цветанов намекна, че РБ са купували гласове в Хасково - не заложили на идеи, а "на сина на кмета Георги Иванов".

АНКЕТА: С кого да се коалира ГЕРБ?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Цецка Цачева срещу Радан Кънев


АНКЕТА: Да подкрепи ли РБ кабинет с премиер Борисов?