Лошата новина е, че през тази година е най-високият процент на "двойките" по БЕЛ - 8,73 процента, от началото на провеждането на матурите ( 2008 г. - б.р.), заяви в началото на представянето на резултатите от държавните зрелостни изпити вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, цитирана от БТА.

"Няма да препускаме по материала, включително и за да може децата да се упражняват достатъчно", коментира тя. По думите на министъра, няма нужда учениците да учат наизуст клишета и отговори, които някой им е написал предварително.

„Езиковата подготовка в един момент опира до това да можеш да напишеш поне едно мотивационно писмо", поясни образователният министър.

На първата задължителна матура по БЕЛ, която се състоя на 18 май, са участвали 47 991 зрелостници, а на втората матура, на 20 май, по избор между 13 предмета, са се явили 48 471 зрелостници.

Министър Кунева отчете, че 131 зрелостници имат максималните 100 точки, а 59 зрелостници са с 0 точки. 86 зрелостници имат по две пълни шестици (6,00), а 4637-ма имат по две отлични оценки /от 5,50 до 6,00). 2325-ма зрелостници имат по две двойки, а осем са с 0 точки и на двете матури.

"Има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки и на двете матури. Те са повече, отколкото зрелостниците с по две слаби оценки. 4637 са зрелостниците, които имат по две шестици", каза още Меглена Кунева.

Министърът на образованието посочи, че има и напредък в някои предмети.

"Напредък има по математика, история и цивилизация, и природни науки. Това е добра новина и трябва да я запазим като тенденция", подчерта Кунева и допълни, че спад има, освен в резултатите по български език, но и по география и икономика, и философския цикъл.

Двойките по предмети са:
  • по география и икономика -  3369,
  • биология и здравно образование - 1329, 
  • философския цикъл - 363,
  • история и цивилизации - 265,
  • английски език - 155,
  • математика -  92,
  • руски език - 10,
  • физика и астрономия - 8,
  • химия - 5,
  • немски език - 3.
Две са слабите оценки по френски език, една е "двойката" по испански език, а по италиански език няма слаби оценки от държавния изпит.

7466 зрелостници няма да получат дипломи (14,97%) на тази сесия, като сред тях са и хора, завършили в предишни години, но не успели да вземат тогава матурите си, и затова са се явили на тази сесия, обясни заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

И през тази година скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити започва от 23 точки за оценка "среден три", а за "отличен" - от 5,50 до 5,99, точките са от 77 до 94,5. "Отличен шест" се получава от 95 до 100 точки.

Най-добре зрелостниците са се представили по чужди езици, но също и по математика и по природните науки, като сред тях най-високи са резултатите по химия и опазване на околната среда, сочат още данните на МОН.

Къде са най-добрите резултати

Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети. Единствените две изключения са химия и опазване на околната среда и испански език, сочат още данните на МОН

Първите три училища с отлични резултати по БЕЛ за 2016 г. са 91-ва Немска езикова гимназия в София, 164-та Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и Американският колеж.

Отличниците във втората матура са Американският колеж, Софийската математическа гимназия и 164-та Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“.

Оценките от матурите са качени на страниците на регионалните инспекторати по образование и както и в сайта за матурите.

Преди няколко дни станаха ясни резултатите от малките матури на учениците след 7 клас, където бяха отчетени също рекорден брой двойки.

"Няма никаква подменена статистика. Няма как да се подмени статистиката, просто взимаме данните, такива, каквито ни ги изпращат и ги слагаме на страницата на МОН”, каза по-рано  Кунева във връзка с информацията на БНТ за статистиката за двойки по математика.