След като започнаха за излизат окончателните резултати за двойките по математика от отделните регионални инспекторати, стана ясно, че реалните двойки от този изпит ще са около 16 хиляди.

В петък просветното министерство обяви, че двойките по математика след първия модул са 17 983. След като обаче седмокласниците решили по-добре втория по-труден модул, общо за двата модула двойките спаднали до 3881.

Това обяви самият заместник-министър Диян Стаматов. Той заяви, че бройките по математика са 3881 от двата модула, има ученици, които са решавали първи и втори модул, т.е. само 3881 деца имат окончателна двойка и не могат да кандидатстват в гимназия.

При тези данни излизаше, че министерството е подарило тройки на 14 хиляди деца, за да могат да влязат в по-добри гимназии след 7-ми клас. Но не се оказа така.

Защото междувременно започнаха да излизат окончателните резултати за двойките по области.

Регионалният инспекторат в Пловдив обяви на страницата си окончателно 1700 двойки по математика. Варна обяви по същия начин още 1112 двойки, Велико Търново - 195, Стара Загора - 869, Шумен - 579, Пазарджик - 835, Ловеч - 287.

След запитване от РИО София казаха, че техните окончателни двойки са 1900, а от РИО - София област -900, бройките си съобщиха и Плевен, Кърджали, Габрово и Русе. Дотук двойките са 10 039, число, което многократно надвишава обявеното от министерството.

С неофициално обявени данни от други области засега двойките са 14 953 като липсват четири области.

Ще се окаже, че окончателният брой ще бъде около 16 хиляди реални двойки. В крайна сметка цифрата 3881 е измислена от министерството, за да се покаже по-малък общ брой двойки или може би ще се окаже, че това са двойките, само от втори модул.