В отговор на журналистически въпрос той обясни как ще стане избора на въпросите, по които зрелостниците ще работят, предаде БТА.
"Абсолютно съм спокоен за утрешната матура. Всичките многобройни варианти са в компютъра, изчислено е, че комбинациите са близо 12 милиона, все едно е тото. Сутринта, в 5.00 ч., някой от представителите на медиите ще натисне копчето и те ще започнат да се въртят, а когато спрат, ще се получат осемте модула", обясни министърът.
Той допълни, че журналистите ще видят само числа и след като се форматира тестът, отново ще бъде проверен за последен път от експерт от министерството. Едновременно с това този тест - на съседен компютър - ще се прехвърли на брайловото писмо за незрящите деца и ще бъде пуснат в мрежата.

Организаторите на матурата според министър Игнатов са се подсигурили с три сървъра, два от които са извън министерството, срещу евентуални технически проблеми, като спирането на електрическия ток.

В регионалните инспекторати и в гимназиите имат готовност да получат информацията на два адреса. Така че, няма проблем, защото вариантът ще бъде определен на място, има проблем, когато вариантите седят в касата, както досега, заключи министър Игнатов.

Прословутият 41-ви въпрос, по който децата ще трябва да пишат аргументативен текст ще бъде избран на случаен принцип измежду 30 въпроса, предаде bTV.

По предварителни данни на тази матура трябва да се явят над 67 хиляди ученици, държавният зрелостен изпит по БЕЛ ще се проведе в 1050 училища в цялата страна.

И тази година се появиха твърдения за изтичане на информация въпреки мерките за сигурност. Във Фейсбук циркулират „Шибил”, „Индже”, „Гераците”, „Градушка” и „Две хубави очи”, предаде bTV.
Отделно съществуват и следните схеми: 800 лева, за да ти пратят всички отговори 15 минути след началото на матурата, а за цял клас тарифата е 5000.