Няма да има вече три предварителни варианта, от които се тегли един, защото винаги се намира начин някой да узнае кои са вариантите. За първи път тестът ще бъде създаден сутринта преди самия изпит. В създаването му ще участват журналисти и експерти от министерството, предаде БНТ.

Мярката се налага тъй като, миналата година трите теми за изпита изтекоха предварително по време на превода на материалите на брайловата азбука и заради това бяха уволнени двама чиновници от министерството.

Създаването на теста ще започне в ранни зори на 17 май, когато е денят на матурата по български език и литература. Създаването му ще става по отделни части. Една такава част например ще бъде последният 41 въпрос - писането на аргументативно съчинение или есе, за което ще има 30 различни теми и една от тях ще бъде избрана. Най-вероятно това ще стане след като журналист натисне бутона на компютъра. Така част по част рано сутринта ще бъде създаден целият тест. Той ще бъде изпратен до училищата по служебните и-мейли, а там ще го разпечатат сами. В 8 сутринта учениците задължително трябва да си получат теста.

Иначе матурата по български е като предишните три години - 40 тестови въпроса с отворен и затворен отговор и 41-ия писане на аргументативно съчинение или есе върху изучавана творба. Засега не се предвижда усложняване на матурите, те ще продължат да отразяват само ученото в училище.

Тази година не само учители, но и чиновници, чиито деца са абитуриенти, няма да имат нещо общо с процедурите, свързани с изпита. Всички ангажирани с матурите ще попълват специални декларации, че нямат връзки със зрелостници, съобщава "Стандарт нюз". Същата декларация ще попълват и учителите квестори на седмокласниците.
За първи път се обръща и специално внимание на черновите. Квесторите ще отчитат под бройка всеки лист, който е даден на децата, независимо дали на него е писана чернова или тема. Освен това те ще се съхраняват три месеца, за да може да се направи проверка дори при евентуално закъсняло съмнение за преписване.

За всички зрелостни изпити без българския език тестовете ще се съставят не по-рано от три дни преди изпита, за да няма време да изтекат. Те ще бъдат  съхранявани в запечатани пликове в каса с 24-часова охрана.

Тази година над 67 хиляди зрелостници ще се явят  на първата задължителна матура по български език. На втората задължителна, при която се избира от 13 предмета ще се явят повече - 71 хиляди, което означава, че ще се явяват и кандидати, завършили предишни години.  Географията отново е най-предпочитана за втора матура, въпреки че кандидатите са с близо 9 хиляди по-малко. Явно зрелостниците са осъзнали, че географията не е толкова лесна наука. На този изпит миналата година имаше смехотворни интерпретации като например, че нос Калиакра се намира в Родопите.

Общо 39 висши учебни заведения ще приемат с оценки от матурите като вход или балообразуваща оценка.

Просветният министър Сергей Игнатов бе категоричен, че  новата учебна година ще започне на 15 септември, а не по-рано както някои предлегат. Дали това ще се промени за в бъдеще зависи от решението на експертите и дали обществото ще приеме евентуална нова дата. Например Синдикатът на българските учители е харесал датата 1 септември, коментира министър Игнатов. Друга обсъждана дата е 7 септември.