Държавният глава я оцени като навременен документ, подчертаващ стратегическата цел на ЕС за присъединяване на региона.

"Положително следва да се оцени, че Стратегията е ориентирана към практиката и очертава конкретни параметри на засилено сътрудничество със страните от региона. Отчетена е нуждата от изграждане на отношения на добросъседство и валидността на подхода на оценка на страните-членки, в съответствие с индивидуалния им напредък по пътя на реформите", заяви още Радев.

По думите му от ключово значение за успеха на Стратегията е лансирането на шестте конкретни области на партньорски инициативи, които адресират най-сериозните проблеми на региона и сред които с най-голяма важност са върховенството на закона, социално-икономическото развитие, сигурността и миграцията и особено помирението и добросъседските отношения.

"Важна особеност на стратегията е и нейният индивидуален подход към страните. По този начин Западните Балкани заемат като никога досега място в основополагащ документ на ЕС, дефиниращ бъдещи приоритети и действия на Съюза. По този начин документът бележи важен етап в реализацията на целта за членство на целия район на Балканите като част от обединеното европейско семейство", подчерта президентът.

Борисов: Всички през май в София

Приветствам приетата от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани, коментира в официално изявление и премиерът Бойко Борисов.

"С нея категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета. На шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС. Българското правителство ще подкрепя сраните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членството. Очакваме всички през май в София да обсъдим как заедно и най-ефективно да продължим във вярната посока", заяви още той, цитиран от правителствената информационна среща.

Тази вечер Борисов се среща в София с холандския премиер Марк Рюте, с когото ще обсъдят разширяването на Шенген.


Сърбия и Черна гора може да влязат в ЕС до 2025 г.  >>