Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини на пресконференция по повод приета днес от Европейската комисия стратегия за региона, съобщава БТА.

„Географски Западните Балкани принадлежат на Европа. Ясно е, че имаме общо бъдеще в ЕС - това е основното политическо послание в стратегията, представена днес, поясни Могерини. - Това важи за всички шест държави от региона. Търговският обмен се увеличава непрестанно, политиките ни са съгласувани, работим заедно в областта на сигурността."

"Даваме недвусмислена перспектива на основата на достиженията на всяка от тези страни. Всеки ще се присъедини в подходящото време“, добави тя.

„За нас е ясно, че 2025 г. не е срок, а реалистична перспектива за приключване на преговорите - за онези, които са ги започнали и онези, за които това предстои. Очаквам държави от Балканите да започнат преговори в близките месеци“, съобщи Могерини.

Тя поясни, че през април предстои да бъдат представени докладите за напредъка на всяка от шестте държави. През май е насрочена срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани в София. През юни Съветът на ЕС ще се произнесе по препоръките в докладите.

„ЕС никога няма да приеме държава, която не е уредила двустранни спорове, отбеляза еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан. - Не само в интерес на Сърбия, а и на Косово е намирането на решение. Това е историческа възможност, коментира той. Искаме да изнесем стабилност, а не да внесем нестабилност.“