Това съобщава хърватският ежедневник Jutarnji List, цитиран от "Фокус".

Бившият военен лидер на босненските хървати Слободан Праляк почина, след като изпи отрова в съдебната зала на Хагския трибунал. Това стана след като Апелативната камара на съда отказа да намали 20-годишната му присъда.

Първият пропуск е направен в ареста за задържане, където Праляк не е внимателно проверен при напускане на килията. Източници на изданието са убедени, че бившият генерал е успял да се сдобие с шишенцето отрова именно при излизането си от нея.

Вторият сериозен пропуск на службите за сигурност е слабата проверка на входа в сградата в Хага, в която се помещава Международният трибунал за бивша Югославия.

Третият е липсата на охрана в съдебната зала, която можеше да възпрепятства Праляк да извади шишенцето от джоба си и да изпие отровата.

Защитникът на бившия генерал Анте Готовина увери, че в опита си да гарантира сигурността, Трибуналът в Хага е наложил много строги мерки при влизане в съдебната зала, което създава затруднения и на самите адвокати.

Мерките за сигурност на обвиняемия са особено строги в деня, в който се произнася присъдата срещу него. Ето защо адвокатът сподели искрената си изненада от събитията, като изрази увереност, че ще бъде инициирано разследване по случая.

Лекарската помощ се забавила

Лекарската намеса след отравянето на Слободан Праляк най-вероятно не е била достатъчно бърза, независимо за каква отрова става дума.Това смята хърватският токсиколог Франьо Плавшич, цитиран днес от местните вестници и БТА.

Подчертавайки, че бързината е от ключово значение за спасяването на живота на отровения пациент, особено когато не е известно каква е отровата, Плавшич добавя, че е минало много време откакто Праляк е изпил отровата до приемането му в болницата и е било прекалено късно за интервенцията.

Лекарят припомня, че и за най-силната отрова, поета през устата, е необходимо известно време да навлезе в кръвта и да стане смъртоносна и през това време лекарите могат да помогнат.

Според данните Праляк е погълнал отровата в 11.30 часа, а колата на Бърза помощ е пристигнала в Хагския трибунал едва около 12.30. След това пристигнал екипът за реанимация и едва час по-късно Бърза помощ откарала пациента в болницата.

Все още не е известно каква отрова е изпил Праляк, освен, че е много силна и има предположения, че може да е цианид или арсеник, пише "Слободна Далмация".
"Никога не съм виждала такова нещо, но генерал Праляк не ме изненада. Трябва да знаете, че той бе изключително горд човек", коментира за хърватския "Дневник" бившият министър на правосъдието на Хърватия Весна Шкаре - Ожболт.




"Праляк бе човек с характер, който има определени принципи. Преценил е, че това ще бъде послание, което ще разтърси Хагския трибунал", каза и председателят на Генералния сбор Павао Милявац.

Депутатът от Мост Миро Бул заяви, че Праляк е бил "хърватски войник, който е защитавал хърватския народ, Хърватия и Босна и Херцеговина".

"Наистина е тежко това, което се случва на хърватите в Босна и Херцеговина, хърватската държава е обвинена в престъпно сдружаване. Никога не мога да приема, че хърватски войник и хърватската държава са участвали в престъпно сдружаване освен в борбата против великосръбската агресия, предизвикана директно от Сърбия", каза Бул.

Хърватският генерал е прехвърлил цялото си имущество на осиновения си син Никола, който е син от първия брак на съпругата му Качуша с известния хърватски поет и дисидент Горан Бабич, съобщават още хърватските вестници.

Праляк и Бабич, и двамата отраснали в Херцеговина, били неразделни приятели и останали такива и след като отишли да следват в Загреб. Приятелството им обаче свършило, след като Праляк "отнел" съпругата на Бабич Качуша. Тя довела в новия си брак сина си Никола и дъщеря си Наташа, които отраснали и се изучили край пастрока си Слободан.

Праляк по професия е драматург и режисьор

Праляк е роден в Чаплина, в гимназията в Широки Брег бил съученик на някогашния министър на отбраната Гойко Шушак, бил е член на три армии, собственик на много предприятия и недвижими имоти, които по-късно прехвърлил на членовете на семейството си, пише хърватският "Вечерни лист".

Слободан Праляк се отличава от профила на другите осъдени в Хага военни командири. Завършил е три факултета в Загреб - Електротехническия, Философския - където е завършил философия и социология, и Академията за театър, филми и телевизия, съобщават "Вечерни лист" и "Ютарни лист". Работил е като театрален режисьор, снимал е телевизионен сериал, документалния филм "Смъртта на кучето", филма "Завръщането на Катарина Козул".

Издал е 18 книги с документи от Отечествената война /през 90-те години/ и с анализи на войната в Босна и Херцеговина.

"Вечерни лист" пише, че на Праляк се приписва отговорността за разрушаването на Стария мост в Мостар, макар ден по-рано да е бил сменен от поста командир на Хърватския съвет за отбрана (въоръжените сили на босненските хървати - бел. ред.).
Праляк
твърдеше, че мостът е разрушен с активирането на експлозиви, поставени на левия бряг на река Неретва, където се намираше Армията на Босна и Херцеговина.

Минута мълчание в парламента

Днес хърватските депутати почетоха с минута мълчание паметта на всички жертви на войните в Хърватия и в Босна.

"Всички жертви трябва да останат завинаги в колективната ни памет и смъртта на генерал Праляк вчера трябва да бъде последният епизод от тези трагични военни събития", каза председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович, член на управляващата дясна партия Хърватска демократична общност.
На заседанието присъстваше само един депутат от опозиционната Социалдемоксратическа партия. СДП не обясни причините за това решение.

Мнозина хървати се засегнаха от това, че трибуналът вчера призна "колективно престъпно начинание", водено с подкрепата в Загреб на "бащата на нацията" Франьо Туджман с цел да се извърши етническо прочистване и да се наложи хърватска доминация върху част от босненската територия.

На парламентарното заседание снощи Янрокович отхвърли присъдата, заявявайки, че тя не отговаря на историческата истина. "Това е пълно отрицание на онова, което Хърватия направи за Босна и Херцеговина, грижата за десетки хиляди мюсюлмански бежанци, военното сътрудничество против сръбския агресор. Отхвърлям този начин на тълкуване на историята", заяви той.