Това се случи в последния ден от работата на Международния
трибунал за бивша Югославия, създаден преди 24 г.

Трибуналът в Хага за бивша Югославия прекратява дейността си >>

Преди това Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия потвърди присъдата на Праляк от 20 години затвор за
участие в кампанията за прогонване на мюсюлманите от планираната босненска хърватска мини държава в Босна и Херцеговина през 90-те години.

Праляк е бивш началник щаб на босненските хърватски сили.

Холандската полиция започна разследване на инцидента със смъртта му.

Съдия от Трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия заяви, че съдебната зала сега се смята за местопрестъпление, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>

Слушанията бяха прекратени, но по-късно възобновени в друга зала.

72-годишният Слободан Праляк е един от шестимата бивши политически и военни лидери, които обжалваха присъдите на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, който миналата седмица осъди за геноцид бившия командир на босненските сърби Радко Младич.

Праляк, както и останалите петима осъдени на първа инстанция, беше излежал в Хага 13,5 години.

Апелативната камара на трибунала в Хага днес обяви окончателната присъда в делото срещу шестима хърватски лидери в Босна и Херцеговина по време на войната.

След като потвърди присъдата на Праляк от 20 години затвор, той заяви:

"Праляк не е военнопрестъпник и отхвърлям вашето решение с презрение", след което изпи течност от малко шишенце.

Председателстващият съдия Кармел Аджиус го прекъсна с думите: "Моля, спрете" и след това продължи да чете присъдата на генерал Миливой Петкович.

Малко след това един от адвокатите на Праляк - Наташа Иванович, се обърна към съдията и му предаде, че нейният клиент й е казал, че е изпил отрова.

Съдията прекрати заседанието и извика лекари. Медицински хеликоптер транспортира Праляк в болница. След над три часа прекъсване, по време на което бе съобщено, че Праляк е все още жив и получава медицинска помощ, четенето на присъдите продължи в друга зала.

Жестът на осъдения от трибунала в Хага Слободан Праляк се оценява от вестник "Дневни аваз" като нещо вече виждано. Вестникът сравнява Праляк с втория човек в нацистка Германия Херман Гьоринг, осъден на смърт заради Холокоста. Гьоринг също изпи отрова от капсула и след това почина.

Хърватският премиер е шокиран

Хърватският премиер Андрей Пленкович е шокиран от акта на Слободан Праляк, съобщи хърватският сайт индекс. Премиерът е разговарял с президента Колинда Грабар Китарович, която прекъсна посещението си в Исландия и се връща спешно в Загреб заради събитията в Международния трибунал в Хага.

Източник от правителството напомни, че министърът на правосъдието Дражен Бошнякович посети през август шестимата бивши лидери на босненските хървати и поддържа постоянен контакт с техните адвокати.

Съдът в Хага потвърди присъдите

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия потвърди днес присъдата за участие в колективно престъпно начинание срещу босненски мюсюлмани на някогашното държавно ръководство на Хърватия начело с президента Франьо Туджман, предаде Танюг.

Апелативната камара на Хагския трибунал отхвърли жалбата на обвиняемите и потвърди решението, че колективно престъпно начинание е "установено от Франьо Туджман и други политически лидери с цел установяване на етническа част в съответствие със старите граници на Хърватия".

На първа инстанция обвиняемите по това дело бяха осъдени общо на 111 години затвор за преследване, убийства, изнасилвания, депортация, държане в плен, унищожаване на имущество и други престъпления срещу босненски мюсюлмани по време на войната от 1992-1995 г.
Прокуратурата бе поискала от Апелативната камара да произнесе двойно по-големи присъди