Само няколко часа, след като Софийският градски съд реши да освободи без мярка за неотклонение Димитров, Районна прокуратура му повдигна ново обвинение за вещно укривателство и го задържа за 72 часа, съобщиха от държавното обвинение.

Димитров е обвинен за това, че на 27 и 28 май 2014 г., в съучастие с Божил Гюров, е укрил чужди движими вещи – два мотоциклета марка „Ямаха” и един мотоциклет марка „Хонда”.

При разкриване на престъплението Димитров е бил задържан по друго дело и затова не му е взета мярка за неотклонение. Наблюдаващият прокурор е наложил на обвиняемия забрана за напускане на страната, на 29 август обвинението ще внесе искане в Районен съд – София за постоянното задържане под стража на Ярослав Димитров и по настоящето наказателно производство.

Яро възмути премиера

Името на Димитров нашумя след заседание на Министерски съвет, на което министър-председателят повдигна въпроса за това, как осъждан у нас и разследван в чужбина може да нарушава домашен арест. Днес в Шабла Бойко Борисов отново коментира случая: "Само в България кражбата на кола се нарича противозаконно отнемане – това толерира крадците".

Според премиера не се ли промени формулировката и да стане „кражба”, този вид престъпления ще се толерират, предаде bTV.

Съдебната система е абсолютно независима от нас. Какво да коментираме – че са откраднати две коли от гаража на човека и че само в България кражбата на кола се нарича противозаконно отнемане. Защо отнемане, а не кражба? Докато това не се поправи в закона, а това е в парламента, аз мога по тази тема да се изкажа, че е толериране на крадците”, посочи Борисов.

32-годишният автокрадец, известен с прякора Яро, беше задържан, след като на 14 август софиянецът Делян Лилов пусна във Фейсбук негови снимки, докато краде колата му от подземен гараж в кв. "Манастирски ливади". Оказа се, че заедно със свой съучастник Димитров е успял да задигне и още един автомобил.


Миналата седмица Софийският районен съд остави обвиняемия в ареста. Тогава стана ясно, че той има до момента 3 висящи досъдебни производства и една условна присъда от 2 години за източване на кредитна карта. Освен това срещу Яро има и три европейски заповеди за арест от Италия и Словения.

За кратко на свобода

Днес Софийският градски съд пусна от ареста Димитров, като го остави без мярка за неотклонение, съобщиха БТА и БГНЕС.

Според градските магистрати видеозаписът, на който се твърди, че е Димитров, е с лошо качество и не може категорично да се докаже, че е той. Съдия Иван Коев се позова на две експертизи на записа от камери, направени от СДВР и Института по криминалистика и криминология. Според тях също не можело да се даде категоричен отговор, че Ярослав Димитров е човекът, записан от камерите.

Експертите от Института по криминология откриват сходство в брадичката и овала на лицето между човека от записа и Яро, но заради колоните в гаража, шапката на главата на мъжа и тъмнината, не можело да са сигурни на сто процента.

Петима полицаи са разпознали Димитров, отново на база видеозаписа. Съдът обаче не кредитира особено техните показания.

В съдебната зала стана ясно, че първоначално Ярослав Димитров е оттеглил жалбата си. Каза, че решил да остане в ареста, с мотива, че не иска да пречи на разследването. И допълни, че не искал да го "разкарват" до съда.

Днес обаче мъжът оттегли молбата си и поиска все пак съдът да го пусне от ареста. В крайна сметка той остана без мярка за неотклонение.

Решението на СГС може да бъде обжалвано.