Вчера апелативните магистрати измениха присъдата на подсъдимия по делото Илиян Тодоров в доживотна. 

25-годишният Тодоров бе обвинен в убийствата на 21-годишния Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, и 24-годишния Васил Александров, намушкани смъртоносно пред столичната дискотека на 18 април 2009 г. При инцидента пострада тежко и приятелят им Кирил Димитров.
На 9 декември 2011 г. Тодоров получи оправдателната присъда  от Софийския градски съд, а съдията по делото Румяна Ченалова оповести мотивите си чак след 4,5 месеца.

Според Михаил Въжаров решението на първоинстанционния съд е било взето под натиск, с изключение на младши съдия Мария Дончева, която подписа присъдата с особено мнение.

Почерненият родител изтъкна, че бащата на подсъдимия е виден деятел на БСП.
"Венцислав Тодоров работеше в институт, свързан със земеделието, един от партийните лидери на БСП в Перник. След убийството той се оттегли от челните места в листата на социалистите за общински съветници, но явно партията не забравя", каза Въжаров.
 
Според него съдия Ченалова е направила така, че вече 3 години върви делото, назначени са абсурдни експертизи, включително и от експертка, която била пример за поръчкови резултати.
"Въпреки всичко назначените експертизи на апелативна инстанция доказваха, че открития нож и раните на жертвите съответстват на 100%", каза бащата.

Въжаров изтъкна, че убиецът се е укривал в столичния квартал "Красна поляна" след престъплението, а баща му му е помагал. Три дни след трагедията той не е бил намерен. Едва след като е бил обявен за национално издирване, баща му е съобщил, че синът му ще се предаде до два часа. Убиецът се предава, но с променена външност - изрусена коса, и изрязани до кожа нокти.

Близките на загиналите момчета най-вероятно ще обжалват присъдата, тъй като настояват за най-строгото наказание - доживотен затвор без право на замяна.

"Всеки ден ставам и лягам с един образ – синът ми, завит с одеало до Съдебната палата. Живея благодарение на неговите приятели, които ни подкрепят", каза Въжаров.