Няма пострадали военнослужещи и цивилни граждани, съобщиха от Министерство на отбраната.

В 10.35 часа днес при излитане за изпълнение на летателна задача на борда на учебно-боен самолет МиГ-29, възниква пожар. По указание на ръководителя на полети, пилотите - командирът на първа ескадрила майор Илия Дойчинов и летец пилот от ескадрилата капитан Петър Методиев насочват самолета в безопасно направление и катапултират успешно на 1,5 км източно от село Голям Чардак. И двамата са с голям летателен стаж. Командирът на ескадрилата е с 800 часа нальот и е летец-инструктор първи клас.

По-късно пред журналисти на мястото на инцидента генерал-майор Константин Попов, началник на Военновъздушните сили (ВВС), уточни, че по първоначални данни за капитан Методиев има съмнение за счупване на два прешлена на гръбначния стълб. Двамата са приети във Военномедицинска академия в Пловдив.

При излитането на изтребителя още на пистата от задната част на машината излиза пламък с дължина около 10 м, разказа генерал Попов. В разговор с майор Илия Дойчинов - пилот на машината, се взима решение самолетът да се изведе на безопасно за населението място. Насочен е на северозапад, между селата Царимир и Голям чардак. На височина около 200 м пилотите катапултират, а машината се взривява на земята, обясни генерал-майорът.

През това време са извикани вертолет "Кугър" от базата "Крумово" и противопожарна охрана. Пилотите са закарани с вертолета в болница. Генерал Попов каза още, че в момента работи комисия за установяване на причините за катастрофата и докато това не стане, българските пилоти спират участието си в учението.

Катастрофиралата машина е преминала задължителния технически преглед преди полет. Тя е с удължен ресурс, както всички самолети от модификация "МиГ-29", и участва в даването на дежурства по охрана на въздушното пространство по линия на НАТО. Генерал Попов каза, че вчера самият той е летял на тази машина. От страна на американските военнослужещи българските ВВС имат пълно съдействие, каза Попов, за което им благодари.

От 19 април в Авиобаза "Граф Игнатиево" се провежда 20-дневна летателна тренировка "Тракийска звезда" на българските и американските ВВС. В учението участват двете ескадрили на 31-о авиокрило на ВВС на САЩ, базирано в Авиано, Италия и пилотите от Авиобаза Граф Игнатиево. В "Тракийска звезда" летят МиГ-21, МиГ-29 и Су-25 от българска страна и над 20 американски изтребители F-16.

След инцидента всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП ден на съвместната българо-американска тренировка „Тракийска звезда- 2012 г.” е отменен.

На въоръжение във ВВС на българската армия в момента има 12 бойни МиГ-29 и 4 учебни. През септември м.г. бе подписано споразумение за поддържане на тези български изтребители между МО и Руската самолетостроителна корпорация "МиГ". Срокът за действие на споразумението е 48 месеца.
Преди две години Аню Ангелов заяви, че ресурсът на самолетите МИГ-21 и на МИГ-29 изтича постепенно и към 2013-2014 г. ще се наложи тяхната подмяна.
Междувременно конкурсът за закупуване на нови изтребители бе отложен за 2013 г.
България няма да купува нови самолети - изтребители, докато има криза и докато се решават въпросите с науката, културата и театрите, които 50-60 години не са ремонтирани, заяви в началото на годината премиерът Бойко Борисов.


Изтребител на испанските Военновъздушни сили се е разбил в околностите на Мадрид. Загинали са и двамата пилоти, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус". Инцидентът е станал по време на тренировъчен полет. Изтребителят е излетял от базата в Мурсия.