Изтребител МиГ-29 се разби край Пловдив

Изтребител МиГ-29 се е разбил при учебен полет в района на пловдивските села Малък и Голям Чардак, съобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Районът, в който е станала катастрофата, е северно от авиобаза "Граф Игнатиево".

Обратно в новината

Коментари - Изтребител МиГ-29 се разби край Пловдив | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

некадърниците задрали баката и запалили самолета.... герои?!

Майсторе,твоята уста глаголи истината! Руските катапултиращи седалки на истребителите,а също и катапултната система на космическия кораб съюз,позволяват напускане на борда от кота нула - практически от нивото на повърхността. Виж какво е станало с испанските летци вчера...

Да съкратят част от щабовете и да останат пари за нови хвърчила, а не нищоневършещи хрантутници на държавна ясла.

Миризлив курорт, миризлив народ, миризлива държава. Закономерност.

Абе къде живееш ти бре. Армията беше. Умните и способни офицери ги изгониха. Сега останаха само връзкарите. Тя не е това дето беше. Сега ако знаеш кои са в нея. Смях и плач.

е като не можем да ги стигнем ще ги мразим и ще плюем по тях,нали и ние се водим европеици.

Нашите армейски момчета са единственото здраво нещо, което остана в тази деградирала държава. Здрав дух в здрави тела. Умни, активни, красиви, нашите деца в униформа са единствената надежда на нацията да ни изкарат от дупката, в която ни завлече крадливата пасмина на власт. Армията е последната инстанция, на която нацията се уповава да се намеси най-после и да положи основата на някакъв ред, на който да градим занапред демократична, правова и цивилизована България. Нашите съседи минаха през тови етап на развитие, той е задължителен за недоразвити страни. Не може да прескочим и ние създаването на правителство на националната спасение. Не може. Такава е логиката на живота.

МУХАХАХА ВЕЛИКАТА СЪВЕТСКА ВОЕННА ТЕХНИКА СЕ РАЗБИВА И БЕЗ ВОЙНА ПАЗИ БОЖЕ АКО ИМА ВОЙНА КАКВО НИ ЧАКА. ПО НАЙ-БЪРЗИЯ НАЧИН ТРЯБВА ДА СКЪСАМЕ СЪС ВСИЧКО СЪВЕТСКО ИНАЧЕ НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА. СЪВЕТСКАТА ТЕХНИКА ЗА СКРАП.

Съвети вече няма. Взимай Тиоридизин два пъти дневно след ядене и лягай да спиш преди 21 часа. Надежда има.

+1 :)

Тази ситуация и предходните коментари навеждат на мисълта - не е ли време да си сменим изтребителите? Отговорът е да, но проблемът е че България отлага конкурса вече 10 години. А единствения изтребител към който сме се насочили е F-16 втора ръка, вместо Eurofighter, JAS-39 Gripen които за разлика от F-16 са с 2 двигателя много по-маневрени, по-дурако устойчиви ( Gripen каца на магистрала, докато F-16 буквално би си счупил колесниците, запуска се с компютри, а Gripen се пали като кола) и разбира се да не забравим MiG-29 OVT който пренаписа законите на физиката по време на авиошоуто миналата година. Но най-големия проблем е, че парите с който ще купим 10 F-16 можем да ги дадем за 5-6 от другите по-горе посочени изтребители които да имат ефект на 20 F-16!! :)

Грешка е, че си минал Трети клас. А ако не си стигнал още до това ниво, приеми мойте извинения.

За мащаба на България - голям експерт. Другаде - недоучен любител.

Попрочети малко и тогава се изказвай. Съветвам те и да опиташ да разбереш какво означава да летиш денем и нощем в сложни метеорологични условия. Поразбери малко за начина, по който се трупа нальот, попрочети малко за нальота на американци, руснаци, французи... И тогава казвай каквото имаш да казваш.

ТУРСКИТЕ ПИЛОТИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ -ЗАТОВА СИ ПОТОПИХА СОБСТВЕНИТЕ ЕСМИНИНЦИ АДАТЕПЕ И КОДЖАТЕПЕ 192 еск Балъкесир.

Според мен няма грешка в заглавието. И аз съм педант на тази тема :) Ако превилно разбирам логиката ти, Миг-ът е подлог и следва да се членува, но понеже за него се споменава за първи път, то членуването е неправилно. Представи си че е катастрофирал влак, без да се уточнява кой точно. Тогава ако заглавието би било "Катастрофира влакът", то читателя ще се пита, "кой влак". Лови ли смисъл или аз греша?

Как така се получава, че целия български народ , от първокласника до последния пенсионер, са компетентни за ядрена енергетика и авиационна техника а страната ни е най-мизерната в Европа? Всички разбирате от всичко, а сте се насрали до ушите в мизерия. В нито една държава в света , няма такава "компетентност" от народа и. Когато болния ви мозък разбере,че виновен е народа а не държавата тогава ще живеете добре.

Ех, ама Ни изпонаредихте ... И да започнете да си плащате сметката във Виенската сладкарница в София, майн хер !

Аз не съм ви наредил. Вие се наредихте сами.Наредихте се първи по ....... БЕДНОСТ в ЕС. Кой ви нареди там, да не би Марио Гомес? Не бай ви Ганьо Балкански ви сложи там и няма мърдане. Ако някога имаш възможност, виж как живеят хората на Запад от Калотина и тогава ще разбереш за какво става въпрос.

Ами то и целокупния немски народ обожаваше автора но Моята борба, но това не му попречи да хрантути половен век Червената армия и все още да носи на гърба си екс-ГеДеРийци, турци и прочие гастербайтери...Радвай се на името си, защото както е тръгнало след министър виетнамец и Бундес тим от поляци и турци, като нищо утре ще те прекръстят на Токай Мюмюн.

Токай Мюмюн взима 3000 евро заплата, а ти наследника на Бай ти Ганьо Балкански, взимаш 300лв. и какво ти остава - да плюеш и да миришеш на чесън.

Само тези, турци и прочие гастарбайтери, плащат толкова данъци, че може с тези пари да си направите 7-8 АЕЦ Белене. Дай Боже някой ден и в България да е така.

Томас,не даваи на свинята бисери,тя няма да разбере,тя няма избор,освен да си грухти в кочината и да чака коледа.

За да бъде боеспособен пилотът трябва да има минимум165 летателни часа годишно-нека ВВС да извади реалните летателни часове на летците и да види кой кой е.По слаби ВВС.ПВО и СУХ.Войски не сме имали през последните30 год

явно е такава, защото са очаквали че често пилотите ще катапултират.

жадува за сензации. То асъл пролетната умора ги е одрямала, та искат незабавно шоу. Възможна е и пилотска и техническа причина. Добре е , че младежите са живи.

Някой с клечка кибрит е запалил двигателя.

Браво на пилотите! Професионалисти! Пожелавам им скоро да се възстановят от травмите.

като ни нападне връгъ ше фръгъме камене и дръве. Накрая и телата. Те това си го моем.

Кой ще ни напада и от какъв зор. Какво може да спечели от нас. Ако питаш мен само беля ще си вземе на главата. Гледай кво стана с всички организации където ни приеха- нато е пред разпадане, ЕС е пред фалит, Европейския съд го задръстихме и какво ми още не.

Трябваше да напишат заглавието така: "1/3 от българската авиация бе разбита край Пловдив"

Поминала се е 1/4 от учебно-бойните 29.

Всичко с времето си. И след това трябва да се сменя. Не може както с панелките вместо да ги сменяме с нови жилища, да им замазваме дефектите и да мислим, че всичко е наред. А т.н. саниране в провинцията струва колкото половината апартамент.

Добре е ,че няма жертви сред цивилното население и летците са оцеляли ,макар че капитана е с със травма.Добре е ,че катастрофата е станала през лятото,та да може Кугъра да излети /напомням ,че ББ каза,че Кугърите не могат да летят през зимата/!

могат,могат ама ние сме си ги поръчли,като за пустиня,а не адекватно с българската дествителност и сега нямаме подгреватели ама имаме спициални филтри за пясак:D

Нема страшно. Както е тръгнало скора ще сме пустиня. И тогава Станишев ще се бие в гърдите , че е бил толкова предвидлив

ТАКОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА НЕ РАБОТЕЩА ПОЛИЦИЯ НЕ РАБОТЕЩО ПРАВОСЪДИЕ НЕ РАБОТЕЩО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЕ РАБОТЕЩО ОБРАЗОВАНИЕ ВОЕННИТЕ БЯХА ДОБРЕ ПОНЕЖЕ НИЩО НЕ ВЪРШАТ Е СЕГА НА ЕДНО УЧЕНИЕ СЕ ВИДЯ КОЛКО ПАРИ СТРУВАТ

Този инцидент няма нищо общо с останалото, което си написал. В Америка миналата година имаше два разбити самолета с много жертви и то на авиошоу. Единият пилот беше на 84 години.

ма и там в Америката ти не работи нито здравеопазването, нито правосъдието, Хамериката в моменат е най -бандитската държава в света. Та по това си прилича както с Блъгари,я така и със случаите на разбитите самолети. Съвсем сериозно ти го казвам.-:)

затова и прешлените на втория пилот са счупени

Сега пак ще има колко са стари самолетите и как трябва да купим F-16(които излизат от употреба)за 1.3 милярда без ракети,резервни части и обучение на пилоти и техници( с консумативи за 1.8).Само и само да не купим МиГ-29МФ за 250 милиона(като върнем старите МиГ).България притежава огромен ресурс от резервни части и ракети за МиГ-29.И за про-американско настороените МиГ29МФ е покулиние 4+++,5то покуление е F22 raptor.

А ти от кое покУление си? Май, май от удареното в главата с лаптоп...

нали ме разбра.Как да ме разберат инче такива селяци като теб

а освен това последните 20 години не си спомням да е катастрофирал боен самолет. Преди 5-6 години на един МиГ 21 му спря двигателя, но момчето го снижи и запали отново- нашите летци са изключително адекватни в критични ситуации (с тия стари москвичи във въздуха, трябва да си постоянно нащрек и с едно наум за нещо претупано или недогледано в експлоатацията.)

Жалко за машината, но и браво на тези момчета. Нашите пилоти винаги са били от най-добрите. Ако политиците бяха престанали да крадат през последните 23 г. сигурно пари щеше да има за всичко - и за нови бойни самолети, за нови кораби и др. Уж сме морска държава пък нямаме една читава подводница. МИГ-29 иначе са отлични самолети, иначе навремето USA-рите нямаше да се страхуват толкова от тях. Аз съм за закупуванена нова бойна техника, защото не се знае "братята" турци докога ще ни бъдат такива. Не дай си боже утре ислямистите и там да вземат властта, тогава няма да е лошо и ние с какво да ги респектираме, щото вече само със щикове и по викове "По пет на нож" не става ...

От съкращения и продажби българската армия е спестила за крадене 50 милярда,а гърците с парите от спасителния план за 10 милярда си купиха 60 EURO FIGHTER :D

Браво на Орлите ! ----- А другото -- ... ами горивото ? ... пък и точно Утре това ВИП ... Пак много Въпроси .

Не може да се мятаме от едната крайност в другата. Преди подържахме една огромна армия, включително и десетки хиляди малоумни трудоваци, сега нямаме един самолет. Пари трябват за всичко, но една средна по големина европейска страна, а България поне по територия е такава, трявба да има поне 20-30 работещи изтребителя - всичко става в този живот, не може да сме тотално разгащени.

Абсолютно си прав, освен за малоумните трудоваци.

Пилотите да се наградят, че са напуснали самолета след като са го отклонили към безлюдно място. Рисковано е да се лети с морално и физическа стара техника. Умората на материала си казва думата. Лошото е, че на кризата края не се вижда, за да си купим нови самолети . . . . и АЕЦ, за които са нужни много милиарди.

Предлагам първо да изчакаме резултатите от разследването, защото в момента най-вероятната причина е докосване на полосата при излитане, което си е пилотска грешка. Същото се случи и на последния БИАФ, но там имаше възможност самолета да се преземи след това. Факт е , че тази авария ще приближи закупуването на нови самолети и е в прекрасен унисон с желанията да се гушнат едни комисионни, които са договорени но всички бяха против покупката като цяло. Сега да видя кой ще каже нещо напротив?

БЯХ ТАМ И ВИДЯХ КАКВО СЕ СЛУЧИ НА ПОСЛЕДНИЯ БИАФ ТОЧНО ГО КАЗА

Аз пък колко БМВ-та и мерцедеси видях размазани по пътищата в последните години, и, забележете, НИТО един запорожец, трабантче, или малко фиатче. И какво следва от това?

Че не ги карат :)))

Смотаняци... ние сме едни смотаняци... за какво ни е въобще да поддържаме няколко самолета... По-добре да ги дадем за скрап, а със спесените пари да увеличим мъничко богатсвото на управляващите ( например Борисов ).

Добре, че са живи пилотите.Просто техниката е стара, и не поддържана

МИГ-29 и към момента са страхотни машини със забележителни характеристики. Ама с тези пари за поддръжка се чудя как успяват да се вдигнат във въздуха без да се разпаднат!

Да , затова има два счупени прешлена...Само!?

само. без майтап.

Поне СССР ни даваше военна техника, а САЩ само ни товари - мисии, съкращения /на техниката/, да им копупуваме прескъпо боклуците и сега това. От тези само вреда.

Гнусни използвачи, на които всички са им длъжни - това е САЩ.

Миг 29-МОСКВИЧ.

Може да е Москвич, ама със САЩ сме куци пешеходци по средата на път без светофори.

Що? Ф-16 кво е? Ако не ти е известно, даже е по-стар от Миг 29. В бой 1:1 Миг-а издухва отвсякъде американския си аналог. Големите успехи срещу този тип машини идва от факта, че американците просто ги разрушават преди да излетят (говоря за Ирак). В редките случаи когато е имало въздушен бой там, миговете са натръшкани просто защото американците имат тотално въздушно превъзходство, ракети, разузнаване. Но срещне ли се един Ф-16 с един Миг 29 - жална му майка на американеца. Естествено, ако руската машина се управлява от добър пилот, а не от човек с минимален опит.

Ама не спират американците да тренират срещу тези МИГ-Москвич. А пък ние сме им белите мишлета.

Само да вметна, че нямаме и лоши самолети, а с такъв съюзник /САЩ/ все няма да имаме.

То Аню скоро не е гушкал тлъста комисионна, та затова е поръчал запалването на самолета.Добре, че момчетата са били предварително уведомени за предстоящата " неизправност", та да катапултират успешно в указания район...Иначе щеше да му тежи оща един голям грях.......

Все ми се струва, че не му е работа чак пък и на Парламента да се занимава с паднал изтребител, ако ще и да е един от последните. И друго... все пак по-добре са се справили нашите, като са го кютнали на безопасно място, за разлика от каубойците-янки (junkies), които преди 15-на години си хвърлиха повредената ракета в Банкя, на практика - в столицата на чужда, уж приятелска и съюзническа държава. Приятелска и съюзническа, но за тях очевидно населена от маймуни. А може пък и да са били прави...

Бъркаш Банкя с Горна баня

Е да де! Ама ракетата не е била пълна със захарен памук... Дала е отражение и на Банкя. Тиквите и гроздето не можаха да узреят. Попари ги нещо....

Хм... Виж ти ква полемика се е заформила... Ракетата HARM AGM 88 има обхват горе-долу колкото е разстоянието от София до границата. Демек - изстреляна е от Българското въздушно пространство. "Официалните" данни сочат, че в този момент нарушилите Българското въздушно пространство самолети на NATO са били от 0 до 3 броя. Демек - или никой не е знаел какво става, или всички лъжат. През 1997ма България не е член на NATO и радарите ни са си били все ще наши. Било е задължение на NATO да внимава къде тъпите му каубойци си целят пищовите. Ако пилотът, летящ над Българското въздушно пространство, е бил толкова некадърен, че не е разбрал нито че НЕ лети над Сърбия, нито че прихваналия го радар НЕ е сръбски, то не е имал работа да лети на бойна мисия в Европа, в област с близко разположени граници. Струва ми се по-вероятно да не му е пукало къде лети. Както и на шефовете му. Оттук пък следват много изводи за нас. Години по-късно олигофренът Уесли Кларк каза, че ракетата била повредена и затова пилотът я изстрелял - щото да не се взриви самолета. Все пак скъп самолет. А и на каубоеца задникът му е скъп. Затова я изхвърлил над чужда столица. Маймунска столица. Няма как иначе... И не беше единствената ракета. Бяха поне 4. А и не знам дали трябват обяснения. Фактът е ясен - американците замеряха уж съюзниците си с ракети. Толкоз.

За всичко са виновни управляващите в момента. За няколко хиляди лева икономисани от поддръжката загубихме машина за милиони (добре, че е действано адекватно, че няма други щети). Същото се случи и със село Бисер - там за спестени около 10 000 лева загубихме също милиони а и много жертви, но пък имаше,а и дълго ще има ГОЛЯМ МЕДИЕН ПИАР. Така е като не са далновдни и не могат да гледат от нуса си по-напред.

Това БСП-то сте голяма работа! Браво. Ако някое врабче ви се из... на шапката и за това ще е виновен ББ. Разбирам, че трябва да оправдаете парите, които ви дават за да го плюете в мрвжата с повод и без повод, ама ставате наистина смешни.

Ей,супер, че са се спасили!!! А изтребителя е много як, жалко за него, но живота е несравнимо по-ценен.

Супер е! КъсметлИИ- без Й,изтребителЯТ,животЪТ. Задаваш въпрос- КОЙ- кой върши действието в изречението . Иначе си слънчице. Нали не ми се сърдиш?

Колко да са бракувани. Ще сменят масло и ремък и ще плеснат една боя щото чух че имало забележки по купето. За наша сметка естествено.

Това ведомство е пълно с излишни щабове и хора на високи заплати. Задръстено е от "военни пенсионери" четящи в работно време вестници и плетящи интриги по телефоните. Безхаберни хора на бюджента хранилка. Да излезнат навън и да се докажат на пазара на труда. Да ама не. Иска се мислене, бачкане, отговорност и доверие. С мишкуване и интриги не става. Редукция на състава, нищо че са оплетени и обвързани и спестяване на пари за нови самолети.

Няма какаво да разследват да харчат пари.Причината е ясна........няма пари стара техника

Това е работа на Чък Норис. Само той кара водни ски теглен от МиГ-29. Явно е придърпал въжето и хайде МиГ-а на болчета.

Американски генерал се качил на български самолет. Слизайки пребледнял след полета, докладвал на пентагона: - Това не е самолет, а чудо! Това са някакви 5000 отделни части, които по някаква причина летяха в една посока :)))

Не може да има по-тъп от депутата Лаков.Какво може да каже министъра на отбраната същия ден след събитието,или по-добре празни приказки от колкото работа

Това означава ли, че половината ни авиация е унищожена. Колко самолета имаме и кого заблуждаваме, че имаме нужда от бойни самолети. На истинските изтребители им е тясно у нас да развият пълна скорост, ще трябва да навлизат при съседите като завиват и ще ядем бой. Ако не могат да се използват пълноценно, няма да могат и да се обучат добри пилоти. Освен Бойко, не виждам кой друг ще може да ги пилотира. Добре, че поне няма пострадали и добре, че няма кой да гони нашите бойни самолети, те и без това си падат сами.

Наблюдавай и не се изказвай неподготвен! За 7 реда си написал доста повече глупости отколкото средностатистически некомпетентен по темата човек...

Мисля, че това беше ирония.

боко тиквата има черен колан по пилотиране на точно този модел МиГ-29.

Системата свой-чужд е скъпа, но крадена от сертифицирани по НАТО бг мафиотски фирми, води се чужда, с български аутсорс. Добре, че няма жертви.

АНгелите падат първи!!!

Каквато и да е причината за инцидента,ще бъде обяснено друго.Но си задайте въпроса,за какво тренират американците точно срещу Миг 29 ?

Аре пак дежурния експерт от Позитано-20!!! Кажи си направо мнението - американците са го свалили. Ако учението беше с руски самолети, пак щяха да набедят американците... Само да ти кажа, че по време на учения, самолетите не носят готови за употреба оръжия, а дори и да е така, такива учения се правят над силно безлюдни райони, каквата цялата територия на България не е1

За американците България е безлюден район. Ти мислиш ли че те смятат за човек? Точно толкова, колкото са смятали за хора и индианците, когато те са им дали да си правят бази там и да се заселват.

Глупав въпрос. С много ясен отговор - да ги свалят. И това ен е чак толкова оригуинално. Още през 1990, при обединението на Германия, в бившата ГДР имаше известен брой МИГ 29. Те доста дълго време бяха на въоръжение, както и класните им пилоти. И се използваха само за едно - тренировки как да бъдат сваляни. Защото, ако някоя червена кратуна не е разбраля Русия е враг на нАТО, чиито член сме ние. А САЩ е наш съюзник. В Русия има на въоръжение доста МИГ 29. Също като нашите. Няма по-добра тренировка от учебни бойни действия със същите самолети.

НАТО, САЩ - съюзник, Русия има......ала - бала. Не ние останахме без още един самолет. Пък твоя съюзник САШЕТО няма да ни даде друг.

са ти краварите бе дришльо7??? те си пазят картите от 1943/44 година, а ти си един мазохист...

Abyss, кажи ти, какво намекваш. Ако имаш пред вид Иран, там няма да има въздушни боеве с пилоти. А пък относно МиГ той не е равностоен нито на Ф22, нито на Еврофайтъра... само за протокола.

popov

Е как да не тренират на МИГ-ове, като в реални условия при появата на F МИГ-овете се скриват под земята или бягат в съседни държави. За справка Югославия, Ирак, 6 дневната войната в Близкия изток...

аз па така фраснах по калимявката един "невидим" че още влааг им държи на кравеотглеждащите..ич не чатнаха кво им се случи ...