Той пристигна в морския град, за да инспектира и открие ремонтираните сгради на драматичния театър "Адриана Будевска" и Националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Борисов бе придружаван от министрите Симеон Дянков, Мирослав Найденов, Лиляна Павлова и Вежди Рашидов, предаде БТА.

По повод информацията, че по време на предстоящото му посещение в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел ще обсъждат темата за закупуване на изтребители, Борисов каза, че и сега имаме техника и сме добре въоръжени.
"Имаме много добри МИГ-ове, Су-та, които са въоръжени и в отлично състояние. Отделно имаме и много добри хеликоптери. Ние инвестираме нашите пари, при цялото ми уважение на производителите на военна техника, в наука, в култура, в археология, така че с канцлера Меркел една от тежките теми ще бъде защо при милиард излишък не са си платили влаковете (предишните управляващи - б.р.), а сега ние в условията на криза трябва да извадим 150 млн. евро да ги платим (изтребителите - б.р.)", добави той, цитиран от "Фокус".

През септември, по време на авиошоуто на летище Крумово край Пловдив, Борисов също заяви, че техниката на армията ще бъде модернизирана едва след като бъде оправена инфраструктурата и бъдат повишени доходите.

Според неофициална информация на "Стандарт" се очаква по време на пребиваването му в немската столица на 17 и 18 януари министър-председателят да получи оферта за доставка на употребявани изтребители "Юрофайтер"

Германия е една от четирите държави, които произвеждат "Юрофайтер" - един от най-модерните бойни самолети в света. Министерството на отбраната поиска още миналия февруари оферта от всички производители за доставка на 8 изтребителя. От консорциума EADS, който произвежда "Юрофайтер", предложиха да ни продадат нови по 80 млн. евро за бройка. По-късно с оферта  се включи друг производител - Италия, която предложи самолети втора употреба по 35 млн. евро.

В интервю за в. "Българска армия" обаче военният министър Аню Ангелов заяви, че засега конкурсът се отлага за 2013 г. Изтребители обаче ще трябва да бъдат закупени до няколко години, тъй като през 2015 г. изтича летателният ресурс на наличните МиГ-29.


По 120 000 лева ще отпусне правителството за 14 археологически обекта по Южното Черноморие. Средствата са за първоначално проучване на тези обекти, а след това ще се прецени за кои от тях ще бъдат отпуснати допълнителни средства, стана ясно на среща с премиера и кметове на местните общини. Предложението е на кмета на община Бургас Димитър Николов и Областна управа. Идеята идва, след като правителството се оттеглели от петролопровода "Бургас-Александруполис" и се предлага на негово място да бъде изграден път на ценните археологически обекти по цялото Южно Черноморие. Обектите са в Обзор, Емона, Несебър, Поморие, Бургас, Дебелт, Созопол, крепостта Урдовиза в Китен и Ахтопол.