Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов по телевизия PRO.BG, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че е поддръжката на военните самолети е скъпа и България планира да ги замени с друг тип, който да има много по-голям ресурс и са по-евтини за поддържане. Вероятно ще организираме конкурс и ще изберем някоя марка, допълни той.

Тази година министерството на отбраната получава 500 млн. лв. по-малко средства в сравнение с миналогодишния бюджет, заяви още Ангелов.
"В началото на годината имахме 156 млн. лева задължения към местни фирми. Сега тези задължения се разплащат през българската Банка за развитие. Натрупахме обаче нови дългове. Към 31 май имаме нови задължения към местни фирми за около 29 млн. лв. Очаквам тази сума да се покрие с актуализацията на бюджета”, посочи военният министър.

На въпрос дали евентуално сливане на цивилното и военното разузнаване ще ги направи по-ефективни, той отговори: "Не сливането е важно, а разузнаванията да действат паралелно, координирано и информацията, която доставят, да бъде в ръцете на изпълнителната власт, тъй като тя най-много се нуждае от нея. Президентът няма необходимия апарат и ще му е трудно да ръководи такава структура”.

Ангелов заяви още, че основната цел в стратегията за националната сигурност е да бъдат защитени националните интереси.
“Анализът и подготовката на тази стратегия показва, че пренебрежимо малка е вероятността за опасност на сухопътните граници, но има опасност от ракетно нападение на стратегически обекти на територията на страната, заяви генералът.

Според него целта е България да бъде защитена от ракети със среден радиус на действие.
"Не е непременно това да стане чрез разполагане на елементи от противоракетния щит. Мястото на разполагането на елементите зависи от географската посока на заплахата. Въздушните ни територии са застрашени от страни в Близкия Изток. Заплахата идва не само от Иран, за който е ясно, че има такива технологии, но имаме информация, че и Сирия разработва", допълни той.