Това става ясно от окончателното решение на Върховния касационен съд (ВАС) по делото, заведено от инвеститора "Макси І". В жалбата си инвеститорите настояваха строителството на ваканционен комплекс да се реализира без извършване на екооценка.

С решението си обаче ВАС приема това е напълно недопустимо.

"Предходното решение на директора на РИОСВ-Бургас, според което не е необходимо извършването на оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на луксозен къмпинг, трябва да се счита за окончателно оттеглено и не пораждащо правни последици", пише в решението на съда.

Скандалът със застрояването на местността Карадере  край Бяла избухна през октомври миналата година. Тогава природозащитници излязоха на протест срещу решението на РИОСВ Бургас, което предвиждаше инвестиционното предложение на "Макси I" да не се подлага на ОВОС, което на практика разрешаваше строителството на обекта.

Няколко дни след това директорът на РИОСВ-Бургас оттегли решението си, а тогавашният екоминистър Светлана Жекова внесе сигнал до прокуратурата по казуса.

"Макси I" реши да търси правата си по съдебен ред, атакувайки решението на бургаската екоинспекция да оттегли решението, че няма нужда от ОВОС на Карадере.

По думите на представителя на фирма "Макси 1 АД" тези 162 декара са по-малко от 1% от защитените зони, в които е планирано да се строи. Въпреки това, защитниците на природата са категорични, че трябва да се спази законът.

Като страни по делото ВАС допусна Българската фондация "Биоразнообразие" и Дружеството за защита на птиците, тъй като казусът започна след няколко техни жалби.

Съдът отчита, че развитието на случая е неблагоприятно за инвеститора, но напомня, че от решението на властите да се прави ОВОС по никакъв начин не се създават права или задължения на фирмата.

"След постановяване на това окончателно и необжалваемо съдебно решение на Върховния административен съд, пред РИОСВ-Бургас следва да продължи процедурата по инвестиционното предложение на „Макси I“АД, но на етап уведомяване на компетентните органи по околната среда и засегнатото население", уточняват от преслужбата на ВАС.