Вчера изтече срокът за подаване на документи за регистриране на инициативни комитети както в Централната избирателна комисия (ЦИК), така и в районните избирателни комисии. В ЦИК подадоха документи и регистрирахме за участие в изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от България три инициативни комитета за издигане на трима независими кандидати за членове на ЕП. Това съобщи на брифинг заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

В районните избирателни комисии информацията, която получихме, е, че няма регистриран нито един инициативен комитет за участие на независим кандидат в изборите за Народно събрание на 9 юни, каза Матева. Тя поясни, че 22 партии и 11 коалиции ще се включват в изборната надпревара за Народното събрание или за Европейския парламент.

До 4 май тече срокът, в който коалиции могат да подадат документи в ЦИК за промяна в състава на коалициите или на наименованието.

В 9346 секции ще се гласува с машини. Работата по обществената поръчка за машините все още не е приключила.

Матева отбеляза, че до изборите остават 40 дни. Подготовката на ЦИК върви нормално, посочи Росица Матева.

От вчера са публикувани предварителните избирателни списъци. На сайта на ГРАО избирателите могат да проверят дали са включени в избирателните списъци за двата вида избори и какъв е адреса на изборната им секция.

"Препоръчваме да бъде извършена проверка. Ако някой не е включен в списък, може да отправи искане до кмета на общината по настоящ адрес", посъветва Росица Матева.

От миналата седмица има възможност да се подават заявления за гласуване извън страната. Към днешна дата са подадени 10 666 заявления за гласуване за вота за Народно събрание и 4693 за Европейски парламент.

Междувременно служебният министър-председател Димитър Главчев обсъди организацията на предстоящите избори със служебните министри на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритарова, както и със заместник-министрите на външните работи и на транспорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков. Т

Пред тях той потвърди ангажимента служебното правителство да работи за осигуряване на честен вот на 9 юни 2024 г. "Вчера направихме публичен избор на номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие, за да покажем, че ще осигурим пълна прозрачност на процесите", посочи премиерът.

Министрите и заместник-министрите го увериха, че графикът на дейностите по подготовка на изборите се спазва стриктно и до момента няма възникнали затруднения по организацията.

Служебният премиер Главчев коментира темата и в началото на днешното правителствено заседание. Той увери, че служебният кабинет ще положи всички усилия за осъществяването на основния си приоритет - провеждането на честни и прозрачни избори.