Сергей Станишев няма да участва в изборите за Европейския парламент, потвърди самият той на пресконференция, в която представи своя анализ по трите големи теми - кризата на политическата система в България, евроизборите и състоянието на ЕС и процесите в лявото пространство. Той обяви, че остава на роден политически терен, но на този етап няма да коментира повече плановете си, за да не прозвучи като вмешателство в кампанията. Станишев обясни още, че е очаквал ръководството "Позитано" 20 да не позволи да бъде номиниран отново за ЕП.

"Аз нямах съмнение, че от това ръководство от БСП няма да бъда предложен за евролистите. Защото бях първият, който се противопостави на подмяната с консервативното ляво, бях наясно, че това има политическа цена, бях и съм готов да я платя, защото това са моите убеждения и няма да отстъпя", заяви бившият лидер на БСП и експрезидент на ПЕС.

"Никога не съм гонил постове самоцелно. Аз имах начин да се кандидатирам, но не исках да участвам по този начин в листи без особена перспектива", обясни той отказа си да се влезе в някоя друга от левите листи и подчерта, че в политиката не може да бъде всичко на всяка цена.

Станишев даде да се разбере, че от върха на партията е бил оказван натиск върху партийните структури да не бъде издиган за евродепутат. По думите му някъде са устояли на натиска, другаде не удържали. Той благодари на десетките партийни структури, които са го номинирали въпреки натиска от ръководството на партията.

"Сега в тази кампания извървях цялата процедура на номинациите, не за друго, а от уважение към организациите, а те са десетки, които са ме номинирали. Това, което говоря сега за БСП, го казвам с огромна болка", добави Станишев.

Той не каза категорично как би се включил в българската политика и дали ще го направи през нов проект, но обяви, че трябва да види дали има условия за това. Станишев обясни, че няма да даде отговор сега, по време на кампанията, за да не попречи на партията си БСП.

Снимка: БТА

"През последните години задълженията ми бяха най-вече в Европа. Но се завръщам. Това дали ще продължа в политиката, е функция на това дали ще усетя дали има обществена енергия за това и хора, които са готови да тръгнат в тази посока. Но не го изключвам", намекна Станишев.

"Много хора ме питат какво ще правя. Аз съм политически човек, не мога да го изчегъртам от себе си. Аз съм постигнал повече от всеки един политик в лявото, както на български терен, така и в Европа. Запазил съм определена политическа наивност и романтизъм. Политиката не може да бъде само борба за постове и власт", каза още Станишев.

"Ако участвах в друга листа, това би означавало, че спирам да съм член на БСП", поясни Станишев. Той изрази констатацията, че "години наред вече се води война между делегацията на ПЕС и ръководството на БСП". По думите му на върха на партията всеки път са били канени на дискусиите, организирани от евродепутатите социалисти, но ръководството всеки път ги е игнорирало.

Станишев обаче очерта капаните пред партията си и пред лявото на тези избори.

"Ако след тези избори БСП не намери в себе си инстинкт за промяна на ръководството, прогнозата ми не е радостна, защото тогава процесите на упадък и дезингерация ще продължат. Лидерите на левите партии не издържаха изпита. Много вожд - малко индианец, прекалено много лични амбиции и стари вражди изиграха роля", каза той.

Станишев напомни, че досега са били петима евродепутатите на БСП/ПЕС, докато сега три леви листи ще се борят за преразпределение на две-три места. По думите му не изглежда много успешен конкурентният проект "Левицата", защото не вижда разликите между тях и БСП. "По нищо не се различават. А когато се предлага едно и също на пазара, хората избират оригинала", коментира Сергей Станишев.

За новия проект на Ваня Григорова коментира, че има енергия и тя се опитва успешно да затвори пропастта между политиците и обществените очаквания, защото синдикализмът дава силен начален тласък, но това не е достатъчно за лява платформа.