Военният министър коментира пред журналисти, че проверката е за избора на компанията, която ще ремонтира двигателите, а не за цената им, съобщиха БТА и БНР.

"Това е една предварителна проверка на прокуратурата. В продължение на повече от два часа дадох изчерпателни отговори на всички въпроси. Още веднъж искам да потвърдя, че това за мен и за колегите, за правителството беше геостратегически избор", посочи Николай Ненчев, като добави, че е спокоен за всичко, което е направил.

На въпрос дали има нови доказателства или данни и защо е бил извикан днес, военният министър отговори, че такива няма и напомни, че договорът е бил одобрен от Министерския съвет, а впоследствие и ратифициран от парламента.

В края на ноември м.г. парламентът одобри на първо и второ четене споразумението за логистична подкрепа от Полша, което предвижда поддръжка и ремонт на българските изтребители МиГ-29. Договорен е ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от две години. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна.

Попитан дали е имало въпрос, който да му се е сторил странен или неуместен, Ненчев отговори, че и такива е имало, но не поиска да ги коментира, защото това е предварителна проверка, не е образувано досъдебно производство и той се надява, че всичко ще бъде наред.

По чий сигнал е проверката министърът не можа да каже, защото не е бил информиран, но предположи, че става въпрос за засегнати интереси, каквито, по неговите думи, не са малко в този случай.

Николай Ненчев обаче допълни, че не е бил изненадан; по думите му тези проверки продължават от известно време и не само към него, а и към някои от заместник-министрите и други хора, които са имали отношение, но всички са "изключително спокойни".

Радан Кънев, който придружаваше министъра, посочи, че е в професионалното си качество като адвокат и има пълномощно по преписката с права да консултира Ненчев.

"Фактът, че съм добре запознат с темата, само помага на професионалната ми работа", обясни Кънев.

Радан Кънев призова прокуратурата да бъде оставена да си свърши работата и коментира, че към момента няма доказателства делото за Миг-овете да е политическа поръчка.

"Искаме да дадем възможност на прокуратурата да си свърши работата. Да изразим надежда, че тя няма да бъде инструмент на политическа поръчка", каза още Кънев.