Близо 54 хиляди дванадесетокласници и над 61 хиляди седмокласници се явиха днес на националните изпити по български език и литература (БЕЛ). 

Изпитът на зрелостниците започна в 8 ч. Една от задачите им бе да напишат интерпретативно съчинение или есе по темата "Животът и изкуството" върху стихотворението "Кино" на Вапцаров

По-рано, в 5,00 часа сутринта, в Министерството на образованието и науката бе генериран изпитният вариант. Чрез жребий представител на медиите натисна клавиша на компютъра, в който имаше 11 милиона възможни комбинации.

Вижте снимки >>>


За първи път тази година министърът на образованието проф. Анелия Клисарова утвърди скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити, по която точките се преобразуват в оценки днес, а не както в предишни години, след като писмените работи са вече проверени.

Скалата за преобразуване на точките в оценки е публикувана на сайта на МОН и тази година отново 23 точки ще са необходими, за да бъде получена оценка "среден три" на матурите в 12-ти клас. Максималният брой точки за матурата е 100, а за "шестица" точките са от 95 до 100.

30 точки е максималният брой точки на изтеглената тема за последната задача - създаване на аргументативен текст върху "Кино" на Вапцаров.

"Това е 13-та сесия за провеждане на държавните зрелостни изпити, което означава, че трябва да е много късметлийска", каза министър Клисарова, цитирана от БТА.

По думите й темата е философска, но ако децата са учили, ще се справят.

„Кино” обаче затрудни зрелостниците. Част от тях се отказаха да пишат по темата. След изпита те споделиха, че са решили само теста от 40 въпроси. Според тях това им гарантира оценка от 5.00. Имаше и дванайсетокласници, които харесаха темата.

„Част от децата действително са се притеснили от темата. Творчеството на Никола Вапцаров изглежда сложно за учениците, за разлика от нашето поколение, което беше закърмено и възпитано с този автор", коментира Илко Василев – родител и учител по литература, цитиран от БНР.

Изпитът след 7-и клас

По вариант "2" от три възможни варианта пишат седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература.

Изпитът започна в 10.00 часа, а вариантът беше изтеглен в МОН отново от журналист, определен с жребий, в присъствието на министър Клисарова.

Изпитът е в два модула. Първият продължава 60 минути, включва 25 тестови задачи и се оценява с максимум 65 точки. Вторият продължава 90 минути и носи максимално 35 точки. За него учениците трябва да напишат преразказ по непознат текст с дидактическа задача. Темата за него бе преразказ върху разказа "Снежният човек и врабчето" от Светослав Минков. Учениците трябва да пишат преразказа от името на врабчето.

Учениците могат да проверят дали са доближили очакваните резултати. МОН качит верните отговори на тестовете следобед:

Отговорите на теста за 7 клас>>

Отговорите на теста за 12 клас >>

Оценките на зрелостниците ще бъдат обявени до 9 юни, а на седмокласниците на 4 юни.