На матурите: ”Кино” на Вапцаров и разказ на Св. Минков

Зрелостниците на изпита по БЕЛ писаха за "Кино" на Никола Вапцаров, а седмокласниците върху разказа "Снежният човек и врабчето" от Светослав Минков.

Обратно в новината

Коментари - На матурите: ”Кино” на Вапцаров и разказ на Св. Минков | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз ги знам, но чакам официално журналистите да пуснат новите им "бисери". Да внимават перничанчетата - "връзвам" или вързвам"? А сега де.

те със зор са чули за Иван Вазов, повечето не знаят нито един български автор - те ги карат да пишат за глупости .... даже и тия дето изкарват шестици след 2-3г. вече нищо не помнят .... това нужно ли е някому ... по-добре да учиш по-малко, ама да го помниш и използваш всекидневно и цял живот .... чакай, да спра че ще искарам шестица както съм тръгнал да пиша "умности" !

аз помня 2 стихотворения, върви народе възродени и зайченцето бяло. и двете не мога да ги забравя, пък са и лесно разбираеми за всички. :)

бил АНАРХИСТ ,ПРЪВ ПОЧИТАТЕЛ НА БАКУНИН ,а не комунист ;негово изказване- комунизмът е разруха зна държавата , а той е дал живота си не за разрушенията на комунизма, а за създаване на българска държава

Паисий за такива като Вапцаров: О НЕРАЗУМНИЙ, ЮРОДЕ, ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БОЛГАРИН! ЮРОДЪТ Вапцаров: ...........Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза."

Стихотворението е като филм за днешната реалност в България! Много силно, но и силно подценено от нашата образователна система - учи се в 12 клас, но много повърхностно го анализират. Драмата в живота е, че това, което виждаме на екрана в киното няма нищо общо с живата действителност. Много по-добро е за есе (което пък малцина избират) отколкото за заучен аргументативен/интерпретативен анализ!

Драмата в живота ти е, че не вярваш на книгите и на екрана. Това се нарича неспообност. А вярваш в статуквото да си беден. Това е оставило нещастни милиарди хора. Обратното е нарпвило щастливи и богати стотици милиони, при това независимо от произхода им. Ти си доказателство за вредността на статуквото в комунистическите кратуни. И такива като тебе са базата, от която нашето образование трови съзнанията на децата ни с трагедии и обреченост. След това няма измукване. Зомбитата са зомбирани. Бедността им е гарантирана, а лидерите им мога да си крадат, колкото им трябва и за каквото им трябва. Както правят днес. Междувременно толкова мнго хора, повярвали на правилния филм и незаразени от Вапцаровия пошъл патос, намират своя прогрес, щастие и богатство в творчески труд, любов и съзидание. Това е моят анализ и го базирам на моята история и на тази на огромне брой хора около мен. Произхождам от бедно учителско семейство. Носи си боклука в главата и душата! Съ здраве! И дано успеете да разпротраните по-млако до младите, за да имат шанс фа живеят като хора, ане като скотове като вас.

Български Да,литература НЕ 21.05.2014 11:06 ( нерегистриран ) . Леле какви глупости. Литературен анализ. Поне да беше някакво кратко есе по тема. Максимум. Това е таква измишльотина, такава пародия на мислене. Профилрат се хора с възможности за опиасние, но никакъв реален, аналитичен светоглед. Ужас ;-( Да не говорим пък за хилядите, които остават неграмотни, заради подобни безмислени анализи. Няйкои губят мотивация, други се борят само за оценка, а трети пък дори не 'вдяват' от нищо и възприемат пълната апатия. Подобни лит. анализи са радост само за една много малка част и обикновено красноречиви, прилежни и често, по - скоро хитрички ученички. От едно време има мъдрост , че страшното за един народ ще бъде тогава , когато се радва не на това КАКВО е написано , а на това КАК е написано ( не става въпрос да не се обръща внимание на граматиката, че някой заядлив литератор може и така да разтълкува). Същото важи и за това да се гледа не какво, а как е изпято ( цирк Евровизия) , като се има предвид, че и текста остава след МЕЛОДИЯТА по важност за хубостта на една песен. С подобни изпити на матура се дава шанс единствено на повърхностни, сладкодумки да си теглят локумите с химикал. А най са доволни даскалите за частните уроци. Поне да беше математика, физика, география, химия,

Анализът те учи да мислиш, показва, че структура имат дори неща, което привидно я нямат, всичко това ще помогне на децата в оформянето на светогледа им и по-късно и в работата им, независимо, че на повечето, както и на мен, работата няма общо с литературата. Развитието на пространственото мислене, на аналитичното мислене е много важно.

Анализът по принцип да учи на много неща. Но литературният анализ не. Даже литературен анализ звучи малко като оксиморон. Не само защото половината 'анализ' е върху изразните средства, а останалата част е с догадки. Какво пространствено мислене в литературен анализ? Написаното е една плоскост. И само догадки, поетът какво искал да каже. В японския език няма чисто бъдеще време. Поради тази особеност поезията им е ХАЙКУ. Е в какви меандри на мисълта ще се изпадне ако се започне да си прави анализ на хайку поезия? Той японецът си описва на неговия език и толкова.

.....ТА СЕ НАРЕДИХА ДВОЙКИ-ДВОЙКИ МИЛИОНИ БРОЙКИ!

ОЧАКВАМЕ РЕЗУЛТАТИТЕ

.....минус защо е?

Светослав Минков е интелектуалец на две бурни епохи и е успял да го разбере добре и да пише снежният човек и врабчето така както зайченцето бяло.

Изровиха трупа на Светослав Минков от червената тиня заради антиамериканските му писания и иронизирането на н.в. Борис 3ти.

Както и да чета "Кино", лузър го е писал. Философия на лузър който хейти.Хейтърството води до лузърство.

Унищожихте българския език и вие и невежите ви родители.

Голям праз. Език. И без това утре няма да има кой да го говори. Я рускоговорящи ще сме, я турскоговорящи.Аз вече съм зад океана. Вие се пържете там в собствен сос, защото сте отворени. не знаете компа как да си светнете, ама сте отворени.

Вапцаров - класика! Вечен пример за това как държавата погубва народа който е по-умен от шефа си!

Леда Милева е най-голямата и скромна интелектуалка и кой не знае наизуст Зайценцето бяло? Тя даваше обич, а не конфликти.

Жалко. Този талант така щеше да възпее Априлската линия, че още щяхме да я следваме.

И като има толкова журналисти по тия изпити как никой не задели лист и черен химикал за министър Клисарова,ако не иска да се пробва с киното,сложничко е,поне да преразказва като врабче,да направи показно

Къде мога да прочета стихотворението на Вапцаров - "Янко"?

Завърших средното си образование преди повече от 50 години. На матурите винаги трябваше да се пише КАКВО е искал да каже авторът. Няма ли да има една матура, на която да се пише КАКВО ИСКАМ ДА КАЖА И КАКВО МИСЛЯ АЗ ?

Есето е точно такава форма. Пишеш точно каквото мислиш.

Да, но без зададена тема. Кой за каквото си мисли или иска!

"мечти неясни" ни казва поета. И питаме, струваше ли си за тези - мечти неясни да гине? Струваше ли се за тези - мечти неясни комунистите да водят и да ден днешен война срещу собствения си народ и дог докарат до днешното му окаяно състояние каквото и по турско не е било и да сме последни в Европа и изчезващи?

....поезия за хора,които я разбират след втората линия.

прочетох "кино" на вапцаров, но не разбирам нито смисълът, нито каква е ползата от кино. който го разбира е отличник, а св. минков е трябвало да прекара живота си в сивата скука, защото не си е падал по ласкателствата и подлостта на възрастен отличник.

"Да видиш ти какво момиче, брат като жребица от разплодник!..." За трети пол ли говори авторът? Питам, защото - "Станалото е измама." И интересно защо за някои измами се е усетил а за най-драматичната измама в живота му - военния комунизъм не се е усетил?

ох, шсиюко си му е хубаво на човека, и идеите и поезията..., ама не за това време и за тези деца. Нека всяко нещо с времето си.

думата е "всичко"

В тия матури никога не съм одобрвал, това че искат разсъждения. Да искат граматика - добре. Да искат познания за разказ за културата - добре. Но тъй наречените расъждения! Например какво бил имал в предвид автора. Отиваш при автора и го питаш, ако е жив, иначе каквото е написал. Представете си, че някой като Айнщайн се яви на матура. Това ли е важното за него в живота? Ще го скъсат защото не е литературовед ли? На кого му трябва изобщо това в последствие? На лекаря, на инжинера или на строителя? Само на преброимите на пръстите литературоведи. Да кажем на журналистите, за да изкривват думите. Но на кой друг? На огромното мнозинство никога през живота им няма да им потрябва. Тогава каква е полезността от такова искане? Стремяща се към нула. Имам чувството, че литературоведите които правят учебните програми, постепенно са се затворили като в някаква каста и тотално не са свързани с реалността. Лошото е, че те определят изискванията за матурите. А то трябва да е крайната полезност. Не може да се очаква, всички да имат дар слово. Не им и трябва.

Напълно споделям написаното! Следва да познаваме българския език, да си служим грамотно с него, но не и да се очаква, че всички ще имаме дарбата да правим анализи върху произведения. Между другото, понякога се замислям, дали автора е влагал толкова дълбок смисъл във всяка една дума, колкото се вменява от страна на т.нар. анализатори!

Всяка банда която е заграбила властта и се опитва да се укрепи създава своя история, героика и митове. Комично е че една грабителска орда поставена на власт не благодарение на нейните усилия а на силата на съветския окупаторски ботуш реши да си измисли такава героика и такива легенди, че да се сравнява с участниците в Априлското въстание. Пропуснаха само едно. Тяхната "борба" бе в полза на интересите на чужда държава срещу България, докато априлци гинаха за свободата на България.

Кои писатели са се били за България? Малко са. Например Ботев, но и той е бил комунист. Учил е бил в съветският съюз. Писателите не трябва да се делят според това какъв е бил режима и собствените препочитания, а според неговите творби.

:-)))))) Добро чувство за хумор - комунист, Съветски съюз.

На всички ни е нужно, за да няма неграмотници. Не ти ли прави впечатление, че расте поколение, което няма елементарна култура на изразяване. Точно пък литературата и граматическите познания са нужни във всички възможни области, които изброяваш - и на лекаря, и на инженера, и на компютърния специалист!

????? Какво изброявам?

с по-долу пишещия. Не знам как приемат младите поезията му. Май насила им промиват главите. Вместо "Епопея на забравените" от Вазов - без нея нямаше да знаем за нашите възрожденци - най-значителната част от историята ни.И ние учихме главно Вапцаров и Смирненски, но освен заглавието, не си спомням тази творба.Дано младите са по-подготвени. Но какво да правиш комуняги ни управляват.

С кое от поезията на Вапцаров не си съгласен?

Как мислиш, ще ли победиш, навъсен, мръсен, зъл живот? И аз горя, и ти гориш, и двамата се къпем в пот. Но ти изчерпваш свойте сили, слабееш ти, отпадаш ти. Затуй така жестоко жилиш, в предсмъртен ужас може би... Тогаз, на твойто място, дружно, ще изградим със много пот един живот желан и нужен, и то какъв живот!

и къв живот изградиха т.н. комунисти за 70 години. Все американският враг им пречи. Ужас, и след 1989 година от 25 години преход управляват комунистите и къде сме, къде е булгаристан на доган

и къв живот изградиха т.н. комунисти за 70 години. Все американският враг им пречи. Ужас, и след 1989 година от 25 години преход 18 години управляват комунистите и къде сме, къде е булгаристан на доган

когато комунизма остане в историята като най-престъпната диктатура в света и вапцаров ще бъде забравена история

Ама че избор! Няма "Вяра", няма "Завод", няма "Прощално". Няма "Колет от Америка", няма "Гост", няма "Дамата с рентгеновите очи". Но има "Кино" и "Снежният човек и врабчето". Има и десетина идиоти във форума, танцуващи върху костите на големия поет. Защо ли?

Не отричам таланта на Вапцаров. Да си беше писал стихове, ако ще и революционни, но що ще конспиративна дейност и то с оръжие за убиване на хора и то не война, а като терористи.

И ако Н.В. Цар Борис 3ти беще погазил принципите си и бе оставил жив терориста Вапцаров въпреки познанството със семейството му, как ли щеше да възпее този всепризнат талант Чавдарци и първия ръководител на съпротивата?

И докога такова абсолютно субективно,неясно и измислено нещо като литературата ще дава старт в реалния живот и ще определя бъдеще и съдба-изпит по езикова култура -да,но разни лузърски стихчета и преразкази от името на врабчета в ерата на информационните технологиии-не

Оп ! - я Вижте разказа на Св. Минков !!!

И защо подрастващите българи трябва да стават съпричастни чрез учебната програма на идеите на една човеконенавистна идеология на чужда държава и на тероризъм в нейна услуга, чрез поезията на терориста Вапцаров? Със същия успех можеха да учат и Веселин Андреев или който и да е друг подобен безроден терорист. Това ли трябва да учат подрастващите българи?

На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди за мир, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната. Вапцаров е удостоен посмъртно с тази престижна международна награда измежду десетки предложения от десетки страни. На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак на наградата и грамотата са предадени на майка му Елена Вапцарова. [12]

Съветския окупатор учередил награди за мир. Хайде спрете се! Помним това време и миротворството.

Страхотна тема!Азис извади шестица!

Над 38% от зрелостниците СА ПОЛУНЕГРАМОТНИ!!! А че са с ограничени възможности НЕ учудва никой!!Без радикална промяна в системата на средното образование-положителни резултати няма да има!! Голяма част от проверяващите писмените им работи са от "циганските" училища и критерият им е СИЛНО ЗАНИЖЕН!!!

Намирам че тук във Форума-Ни - Доказано Има необходимите Хора ЗА Работната-Ни Група по Образование/Наука.

слаб поет и комунистически престъпник

Мммм... Ммммм... - Объркан Човек, търсещ Решения там-където/когато ги няма ?

Аз поне не познавам друга поезия,която да излъчва такава силна топлота, човечност, близост и честност, поезия, която да е толкова убедителна в изискванията си хуманна справедливост и мир,каквато е поезията на Вапцаров. И колко вяра в поета и в неговото бъдеще, колко копнеж за живот изразява и предава тази поезия, така проста, скромна и непосредствена като слово, поезия,която не приема красивите думи и натруфеността.

И как според вас се съчетава всичко това което ни казвате с тероризма му?

Само зомби може да изпитва топлина при туд и човечност от нечовешки живот. А поезиятъа на този извратеняк е реклама за зомбита. Аз изпитвам топлина от охолство и творчески труд. Странно. Нещо се обърках. Изглежда лумпенът сам си създава трагедията, защото си я обича? Охо! Колко хубаво за разработване на матура! И колко ли биха писали за тази истина? Която е доказана с хилядолетия, но комунистите опитаха да ме убеждават в нещо друго. Не успяха. Но зомбитата са факт. В демократична държава на просперираща нация ткъв боклук не може да припари в програмите за обучение. Те за това и живеят щастливо и охолно.

Аха, значи днес е била матурата по разтягане на локуми. 20 страници съчинение-разсъждение (или там каквото го водят сега) за 20 реда стихотворение х) Нека локумопроизводството започне сега!

От 1 до 12 клас никакви критерии в училище и днес министърката се зае да обяснява критериите,какви критерии бе госпожоооо?!Като започнат проверките и като се види,че има много слаби оценки ,знаете ли как бързо,бързо се променят "критериите"им?!И престава си нямат много хора как "работи"образователната ни система и как неграмотността се адмирира и как всичко е стъкмистика,за да се хареса на миниттерството.Хайде успех на учениците,които са били редовни и са се трудили през годините,въпреки,че до тях ще седнат абсолютно непознати образи а те всъщност са техните съученици,с които са нямали честта да се срещнат през годините...

Страшни Истини изказахте, Колега ! ...и все-пак - често се случва да ми отделят време Младежи... Вярно е че Начално Разговорът е трудноват... НО ! - Успее ли Човек да Им Зададе Добрите Въпроси - Голяма Работа Са !!!

Вапцаров има трагична съдба и дето се вика за мъртвите или добро или нищо. От гледната точка на болшевик и пролетарски поет , радикален в поезията и живота, естествено той не се вижда в комерсиалното, шаблонно и сладникаво изкуство , предтеча на съвременната чалга. В един паралелен свят , толкова близък до нашия , че той е идентичен с нашия във всичко , освен личната съдба на Вапцаров , която е щастливо променнена за него , би могло да се говори вече по критично и свободно. Бих му разказал два вица и бих му дал един преперъчителен списък от филми , които надявам се биха му харесали и то толкова много , че да не пише поезия, служеща за тормоз на бедните зрелостници или както една расилна рекла "зрелници". Единият виц е : Чичо хубав ли е филма или съветски?. Вторият е; Един се оплаквал , дето го излъгъли , че дават шведски сексуален филм "Баба дава на войника" , а той бил съветски , социален "Бащата на войника" Та списъкът би могъл да бъде : "Броненосеца Потьомкин ", "Бащата на войника" " Летят жерави" и от западните евентуално : "Кръстника" , "Плашилото" , " Параграф 22" , "Забриски пойнт" Ако това би могло, да пречупи мирогледа му по посока на плурализма в искуството и живота , би оказало изключително благотворно въздействие върху българската поезия.

ако това ви е стихотворението--после да не се чудите на резултатите--нарочно ви ги пишат дивотиите децата-не разбирам какво целите-та вие вече не знаете какво правите-за наказание сериозно сте и пак ще ви е малко

Е Казано - Децата Винаги стават По-Мъдри от Родителите-им, Колега. (, с Което - самите-Те Стават Родители)

Може би под ''поезия" разбираш клозетните стихове на Слабаков или порнографията на Иво Сиромахов (Деса Поетеса)?!

няма друга назия,която да се отрича така от историята си.искаме не искаме вапзаров и редиза други поети от неговото поколение са част от нашата история.няма друг такав народ които така тотоално да се отрича от всичко.много ялко *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

извинявай ама и вчера и днес и утре Вапцаров ще е гордост за нацията, защото е велик поет, и защото е идеалист от специална порода, тези, които вече ги няма.

....и по добре,че ги няма!

Ако беше жив днес, какво ли би написал Вапцаров за днешните комунисти/социалисти, ограбили народа и станали първи капиталисти?!

Браво !

В тази група дали влизат и новите 85 милионера от 2013 г.?!

Отма !

А Бойко Борисов от кои е?! Може би от прилежните, трудолюбиви и честни милионери?!

Когато човек няма какво умно да каже, а само си чеша езика - т.е. пръстите, за да се намира на работа - по-добре да замълчи. Да не би да е важно на какво ниво са зрелостниците, няма нужда от лигавщини.

Момент ! - как така да Не е важно на Какво Ниво Са зрелостниците, Колега ?! Според мен-Лично - Е ! (Извинете !)

А, за 7класници каква е била темата на преразказ?

а седмокласниците върху разказа "Снежният човек и врабчето" от Светослав Минков. Някой, може ли да даде линк къде се проверяват отговорите?

Когато разни недорасляци вземат да коментират недостижими за тях поети - това е абсурд! Защо Вапцаров е още в програмите - да го бяха махнали СДС, когато бяха на власт.

"да го бяха махнали СДС, когато бяха на власт. " Че тяхната власт си беше пак на тия от 1944 г. Как ще го махнат? Реториката им мязаше на алтернатива на комунизма, но си бяха виртуална, а не реална алтернатива .Просто, трябваше да се запълни една полит ниша за пред Запада....

Оф, кво да пиша сега?Какво изкуство виждат тия тука?Просто някаква си кифла без книжка и някакъв англичанин ли е не е ли се претрепали и после взели, че се влюбили, а лирическият герой определено има нужда от ново, по-широко легло...

Абе Има нещо такова, Наборе.... - Ами Как-аджеба да им навържем имената я ? (Джон ииии... Грета - а де ?)

Паметникът на Атанас Романов още стои в двора на завод 12, или завод "Средец" - за електрокари и мотокари. Вапцаров е бил с него, Багряна дори не е прочела стиховете му, за да даде мнение пред съда .....Това е истината!

Даааа, Колега ... .... Елисавета Багряна - поетеса, на два режима метре...тиит ..... Георги ПараСлавов...

Как пък от " 11 милиона възможни комбинации ", се падна точно тази? Това е опит за тънка, но в същото време нескопосна , комунистическа предизборна пропаганда.?! Хората все още приемат, че Вапцаров е осъден заради творчеството му, а не заради терористичната му дейност. С какво се е занимавал този "Отдел минно-подривна дейност" към ЦК на БКП /или както тогава се е наричала тази партия в многобройните си преименувания/, който той е завеждал?

Имате право, Колега - то Баш кат на кино !

комунистите ме караха да харесвам стиховете на Вапцаров...Той и добър поет да е , пак не бих го харесал и то само защото комунистите са сбъркани! Колкото до това да го превъзнасяме като велик поет - айде нема нужда - то ако беше велик да е станал Нобелов лауреат...А и честно казано не ми харесва поезията му!

ти ако имаше някакъв интелект, щеше да проумееш гениалността на Вапцаров. Щом някой трябва да ти каже какво да харесваш, всичко е ясно... Обама има нобелова награда - сигурно него можеш да харесваш.

Не намирам нищо гениално в рекламата на една помия. Особено ако целта е да се превърне в пагубна идеология за провала на милиони човешки животи. Това не е гениалност, а генна увреденост.

Е как да стане лауреат като са го разстреляли по настояване на Кобургота!Какви неща се пишат тук?! какви неща!

Защо занимават децата с червени терористи.Баща му,деец на ВМРО и личен приятел на царя е осъзнал,че синът му е грешка на природата.

А твоя баща дали го е осъзнал?

майка ти го осъзна одавна!

Нещо такова разправяше и ВанчЕ Михайлов след като видял че Вапцаров чете марксистки книги: -Това момче ще стане комунист.. В.М. го кадза с такъв тон, както би казал - Това момче ще стане наркоман

една завършена гнида си ти. Въобще няма да ти обяснявам за величието на личността на Вапцаров и за достойнствата му като човек, които в България днес липсват тотално.

и по добре ,че липсват

С ТОВА "КИНО" ПОНЕ 80% ОТ ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ЩЕ ОТИДАТ НА КИНО!!!

По-скоро - оценяващите-Ги, Колега. (Извинете !)

Слаб 2 До 22, 5 т. вкл.; Среден 3 (3,00-3,49) 23т. - 40,5 т. вкл.; Добър 4 (3,50-4,49) 41 т. - 58,5 т. вкл.; Много Добър (4,50-5,49) 59 т. - 76,5 т. вкл.; Отличен (5,50-5,99) 77 т. - 94,5 т. вкл.; Отличен 6 95 т. - 100 т.

Ценоазпис : велик поет - 100 т пролетарска драма -90т критика на буржоазното кино - 180 т лош живот без съветска власт - 110 т

:-))))))) +++...+++...+ !