Европейско-средиземноморският сеизмологичен център определи магнитуд от 6,6 или 6,5 с епицентър на 132 километра североизточно от Рим и на 67 километра източно от Перуджа.

Епицентърът на днешния силен трус в Италия е бил край градчето Норча в централната част на страната.

Трусът е предизвикал разрушения, но изглежда без жертви, тъй като повечето хора, живеещи в околните села, вече са били евакуирани. Няколко десетки души обаче са ранени.

Италианската телевизия показа картини от живописното градче Норча, в района Умбрия, близо до Марке, на които можеха да се видят хора, събрали се на един от площадите, както и редица рухнали сгради, сред които и базиликата "Сан Бенедикт", построена през 15 пек. За Норча се смята, че е родното място на свети Бенедикт, но базиликата в негова чест е вече само купчина камъни. Тя се стопанисва от международна група бенедиктински монаси и приема годишно до 50 000 туристи.

Катедралата "Свети Павел" в Рим е пострадала от земетресението тази сутрин в Централна Италия и храмът е бил затворен за посетители. По стените са се появили пукнатини. "Свети Павел" е един от четирите катедрални храмове на апостолската столица.

След днешното земетресение Италия се раздели и с друга своя забележителност. Срути се известната часовникова кула в град Аматриче, която беше тежко пострадала от силното августовско земетресение.

Вижте снимки>>

“Всичко се срина. Мога да видя стълбове дим, истинско бедствие“, каза Марко Риналди, кмет на градчето Усита. „Спях в колата си и видях как се отприщи адът“, допълни той.

Метрото в Рим бе временно затворено за проверки.

Това е най-силното земетресение в Италия от 1980 г. насам.

„След земетресенията от 24 август и 26 октомври височината на Апенинската планина в района на стихията е намаляла средно с 40 см. И този процес продължава. Апенините, които се разпростират към бреговете на Адриатическо и Тиренско море, подпират Алпите, които обратно – растат“, заяви научният сътрудник на института Алесандро Амато пред телевизия РАЙ.

Според ръководителя на Института по геофизика и вулканология Джилберто Сакороти земетръсната обстановка ще продължи и не е изключено да има нови силни тремори. По думите му няма нищо необичайно във вторичните трусове.

„За зоните на Централните Апенини са характерни земетресения с достатъчно голям магнитуд. Такива е имало през 17-18 век, а последното беше в 1997 г.“, заяви експертът, който посочи още, че поредицата от трусове ще продължи, макар и да не може да се предвиди кога и колко силни ще са те.

Според Сакороти днешният инцидент е преминал без жертви, благодарение на това, че много градове, пострадали от предишните трусове на 26 октомври, са успели бързо да се евакуират.

По думите му за благополучния изход е допринесъл и фактът, че много градове в региона Умбрия са били укрепени след земетресението от 1997 г.

Два труса с магнитуд 5,4 и 5,9
бяха регистрирани на 26 октомври в централната част на Апенините в района между градовете Перуджа и Мачерата (на границата между областите Марке и Умбрия) и оттогава в района постоянно се усещат вторични трусове, достигащи магнитуд 5,0.

В резултат близо 4000 души в 15 населени места останаха без покрив в областта Марке, която сериозно пострада от природната стихия.

Същият район бе разтърсен от мощно земетресение през август. Тогава загинаха близо 300 души.