Премиерът отправи предложението си в реч в горната камара на италианския парламент (Сената). По-късно Берлускони ще говори и в долната камара (Камарата на депутатите), предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Речите на премиера предшестват гласуването утре. В Сената ще се гласува вот на доверие на правителството, а в Камарата на депутатите - вот на недоверие.

Искането за вот на доверие беше внесено от лявоцентристката опозиция, което може да сложи край на ерата на Берлускони. Преди месец бившият му съюзник Джанфранко Фини официално прикани Берлускони да подаде оставка, но премиерът отказа.

Вотът идва след оставките на четирима министри, привърженици на Фини. Освен това Берлускони е подложен на натиск и заради поредната сексафера около него - този път с 17-годишната мароканка Руби

Заедно със съюзниците си от "Северна Лига" Берлускони може да разчита на достатъчно мнозинство в Сената, но няма достатъчно гласове в Камарата на депутатите след разрива с  Джанфранко Фини, който учреди собствена формация. 
Берлускони предложи споразумение и на Съюз на центъра на Пиер Фердинандо Казини.

"Умереният италиански народ ни призовава да се съюзим за благото на Италия", каза Берлускони. Той сравни Италия с безценно наследство, което никой не бива да разрушава. "Нуждаем се от приемственост, от всичко, но не и от криза, придружена със скок в неизвестното", каза Берлускони. 

В Италия не спират демонстрациите "за" и "против" италианския премиер.
Партията на Берлускони организира митинги в негова защита в стотина града под мотото "Всички с Берлускони за Италия". В отговор на това основната опозиционна формация Демократическата партия организира в Рим шествие  с десетки хиляди участници с искане за промяна в Италия.