Късно следобед новото правителство положи клетва в сградата на президентството в присъствието на държавния глава Джорджо Наполитано. Премиерът и министрите се заклеха пред Конституцията да служат на държавата и да спазват законите, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
На церемонията в президентския дворец "Куиринале" в Рим новият премиер обеща да бъде верен на страната си, да спазва конституцията и да работи за интересите на народа.

Преди това Монти представи 16-те министри, трима от които са жени. 
Президентът и генерален директор на "Интеза Санпаоло" Корадо Пасера* ще бъде министър на инфраструктурата, развитието и транспорта.

Министър на вътрешните работи е Анна Мария Канчелиери, а на правосъдието - Паола Северино, съобщава вестник "Кориере дела сера", цитирана от БТА. Канчелиери е полицай от кариерата и е била началник на полицията в няколко италиански града, сред които Болоня. Северино е адвокат и преподавател по право.

Дипломат номер едно на Италия ще бъде Джулио Терци ди Сант'Агата. Досега той беше посланик на Италия в САЩ и е дипломат от кариера, припомня Франс прес. Министър на отбраната е адмирал Джампаоло ди Паола. Той е е председател на военния комитет на НАТО.
И двамата не успяха да пристигнат от чужбина за клетвата на правителството, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Министър на земеделието е Марио Катания, на околната среда - Корадо Клини, на труда и на социалната политика - Елза Форнеро.
Министерството на здравеопазването ще бъде оглавено от Ренато Балдуци. Министър на университетите и на образованието е Франческо Профумо, а министерството на културата е поверено на Лоренцо Орнаги.

В кабинета има и 5 министри без портфейл - Енцо Моаверо Миланези, Пиеро Нюди, Фабрицио Барка, Пиеро Джарда и Андреа Рикарди.

Технократското правителство на Монти трябва да извади Италия от дълговата криза след оттеглянето от премиерския пост на Силвио Берлускони.

Бившият еврокомисар Монти състави своя кабинет след дни на интензивни преговори и консултации. Той трябва да успокои пазарите, че Италия ще направи нужните саможертвите, за да излезе от дълговата криза.

Утре сутринта парламентът ще обсъжда състава на правителството, а после ще се гласува вот на доверие на кабинета. Гласуването ще е първо в Сената, а в петък ще е в Камарата на депутатите. Единствената партия, която обяви, че минава в опозиция и няма да подкрепи кабинета на Монти, е Северната лига. Досега тя беше част от управляващата коалиция на Берлускони.


*Корадо Пасера
е роден в Комо и е на 56 години. Той е завършил университета "Бокони" в Милано, чийто президент е именно Марио Монти. Пасера беше част от холдинга на Карло Де Бенедети - голям съперник на холдинга "Фининвест" на Силвио Берлускони, припомня Франс прес, цитирана от БТА. Там Пасера е начело на компанията "Чи И Ерре", която беше собственик на издателската къща "Мондадори", контролирана от Карло Де Бенедети, преди Берлускони да му я отнеме. После Пасера е начело на прес групата, издаваща списание "Еспресо" и вестник "Република".
Пасера беше начело на Италианските пощи в периода 1998-2002 г., преди да поеме ръководството на Банка Интеза. През 2006 г. тя се сля с банка Санпаоло И Емме И и така се роди втората по големина италианска банка Интеза Санпаоло. Най-голямата банка си остава УниКредит.
Пасера е привърженик на участието на банковия сектор в икономическите дела на Италия. Той се опита, но без успех, да създаде съюз на италиански инвеститори, за да блокира офанзивата на френския млекодобивен и млекопреработвателен гигант "Лакталис" над "Пармалат", отбелязва Франс прес.