Това стана известно от изявленията пред медиите на представителите на трите ресорни министерства - на България, Гърция и Румъния, след приключилата в София първа среща на работната група на високо равнище и на експертната работна група за "Вертикален газов коридор" (газовата свързаност между трите страни).

Интерконекторът с Гърция

Подписани бяха основните принципи, които ще залегнат в споразумението за изграждане на интерконектора България-Гърция. Днес е бил приет и бюджетът на проектната компания - 10 млн. евро, предаде БТА.

Съвместно с партньорите от Гърция подписахме и писмо до ЕК за осигуряване на грант в размер на 220 млн. евро за този много важен проект, каза енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Окончателното инвестиционно решение за строителството на гръцката връзка ще бъде взето на 29 май 2015 г., строителните работи по интерконектора ще започнат след март 2016 г. и проектът трябва да влезе в експлоатация през втората половина на 2018 г., каза Петкова.

Интерконекторът с Румъния

"Трансгаз" и "Булгартрансгаз" са стартирали обществени поръчки за избор на изпълнител, който да извърши ремонтните дейности под река Дунав, отчете още Петкова.

Надяваме се интерконекторът да влезе в експлоатация до края на 2015 г., добави тя.

Обсъдихме необходимостта от изграждане на компресорна станция на румънска територия и имаме уверението на нашите партньори, че разходите за изграждането на такава станция са включени в проектното дружество и това ще стане факт, каза българският министър.

Разчитайте на Румъния, всички документи за изграждане на компресорната станция са финализирани, имаме и решение на ЕК и проектът ще се реализира по международна програма, каза Адриан Албулеску, държавен секретар в министерството на енергетиката на Румъния.

Той отбеляза, че в момента капацитетът на интерконектора от българска към румънска страна е 1,5 млрд. куб. метра газ и 500 млн. куб. метра - от Румъния към България. След изграждането на компресорната станция, което ще приключи към края на 2016 г. и началото на 2917 г., ще може същият капацитет газ да се трансферира и в двете посоки, отбеляза Албулеску.

Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че газовата карта на Югоизточна Европа се променя и ние трябва да бъдем готови за всички възможни бъдещи сценарии.

В последните месеци често се говори за Европейския енергиен съюз, но без адекватна мрежа от регионални проекти този съюз е невъзможен.

Дончев заяви, че вертикалният газов коридор ще осигури възможност да се транспортира газ в различни посоки и да се ползват различни източници - руски газ, газ, идващ от Север, местен добив не само от България, но и от Румъния.

Нов източник на газ

Най-накрая получаваме нов източник на газ, тъй като в момента сме абсолютно зависими от един източник – Русия“, каза заместник-министърът на енергетиката на България Жечо Станков, цитиран от "Фокус".

Новата газова връзка, съгласувана между България, Румъния и Гърция, известна като Вертикален газов коридор, ще струва около 220 млн. евро и ще започне да функционира през 2018 г., каза Станков.

Чрез интерконектора България ще може да купува газ от Азербайджан и от терминалите за втечнен природен газ в Гърция, добави зам.-министърът.

"Турски поток"

В отговор на журналистически въпрос министърът на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис каза, че след осуетяването на проекта "Южен поток" Гърция е готова да изгради инфраструктура, която да отвежда газа от "Турски поток" към Западна Европа.

Томислав Дончев пък коментира, че му е трудно да види икономическа логика в изграждането на нова инфраструктура само, за да се реализира "Турски поток".