На среща в София бе учредена Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Предвижда се тя да работи в две подгрупи – на политическо и на експертно ниво.

Групите ще работят по въпросите на газовата свързаност в региона, диверсификация на източниците на природен газ в дългосрочен план и сигурността на доставките, съобщиха от правителствената информационна служба.

Към Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа България, Гърция и Румъния се договориха да стартират и подгрупа за изграждане на Вертикалният газов коридор

Вижте снимки >>>

Българският енергиен министър Теменужка Петкова покани представителите на Румъния, Гърция и Унгария на първа среща за Вертикалния газов коридор към края на март в България. Очаква се Унгария да обяви решението си дали ще участва в подрупата.

Зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз, каза, че европейските страни трябва да покажат, че могат да работят заедно за постигане на по-добра свързаност помежду си.

Комисарят за енергетика и климатични промени Мигел Канете подчерта, че за да се постигне независимост на региона, ключова роля има развитието на Южния газов коридор и свързването на Европа с него, разработването на местни находища в Черно море, както и развитието на терминалите за втечнен природен газ.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни има потенциал да бъде своеобразен разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и ЕС.

"Разполагаме с добре проектирана национална газопреносна мрежа, газохранилище и собствени залежи на газ и нефт, които се разработват в момента. Това са само някои от предимствата и възможностите, които България предлага", е заявил той при откриването на срещата, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов добавя, че България е една от страните в ЕС, които са най-силно заинтересовани от сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците. Затова правителство активно работи за реализирането на ключови проекти, които ще позволят на страната ни да има достъп до сигурни доставки на газ на конкурентни цени.

"През зимата на 2008 г. България бе страната, която най-силно пострада, когато Русия спря газовите си доставки за Европа през Украйна. Оттогава е решена да не допуска подобен риск. За българското правителство приоритет е както изграждането на интерконекторни връзки с нашите съседи в Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, така и разработването на нашите собствени находища на газ в Черноморския шелф",
 е посочил още министър-председателят.

В края на декември стана ясно, че България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта.

АНКЕТА: Ще разпределя ли България газа за Европа?