Индийският министър на отбраната Аракпарамбил Куриан Антъни заяви пред репортери пред парламента, че е уведомил премиера Манмохан Сингх за трагедията и добави, че е "опечален от смъртта на хората от екипажа, загубили живота си по време на служба за отечеството".

Експлозията е избухнала около полунощ местно време. Над 4 часа пожарникарите са гасили пламъците.

Проникналите след 12 часа усилия във вътрешността на подводницата "Синдуракшак" водолази от спасителния екип не са открили нито един жив човек, предаде ИТАР-ТАСС. Според Военноморските сили на страната на борда е имало 18 души от екипажа.

Причините за аварията все още са неизвестни. Според предварителните данни в торпедния отсек или близо до него е станал пожар, довел до две експлозии.

Построената в Русия през 1997 г. подводница е била върната на индийските ВМС през април след модернизация в руския град Северодвинск. Ремонтният завод изключи категорично възможността от техническа неизправност, съобщи ДПА.

По-рано руски източник, цитиран от Интерфакс, заявил, че може да е бил извършен терористичен акт. "Някой е искал вероятно да развали националния празник на индийския народ" - 15 август, казал военно-дипломатическият източник пред руската агенция.